fbpx
Nieuws

Woningbouwprojecten moeten voorrang krijgen bij het aansluiten op het elektriciteitsnet. Die oproep doet branchevereniging Bouwend Nederland.

Bijna de helft van de bouwbedrijven had vorig jaar te maken met vertraging bij de oplevering van een project door een te late stroomaansluiting. Dit speelt voornamelijk bij de aansluitingen voor grootverbruik.

De definitieve stroomaansluiting is met uitschieters van wel 150 werkdagen later dan afgesproken, blijkt uit een peiling onder de leden van de branchevereniging. “Op deze manier is opschaling en versnelling van (tijdelijke) woning- en utiliteitsbouw onvoldoende mogelijk”, aldus Bouwend Nederland.

Boetes

Bijna de helft van de bouwers die de ledenpeiling invulde heeft door verlate oplevering van een definitieve aansluiting projecten vertraagd moeten opleveren. In 2021 ging dit om 231 projecten van verschillende omzetgrootte. Bouwers hebben veelal te maken met boeteclausules als zij een project te laat opleveren.

Er wordt al veel gedaan om het bouwproces en de werkzaamheden van de netwerkbeheerders beter op elkaar aan te laten sluiten “We werken samen met netbeheerders hard aan verbeteringen van het aansluitproces, zoals in het Actieteam Netcapaciteit. Zo is het al mogelijk om een project vroegtijdig aan te melden middels een projectmelding,” geeft Harold Lever, voorzitter vakgroep Ondergrondse Netwerken bij Bouwend Nederland aan.

Prefab meterkast

“Verder is een prefab meterkast ontwikkeld die al vroeg in het bouwproces geplaatst kan worden en in veel gevallen ook bouwstroom levert. Omdat deze kast is geprefabriceerd, is goedkeuring een formaliteit. Tot slot worden in veel regio’s bijeenkomsten georganiseerd waar bouwers met netbeheerder en ondergrondse infra-aannemers er samen aan werken om het aansluitproces te verbeteren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.