fbpx
Nieuws

Gaswinning Groningen fors terug

gas, aardgas, koken

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert dat de gaswinning in Groningen moet worden teruggebracht van 21,6 naar 12 miljard kuub per jaar. Deze maatregel is volgens de toezichthouder nodig na de aardbeving in Zeerijp van 8 januari. Dit meldt nu.nl. Ook wil het SodM dat er helemaal geen gas meer gepompt wordt in de regio Loppersum, waar de aardbeving op 8 januari plaatsvond. Dit maakt de toezichthouder donderdag bekend.

Het SodM vindt dat een forse ingreep noodzakelijk is om de kans op schade door aardbevingen te verlagen. “De onzekerheden zijn groot, daarom zijn we aan de veilige kant gaan zitten”, aldus Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het SodM. “Het gaat immers om de veiligheid van de Groningers.”

Aardbevingen

Met een winning van 12 miljard kuub per jaar voldoet de toezichthouder naar eigen zeggen met 90 procent zekerheid aan de veiligheidsnorm. Het zou ervoor moeten zorgen dat de kans op aardbevingen, “ook de zwaardere”, sterk afneemt. “Maar de kans blijft dus bestaan.”

Het advies is donderdag naar minister Eric Wiebes van Economische Zaken gestuurd. Deze zegt “zo snel mogelijk” te verlagen naar de 12 miljard kuub. Eerder stuurde de minister al een brief naar grote bedrijven, waarin hij oproept om uiterlijk in 2022 van het gas af te zijn.

1 reactie op “Gaswinning Groningen fors terug

  1. […] Groningse gaskraan moet zo snel mogelijk worden dichtgedraaid naar 12 miljard kuub per jaar.  Gasloze nieuwbouw wordt een feit, en in de renovatie zijn forse ambities. Maar wie gaat de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.