fbpx
Nieuws

Gasketelwet per 1 oktober 2020

27

Hij is erdoor. De gasketelwet gaat per 1 oktober in. Na een overgangsperiode van anderhalf jaar is het ongecertificeerd sleutelen aan cv-ketels per 1 april 2022 strafbaar. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. In totaal heeft de wet 2,5 jaar vertraging opgelopen.

De Gasketelwet werd vlak voor de zomer voor de vierde keer uitgesteld. De Gasketelwet is een reactie op een rapport over koolmonoxidevergiftigingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Aanvankelijk was het de bedoeling om de wet in januari 2019 in te laten gaan. Dik 2,5 jaar later is het dan zover. De wettelijke certificeringsregeling voor gasgestookte toestellen wordt een paragraaf in het Bouwbesluit.

Einde aan het gepruts?

De Gasketelwet is een wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland die ketels plaatsen of onderhouden. Monteurs moeten een theorie en praktijkexamen afleggen, en bedrijven moeten zich certificeren. Branchevereniging Techniek Nederland is content. Voorzitter Doekle Terpstra: “Het is goed dat de wetgeving eindelijk in werking treedt. De wettelijke CO-certificering is van groot belang om het aantal ongevallen met koolmonoxide terug te dringen.”

Ook particulier strafbaar

Na 1 april 2022 zijn particulieren die hun ketelonderhoud door een niet-gecertificeerde installateur laten uitvoeren strafbaar volgens de wet. Installatiebedrijven die zonder de juiste papieren cv-ketels installeren of onderhouden kunnen ook worden beboet. De wet betekent dat installatie van een cv-ketel en het periodieke onderhoud duurder voor consumenten duurder worden. Om particulieren – en ook installateurs – op de hoogte te brengen van de veranderingen komt er binnenkort een publiekscampagne.

Luister hier naar een podcastaflevering van Installatie over de gevaren van koolmonoxide, een gesprek van Frans Reichardt met Marco Lammers van Geas Energiewacht en Pim Lammertink van Veiligheidsregio Twente.

Meldingsplicht en database

Naast de certificering komt er voor installateurs ook een meldingsplicht voor onveilige installaties – dat is het geval als er een concentratie boven de 20 ppm in de opstellingsruimte wordt gemeten. Ketels die een te hoog percentage koolmonoxide uitstoten moeten worden uitgeschakeld en gemeld worden. Gecertificeerde installateurs komen in een database, zodat consumenten kunnen checken of hun installateur de vereiste papieren op zak heeft.

Het nieuwe keurmerk, dat verplicht is voor certificaathouders op alle uitingen die met werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties te maken hebben.

Onderhoudsmonteurs mogen na werkzaamheden aan gasketels, luchttoevoer en rookgasafvoer de installatie pas weer in gebruik nemen als de CO-concentratie in de opstellingsruimte onder de 5 ppm is. En de hoeveelheid koolmonoxide in de verbandingsgassen mag – in een gesloten toestel – niet boven de 400 ppm uitkomen. Bij een open toestel met afvoer ligt de drempel op 200 ppm, valt te lezen in de ministeriële regeling.

Handhaving

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet de komende 18 maanden als overbrugging om ervoor te zorgen dat installateurs en gemeenten klaar zijn voor de wet. “In deze periode worden instellingen aangewezen waarbij bedrijven zich kunnen laten certificeren en kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze over de vereiste deskundigheid op het gebied van koolmonoxide beschikken”, aldus het ministerie.

Installateurs zijn al aan de slag met het certificeren van mensen op basis van diploma’s, ervaringscertificaten en nieuwe opleidingen. Branchevereniging Techniek Nederland heeft voor haar leden een handboek opgesteld. Toch zijn er ook nog veel vraagtekens rondom de wet. Gemeenten zijn formeel degenen die de weten moeten gaan handhaven, maar hebben eerder laten weten dit niet van plan te zijn.

