fbpx
Nieuws

Woning volledig fijnstof-vrij

Met behulp van techniek die ook gebruikt wordt om de lucht in operatiekamers gezond te houden, hebben ventilatiespecialisten Itho Daalderop en Brink beiden een praktische oplossing die het ook mogelijk maakt om ventilatielucht in woningen nagenoeg volledig te zuiveren. Pure Blue is een luchtzuiveringstoestel van Itho Daalerop dat in elke woning met balansventilatie (systeem D, ventilatie met warmteterugwinning) is toe te passen, ongeacht welk fabricaat balansventilatietoestel.

Het filter, waarbij vanaf links te zien is hoe de fijnstof in het filter blijft hangen. Wanneer het hele filter verkleurd is, moet hij vervangen worden.

Het apparaat, dat bestaat uit een kanaal van 90 cm en een collectorkast, moet in de luchttoevoer naar de woning worden gemonteerd, en werkt op basis van ionisatie. Met behulp van elektriciteit, via de wtw-unit, worden luchtdeeltjes in het kanaal statisch gemaakt, en worden virussen, bacteriën, fijnstof, pollen maar ook tabaksrook afgevangen in de collector met filter; deze ultrafijne stoffen worden niet afgevangen door filters in de unit. De fabrikant belooft dat 99% van de schadelijke stoffen uit de lucht gezuiverd wordt. De techniek, die afhankelijk van de toepassing tussen de 1000 en 2000 euro kost, richt zich op woningen in gebieden met fijnstofproblemen, of op bewoners met luchtweg-problemen. De techniek is echter ook prima toe te passen in scholen en kantoren.

Vezelfilters

In de collector zitten vochtabsorberende vezelfilters die de geladen deeltjes opvangen. De filters moeten ongeveer 1 à 2 keer per jaar worden vervangen. Omdat het een open collector betreft gaat het filter niet ten koste van het ventilatiedebiet. Naast de induct-variant heeft Itho Daalderop ook een vrijstaande variant van de techniek. Pure Blue is aan te sturen met het klokprogramma van de eigen spIDer Connect slimme thermostaat.

Nog meer oplossingen

De oplossing van Brink heet Pure induct en laadt stofdeeltjes door middel van ionisatie; ze blijven aan de collector plakken. De Pure induct wordt als systeemmodule achter het ventilatietoestel gemonteerd in het kanaal dat verse buitenlucht naar binnen brengt. Op deze manier is de lucht vrij van fijnstof.

Werking

In de systeemmodule zit een staaf waarop een groot aantal naalden is gemonteerd. Die naalden zijn geladen met een elektrische spanning met een hoog voltage waardoor zelfs de kleinste stofdeeltjes statisch worden geladen en afgevangen in de collector.

Filters

Anders dan HEPA-filters raken collectoren, door de zeer open structuur, minder snel verstopt waardoor ze langer effectief blijven. Voordelen van deze innovatieve techniek zijn de lage luchtweerstand en daardoor een aanzienlijk lager energieverbruik en geluidsniveau. De Pure induct is effectief tegen grofstof,  fijnstof (PM10-PM2,5), ultra fijnstof en zelfs nanodeeltjes en microbiologische verontreinigingen zoals: virussen, bacteriën, schimmels, sporen en pollen. Brink wijst er met nadruk op dat de Pure induct met het elektrisch laden van stof gegarandeerd geen ozon genereert. Veel systemen die met ionisatie werken produceren ozon. Ozon kan zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Met de Pure induct hoeven mensen zich hier geen zorgen over te maken.

5 reacties op “Woning volledig fijnstof-vrij

 1. Henk van Gastel schreef:

  Klinkt bijna te mooi om te waar zijn.
  Bij ionisatie komt ozon vrij, in welke mate is er bij deze unit gekeken naar de productie van ozon?

  Ozon is kankerverwekkend. Het ene probleem (fijnstof) oplossen met een ander probleem (ozon) lijkt me niet zinvol.

  Enige toelichting is welkom.

  Alvast bedankt.
  Henk

 2. Adriaan Cramer schreef:

  Beste Henk,
  Ozon is inderdaad zeer schadelijk voor de gezondheid en vooral in hoge concentraties. We hebben ons er daarom van verzekerd dat met de Pure induct geen ozon in de woning kan komen. Het ionisatie proces wordt continue zeer precies afgestemd op de vervuiling die langs de elektrodes komt. Zo kan er nooit over-ionisatie plaatsvinden en wordt er geen ozon geproduceerd.
  Met vriendelijk groet,
  Adriaan Cramer

 3. Lampo Raph schreef:

  Beste , graag een inlichting
  ik bewoon een recent gebouwd appartementsgebouw met centrale lucht afzuiging , werkt perfect , maar dit systeem zuigt natuurlijk ook constant verse ( sic ) lucht binnen , spijtig genoeg woon ik aan een drukke stads baan waar zeer dikwijs de wagens in file aanschuiven als ik buiten kom, ruik ik de uitlaatgassen ,
  dus het systeem zuigt aan een stuk ook al die gepolueerde lucht van buiten in onze appartementen binnen , kan dit probleem met uw systeem worden opgelost ?
  graag kostprijs en kostprijs van het jaarlijks onderhoud
  En de bijzonderste vraag hoe zuiver kan de lucht dan gemaakt worden ,wat zijn de garanties van perfecte werking , de levens duur van de installatie , ps tocht is voor mij uit de boze
  mvg
  Raph Lampo
  Raph Lampo

 4. Itho Daalderop schreef:

  Beste Raph,

  Hartelijk dank voor je interesse in dit product. Zou je ons een e-mail willen sturen met daarin je gegevens zodat we je van de juiste informatie kunnen voorzien?

 5. Eolffers schreef:

  Ik heb een wtw unit hangen bij mij thuis kan dit nieruwe systeem daar op aangepast worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.