fbpx
Nieuws

Gasverbruik 2022: laagste in 50 jaar

Een kwart minder dan het jaar ervoor en het laagste verbruik in 50 jaar: Nederland heeft in 2022 massaal bespaard op gas. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers.

Vooral huishoudens en grote industriële bedrijven schroefden hun gasverbruik omlaag. Het totale verbruik was 31 miljard kubieke meter; de laagste hoeveelheid sinds 1972.

Industrie

Industriële bedrijven zijn normaal gesproken grootverbruikers van aardgas. Zij gebruikten vorig jaar ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Deze daling was het sterkst bij bedrijven in de aardolie- en chemische industrie. Elektriciteitscentrales verbruikten twaalf procent minder aardgas.

Minder gas, toch groei

De sterke omslag onder grootgebruikers komt door de hoge gasprijzen. Volgens het CBS, heeft de industrie van de nood een deugd gemaakt. Fabrieken waren deels gesloten omdat energie te duur was. Toch heeft de industrie met minder gasverbruik toch meer kunnen produceren.

Een andere sector die een rol speelde in de daling van het verbruik, is de glastuinbouw. Glastuinbouwbedrijven die zelf elektriciteit opwekten met een gasmotor, verbruikten ruim dertig procent minder aardgas.

Korter douchen

Ook huishoudens verbruikten afgelopen jaar, gestimuleerd door de hoge gasprijzen, een kwart minder gas ten opzichte van 2021. Niet alleen door korter te douchen en de thermostaat een paar graadjes lager te zetten; het zachte weer droeg eveneens bij en was goed voor zo’n tien procent van de besparing. Gecorrigeerd voor de hogere temperaturen was het verbruik van huishoudens 15 procent lager dan in 2021.

De exacte cijfers zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.