Lees hier ons dossier Gasketelwet

27 reacties op “Gasketelwet per 1 oktober 2020

 1. Sander Hoogesteger schreef:

  Ik vind het volgende vreemd. Ik heb gehoord dat gecertificeerde installateurs aangesloten moeten zijn bij vni. En dat voor de certificering voor het plaatsen van en sleutelen aan cv-ketels, door de werkgevers een cursus gevolgd moet worden.
  Kleine installateurs, met bijvoorbeeld een meewerkende eigenaar en een paar monteurs in dienst, hebben vaak helemaal niet de mogelijkheid om veel tijd te besteden aan een cursus. Dat kost tijd die ze ook bij een klant kunnen besteden. De werkgever, het bedrijf, moet het certificaat halen. En de monteurs die de cv-installeren of er aan sleutelen dan?
  In feite kan iedere installatiebedrijf die vni-lid is en 1 persoon het certificaat laat halen, zich dus “inkopen” om te mogen werken aan cv-ketels, terwijl de kleine installateurs met jaren ervaring buiten spel gezet worden. Dit lijkt mij schijnveiligheid en een manier om de prijs van onderhoud aan een cv-ketel flink op te schroeven voor de consument, want “gecertificeerd”. Of zie ik iets over het hoofd… wie het weet, mag het me vertellen.

 2. Rudi schreef:

  Als wij echte installateurs die al erkenningen bezitten nu eens collectief niet meedoen met deze onzin!
  Ben dan wel benieuwd wat er dan gaat gebeuren
  Ook wanneer wij de prijzen moeten gaan verhogen door deze onzin prijzen wij onszelf uit de markt en gaan alle particulieren juist naar de beunhazen. Wie zegt mij niet dat het averechts gaat werken?
  Ook als er tekorten komen horen wij straks weer op het nieuws dat de oostblokkers hier naartoe moeten komen of om de prijzen laag te houden.
  Kortom, ik doe niet mee aan die onzin en stop met ketels te monteren, gaan wij maar loodgieterswerk, koeling en ventilatie doen.

  • Henri van houtum schreef:

   Precies want de grote installatie bedrijven blijven de neven verkopen toch behouden dmv kortingen met grote projecten in ruil daarvoor krijgen ze ketels die dan weer goed koop de deur uit gaan beetje vreemd de de kleine man weer de pineut is

 3. martin schreef:

  en dus mag de consument de CV installatie 2 maal betalen, eerst bij aanschaf, daarna via duur abonnement voor onderhoud! Heb de ervaring dat bij onderhoud niets wordt uitgevoerd, alleen kosten worden opgevoerd die onnodig zijn.
  Doe nu zelf mijn onderhoud en CV gaat gemiddeld 17 jaar mee zonder enige investering of kosten. Hoor om mij heen bij “onderhouden”CV installaties dat deze na 10-12 jaar echt aan vervanging toe zijn en niet meer te repareren/ onderhoud aan uit te voeren is of onveilig. Hier wordt de consument dus een oor aangenaaid! Onderhouds contract kost al gauw €100/jaarx 12 jaar is €1200,-, heb je bijna een nieuwe CV installatie voor! En weer bedankt branche organisatie, eigen branch spekken door gefingeerd rapport!

  • Koning klant schreef:

   Hier ongeveer het zelfde; kap eraf, stofzuigen, even kijken of hij het doet en weer weg. Daar betaal ik dus niet voor.

   • Bert schreef:

    Niet een stookproefje?

   • smit schreef:

    nou koning klant stofzuigen en effe kijken jij hebt nooit n serieuze monteur gehad dus ik haalde de brander eruit en spoelde hem met water en indien nodig met afwas maakte de gloeipen schoon met schuurpapier starte de ketel op met de gaskraan dicht zodat ik wist dat de beveikiging het deed en dan ging die aan even laten branden om droog te branden. ik deed ook meestal 7 a 8 ketels per dag

   • Maikel schreef:

    Ben benieuwd of ik het straks zelf bij me eigen thuis mag doen… ben zelf ook installateur namelijk bij een bedrijf. Ga toch echt geen gecertificeerd bedrijf mijn onderhoud laten uitvoeren terwijl ik het zelf ook kan doen.

 4. Peter Deckers schreef:

  Hoi Sander, Dat de installateur zich moet aanmelden bij de ” VNI ” Techniek Nederland is geen verplichting, maar het maakt het wel een stuk gemakkelijker.

  De Nieuwe gasketelwet betekend voor de bedrijven dat de persoon die onderhoud en servicewerkzaamheden verricht maar ook de monteurs die de toestellen plaatsen een opleiding moeten volgen waarmee ze kunnen aantonen dat ze vakbekwaam zijn.

  Het opleiden van de monteurs bestaat uit een theoretisch deel en een praktijk opdracht. Bij het aanmelden van de praktijkopdracht moet u een code invullen die u ontvangt als u bent geslaagd voor het theorie examen. Het volgen van het theorie examen kan op 2 manieren.

  Het volgen van een dagopleiding bij één van de opleidingscentra, BV ROVC, Solar, TU Wasco, Rensa enz. S’morgens naar school en s’avonds naar huis met het theorie certificaat.

