fbpx
Nieuws

Vorige week ondertekenden het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland en andere partijen een Green Deal voor een groot regionaal warmtenet in de regio Amsterdam.

500.000 huishoudens

Het warmtenet zal dankzij restwarmte van Tata Steel ongeveer 500.000 huishoudens bedienen in en om Amsterdam. Ook steden zoals IJmuiden, Almere, Purmerend en Aalsmeer worden aangesloten. Het ministerie betaalt 330.000 euro om het plan te realiseren.

Meer keuzevrijheid

Het is de bedoeling dat de consument straks meer keuze krijgt in contracten. Zo wordt gekeken of er binnen de wetgeving experimenten mogelijk zijn, bijvoorbeeld door met andere tarieven te werken. Afgesproken wordt om samen met consumenten en woningbouwcorporaties te gaan kijken hoe warmte voor de consument aantrekkelijker kan worden.

Warmtenet meest duurzaam

Uit een kosten- en batenanalyse van onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat een regionaal warmtenet de voordeligste manier is om op een duurzame wijze een half miljoen woningen te verwarmen. Volgens het bureau is investeren in een regionaal grootschalig warmtenet 10 keer goedkoper voor de samenleving dan een individuele aanpak.

Warmte is cool

Om een breder publiek te informeren over de plannen van warmte in de Metropoolregio Amsterdam is een boekje ‘Warmte is cool’, animatiefilm en website gemaakt. Op deze site is ook het rapport van CE Delft en de Green Deal te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.