fbpx
Nieuws

Gasunie zet zon om in waterstof

Gasunie gaat de elektriciteit van 5.000 zonnepanelen omzetten in waterstof. De waterstofvoorraad dient dan als opslag voor duurzame energie. Het bedrijf gaat dat doen met een nog te bouwen power-to-gas-installatie op het terrein van de gasopslaglocatie bij Zuidwending in Groningen.

Energieopslag

Twee dochters van Gasunie, EnergyStock en Gasunie New Energy, gaan met het project aan de slag. Het pilotproject zal de eerste power-to-gas-faciliteit in Nederland zijn met een capaciteit van 1 Megawatt. Het idee is dat de waterstof in de toekomst opgeslagen kan worden in de voor gasopslag geschikt gemaakte zoutcavernes (ondergrondse holte). Henk Abbing, directeur EnergyStock: “Duurzame elektriciteit is moeilijk op te slaan in grote hoeveelheden. Er is nog geen betaalbare accu uitgevonden die dat op grote schaal betrouwbaar kan. Met waterstof kan dat wel. In de vorm van waterstof kun je duurzame energie bewaren. Het is samen met zuurstof het hoofdbestanddeel van water. Met behulp van duurzame stroom kun je ze eenvoudig scheiden.”

Verplaatsbare energie

Gasunie hoopt dat de huidige gasinfrastructuur, die zijn functie grotendeels zal verliezen als straks alle woningen gasloos zijn, een rol kan blijven spelen in de energievoorziening. De zonnepanelen worden geplaatst op de aarden wallen rondom de installatie. Ook worden de parkeerplaatsen van de installatie voorzien van een zonnedak. Eén megawatt van het opgewekte vermogen wordt omgezet in waterstof. Daarvoor worden drie containers binnen de hekken van de installatie geplaatst: één bevat de elektrolyse-unit, de tweede de benodigde elektronica en de derde een compressor die vervolgens de opslagcilinders vult met waterstof. De opslagcilinders zijn mobiel en kunnen vervoerd worden naar afnemers in de mobiliteit en industrie.

2 reacties op “Gasunie zet zon om in waterstof

  1. H. H. schreef:

    Mooi experiment. Maar wat gaat dit gas kosten?
    PV-panelen produceren een beperkt aantal vollasturen (850 uur per jaar).
    Het omzettingsrendement van stroom naar gecomprimeerde waterstofgas is rond de 50%. Dan produceert de installatie in vollast PV-stroom slechts in de ordegrootte ca. 50 Nm3/h aan aardgasequivalent. Dit is dan rond de 40.000 Nm3 aardgasequivalent gas.
    De hele installatie kost enkele miljoenen.
    Wat wordt dan wel niet de gasprijs per aardgasequivalent? Ik schat zo’n € 10…20 per Nm3 aardgasequivalent.
    Uitfaseren van fossiele brandstoffen heeft een hele hoge prijs!!!
    Veronderstel eens dat het uitstoten van CO2 in de atmosfeer geen of weinig invloed heeft op het klimaat (dus dat de klimaatverandering door natuurlijke oorzaken plaats vindt) of dat het allemaal wel mee valt met de beïnvloeding van het wereldklimaat door de mens… Dan zijn we wel bezig met een heel duur experiment, waarvan je je moet afvragen of dat die hoge prijs waard is.

  2. Mathieu schreef:

    is er overwogen om mbv een kathalysator DIRECT waterstofgas (en zuurstofgas) te produceren ?
    heeft de vorige ijstijd te maken met de afwezigheid van gebruik van fossiele energie ?
    eindelijk een (op grote schaal) goed idee . . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.