fbpx
Nieuws

Gewoon gasketels in nieuwbouw

In de Drentse gemeente De Wolden kunnen nieuwbouwwoningen toch gewoon een gasaansluiting krijgen. Het gemeentebestuur heeft besloten om de hele gemeente als uitzonderingsgebied voor de Gaswet aan te merken. Het doel is om de toepassing van groen gas mogelijk te maken.

Het vervallen van de aansluitplicht op aardgas per juli 2018 wordt indirect gelezen als een verbod op gasketels in de nieuwbouw. In de praktijk betekent dit dat nieuwbouwwoningen met vergunningen van na die datum aangesloten worden op een warmtenet, of een warmtepompinstallatie krijgen. In De Wolden, tussen Meppel en Hoogeveen, wonen ruim 24.000 mensen.

Ruimte voor groen gas

De gemeente De Wolden wil samen met de lokale netbeheerder Rendo vanaf 2030 over zijn op groen gas, dat voor het merendeel gewonnen uit biomassa van de agrarische bedrijven in de omgeving. Dit biogas is er nu nog niet, maar de gemeente vreest dat deze optie vervalt wanneer de gasaansluiting bij woningen nu geschrapt wordt en mensen kiezen voor elektrische alternatieven.

De gemeenteraad heeft voor de kerst besloten voor de algehele uitzondering te gaan voor de hele gemeente, omdat het wil voorkomen dat voor elk los project een aanvraag moet worden gedaan. De gemeente wil ook geen onderscheid maken tussen eigenaren van bestaande woningen (die gewoon gas mogen gebruiken) en die van nieuwbouwwoningen.

Meer gemeenten met uitzondering

De Drentse gemeente Wolden is niet de enige die een uitzondering maakt. In het gasregister van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), waar gemeenten de uitzondering in de Gaswet moeten aanmelden, staan tientallen andere gemeenten waarvan het college een uitzondering wil maken. Meestal is een praktische, of kostencomponenten de reden van uitzondering. Groot verschil met De Wolden is dat de uitzonderingsaanvragen allemaal voor concrete projecten gelden. In de wet staat dat gemeenten een uitzondering mogen maken in ‘situaties waarin aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang.’

2 reacties op “Gewoon gasketels in nieuwbouw

  1. de echte installateur ! schreef:

    uit turf jenever en achterdocht werd indertijd de drent gewrocht !
    in dit specifieke geval: boerenverstand gebruikt !!
    hulde ! zouden meer bestuurders moeten doen !!

  2. FXA Drilling schreef:

    Met een lampje te zoeken tegenwoordig: een gemeenteraad die niet mee rent in de waan van de dag en ook aan morgen denkt zonder het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.