  Of het volgen van een online examen (Zelfstudie in een opfriscursus, waarna u uzelf kunt aanmelden voor het examen)

  Voor het online examen kunt u een aantal stappen te doorlopen op de website Vakmanschap CO
  Doe de zelftest (Hoofdmenu Informatie, Submenu Zelftest)
  De online opfriscursus (Hoofdmenu Examentraining, Submenu E-Learning)
  Herhaal de zelftest, totdat je hiervoor slaagt (Hoofdmenu Informatie, Submenu Zelftest)
  Meld u aan voor de theorietoets (Op de homepage kiezen voor “ik ben werknemer” of “ik ben zelfstandige (zzp)”)* En u betaald € 80.- ( En zorgt dat je slaagt☺ )
  *LET OP: Kies het juiste keuzeprofiel, anders kan het zijn dat u de toets OPNIEUW dient te maken (en ook opnieuw te betalen).

  Na het behalen van de theorietoets kunt u uzelf aanmelden voor het praktijk examen bij onder andere IW Nederland.

  Deze praktijkles is op locatie en daar zal de praktijktoets worden afgenomen.

  Over de certificering van de bedrijven is nog niet zoveel bekend, maar zal snel volgen.

  Het feit dat je wel of geen lid bent van “VNI” Techniek Nederland heeft geen invloed op
  het examen of de kosten voor het halen van het diploma. De enige die iets voordeel hebben dat zijn de OK-CV installateurs. Maar dit geld enkel voor degene die onderhoud en service werkzaamheden uitvoeren, deze hoeven het praktijk examen niet te volgen. Als deze ook nog cv-ketels wil plaatsen dan zal hij alsnog het praktijk examen moeten afleggen.

  Het bewijs van vakmanschap blijft 5 jaar geldig, daarna doet u opnieuw examen.

 5. Matti schreef:

  Yep en dan laat je ,je onderhoud uitvoeren door zo’n groot bedrijf , die gasten moeten 20 ketels op een dag onderhouden !?!?alleen met een Co meter langs de ketel rennen is geen onderhoud……..daarbij vroeger had je lokale gasbedrijven per gemeente of streek ,daar was een meld plicht als een nieuwe installatie klaar was, met daarbij de behorende controle, nu al die gas bedrijven zamen gevoegd zijn tot 1 groot bedrijf en daarbij ook de installatie branch aan het overnemen zijn, zeg ik de slager keurt zijn eigen vlees en zet langzamerhand de kleinere meer klant en service gerichte bedrijven buiten spel…….o ja en dan had je ook nog dat cv-Ok certificaat, kan ook weer de vuilnisbak in….beleid moet er komen maar dit kraak aan alle kanten.

 6. Koning klant schreef:

  Ik zie de oplossing! Geen “onderhoud” meer, is toch nergens voor nodig…
  En de ketel gaat er toch voor 2030 uit, aldus veel consumenten…

  • stan schreef:

   Als je tien jaar ook niet meer naar de tandarts gaan valt je gebit er ook uit.

   • Koning klant schreef:

    Ik weet niet wat jij naar binnen werkt, maar bij mij zou dat echt veel langer duren. Misschien dat het lage gasverbruik ook een indicatie is voor weinig slijtage van- en stof in de ketel. (800 – 200 kuub)

 7. Hub Einmahl schreef:

  Niet te hard van stapel lopen. De inwerkingtreding gaat gefaseerd plaats vinden.
  Staatsblad 2020, 348

  “7. Overgangsrecht en inwerkingtreding
  Vanwege de gelaagdheid in het stelsel is in dit besluit voorzien in een
  gefaseerde inwerkingtreding. Hiermee kunnen verschillende onderdelen
  van het stelsel op verschillende tijdstippen in werking treden. Ook is
  voorzien in overgangsrecht, waarmee voorbereidingstijd wordt gegeven
  aan de betrokken schemabeheerders, certificerende instellingen en
  bedrijven. “

 8. Kees Bezuijen schreef:

  Waarom wordt het werken voor de ‘kleine’ ondernemer steeds moeilijker gemaakt. Jaren terug alle benodigde papieren gehaald om installaties te mogen doen en dat is schijnbaar allemaal voor niets geweest. Ja de kennis blijft en je houd je op de hoogte van de vernieuwingen door trainingen. Als kleine zelfstandige ondernemer wordt je de lust om te ondernemen steeds meer bemoeilijkt door bureaucratie waar Nederland van overloopt.

