fbpx
Nieuws

Techniek Nederland en Holland Solar benadrukken dat bij het plaatsen van de juiste (CE-gemarkeerde) componenten van zonnepanelen nauwelijks communicatiestoringen veroorzaken. Volgens het Agentschap Telecom kunnen zonnepanelen in sommige gevallen storingen veroorzaken in de lucht- en scheepvaartcommunicatie.

Ook C2000, het communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulances, kan hinder ondervinden van zonnepanelen. Volgens het Agentschap Telecom kunnen kabels en omvormers van zonnestroomsystemen ruis veroorzaken op elektrische netwerken. Daardoor kan er op bepaalde momenten geen verbinding tot stand komen. Volgens het Agentschap Telecom kunnen storingen worden veroorzaakt door gebruik van producten zonder goedkeuring voor de Europese markt (CE-markering) en door onjuiste montage van zonnestroomsystemen.

Erkenning

Leden van Techniek Nederland en Holland Solar plaatsen alleen zonnepanelen en andere installatiematerialen met een CE-markering. Ook gelden voor omvormers sinds april van dit jaar aangescherpte kwaliteitseisen vanuit de Europese richtlijn ‘Requirements for Generators’ (RfG).

Voor zonnestroomsystemen bestaan diverse erkennings- en certificeringsregelingen om de kwaliteit van het installatiewerk te borgen. Leden van beide brancheorganisaties kennen de normen en eisen die aan zonnestroom-installaties worden gesteld en plaatsen systemen volgens de installatievoorschriften.

Toch nemen Techniek Nederland en Holland Solar de waarschuwing van het Agentschap Telecom serieus. Beide organisaties hebben hun leden daarom nogmaals gewezen op de noodzaak om zich in alle opzichten te houden aan de voorschriften voor de gebruikte componenten en installatie.

Nieuwkomers

De belangstelling voor zonnepanelen groeit snel. Techniek Nederland vindt dat de overheid actie zou moeten ondernemen om installateurs zonder erkenning en producten zonder CE-markering van de Nederlandse markt te weren.

Lees de adviezen van het Agentschap Telecom om storingen aan zonnepanelen te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.