fbpx
Nieuws

Aansluitplicht gasnet ter discussie

De politiek moet de wettelijke aansluitplicht op het gasnet, en de toekomst van het gasnet zelf snel ter discussie stellen. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) staan de regels over de traditionele energiestructuren duurzame en decentrale initiatieven in de weg.

2020 en verder?

Het klimaatbeleid in Nederland is teveel gericht op de korte termijn en moet aangescherpt worden. Er moet een Klimaatautoriteit komen die de lange termijn, na 2020, bewaakt. Deze persoon moet als ‘katalysator’ of ‘buitenboordmotor’ erop toezien dat het klimaatbeleid op koers blijft. Dat stelt de WRR, adviesorgaan van de overheid, in een beleidsbrief die donderdag is aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. De politiek wordt verweten vooral bezig te zijn met klimaatdoelstellingen tot 2020, maar geen visie te hebben op de lange termijn.

Smart grids en biogas

Mantelbuis om gasleiding achter meterDecentrale overheden moeten ruimte krijgen voor experimenten en vernieuwing, bijvoorbeeld door zelf smart grids of slimme netwerken te ontwikkelen rondom warmte en stroom. Ook moet er ruimte komen om projecten te realiseren met biogas, geothermie en restwarmte. “Om die variëteit van warmtebronnen en infrastructuren in de toekomstige warmtevoorziening te accommoderen, lijkt een wettelijk aansluitrecht op warmte een toekomstbestendiger alternatief dan het ontwikkelen van infrastructuurspecifieke regels volgens de huidige systematiek.” Met een aansluitrecht op warmte kan de huidige aansluitplicht op het aardgasnet vervallen en ontstaat er ook ruimte voor kostenefficiënte individuele oplossingen in plaats van een klassieke netwerkaansluiting.

Aardgas hete aardappel

De WRR roept de politiek op om snel de discussie rondom de toekomst van het aardgasnet in Nederland te voeren, zodat er duidelijkheid komt. “De alternatieve energienetwerken voor bijvoorbeeld warmtevoorziening worden nu in een competitieve markt ontwikkeld. Dat creëert onzekerheid bij consumenten, investeerders en ontwikkelaars, en zet een rem op investeringen.

Lees hieronder de beleidsbrief van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Beleidsbrief klimaatbeleid op lange termijn

2 reacties op “Aansluitplicht gasnet ter discussie

  1. a.durenkamp schreef:

    Electrice cv ketels zou dit niet haalbaar zijn? Is dital nu al mogelijk vraag ik mij af!
    Lijk mij niet onmogelijk.

  2. Harry schreef:

    Jij bent zeker timmerman….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.