  Dat er steeds meer ‘gebeurd’ komt meestal door ondernemingen die hoofdzakelijk op geld uit zijn. Goed personeel is lastig te vinden en die werken meestal bij kleine ondernemingen of werken voor zichzelf.

  Ben geen lid van VNI want waar dat voor staat ben ik nog steeds niet achter. Hierboven wordt beschreven dat rekeningen geschreven worden voor onderhoud wat niet uitgevoerd wordt en daar ben ik zelf meermalen getuigen van geweest. Doorgegeven aan VNI of zij hun leden hierop willen controleren en aanspreken maar ja, tis bureaucratie die leeft van de leden…..

  En dan de cursus zelf, weer geld uitgeven om te mogen werken is toch bij de zotte. En na 5 jaar moet je weer opnieuw om te mogen blijven werken. Als je goed nadenkt zou je direct stoppen om met je handen te werken een een bureau oprichten om te onderzoeken of dit allemaal de veiligheid (waar men de mond vol van heeft) wel ten goede komt…..

  MET DE HANDEN WERKEND NEDERLAND, WORDT WAKKER EN KOM IN OPSTAND TEGEN ALLE ONZINNIGE EISEN!!!

 9. Marcel schreef:

  Deze hele certificering is weer duidelijk bedacht door enkele bureaucraten. Zonder de vakman te raadplegen of dat het wel werkbaar blijft. Binnen 10 jaar gaat de stekker er weer uit omdat er alleen maar meer ongelukken gebeuren. Zolang de boa niet bij de particulier binnen mag komen maar wel de beunhaas………………………….

 10. Marcel schreef:

  Ik ben als erkende eenpitter wel van plan om het hele riedeltje af te lopen en een gecertificeerde bedrijf te worden met alle kosten van dien. Het CO certificaat heb ik al gehaald. De controle om lid te mogen blijven van InstalQ heb ik net achter de rug . Het voelt wel een beetje dat ik met mijn sport auto iedere dag moet bewijzen dat ik niet te hard heb gereden.

 11. stuurmuts schreef:

  Het kromme ervan is dat diegene die nu met veel moeite de certificering hebben gehaald, nu de overbrugging tijd tot 1 april 2022 nog niets hebben aan het papiertje tot 1 april 2022. Dan is het pas 100% wettelijk verplicht dat de certificering voor ELKE MONTEUR is verplicht. Daarom zou het 100% eerlijk zijn om per datum 1 april 2022 alle certificaten in te laten gaan. Diegene die het certificaat nu of een paar maanden geleden hebben gehaald, moeten ook weer 1,5 jaar eerder een update volgen om weer recht te hebben op het certificaat. Nu wordt er bij geen particuliere of zakelijke klant gevraagd om het certificaat. Dus Alle certificaten per 1 april 2022 in laten gaan. Net zo eerlijk lijkt mij Techniek Nederland.

 12. Koning klant schreef:

  Ik bedacht me nog een reden voor deze kosten verhoging. Zou dat de echte reden zijn?
  Als de kosten voor gas (inclusief ketel) omhoog gaan, kunnen de “niet meer dan anders” prijzen van “stadsverarming” ook weer verder omhoog…

  Altijd eerst isoleren, en dan indien nodig een warmtepomp, zeker geen stadsverarming en liever ook geen gas.

 13. Leo van Teijlingen schreef:

  Laat gasverbruik een maatstaf zijn in het onderhoudscircus !

 14. Peet schreef:

  Na 25 jaar een cv ketel te kunnen kopen als particulier, wens ik ze veel plezier.!

 15. Theo schreef:

  Geld de certificering ook voor elektrische ketels waar geen gas aan te pas komt?

  • Koning klant schreef:

   Nee, het gaat alleen om GAS ketels. Een elektrische ketel produceert geen CO; koolmonoxide. Is eigenlijk ook geen “ketel”, meer een verwarmingselement.

 16. Theo schreef:

  Dank je Koning Klant,
  Ik doe zelf al 33 jaar onderhoud aan dezelfde ketel en had een paar jaar geleden gedacht om deze zelf te vervangen voor een hoogrendement ketel maar door de nieuwe wet zou ik eerst een certificaat moeten behalen om het te mogen doen en dat vind ik voor particulier gebruik overdreven.
  Zelf heb ik ruim 42 jaar ervaring in de elektrotechniek dus ik denk er dan over om een elektrische combi verwarming te plaatsen.
  Elektrische energie is mischien wel wat duurder maar het rendement is wel 100 procent, er gaat immers geen warmte verloren in je gasafvoerkanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.