fbpx
Nieuws

Slimme schacht voor leidingwerk

In Hotel Amstelkwartier, gebouwd door TBI-bedrijven J.P. van Eesteren, Croon en Wolter & Dros, wordt voor het eerst de zelfontwikkelde prefab installatieschacht toegepast. Deze zogeheten Multifloor Box is een stalen element dat wordt meegestort bij het afwerken van de breedplaatvloer, en levert volgens de makers tijdwinst en kwaliteitswinst op voor het doorvoeren van leidingwerk in gebouwen.

Rails voor beugels

Het stalen frame voorkomt dat in het werk bekist of geboord moet worden. Het stalen element wordt met ankers in de breedplaatvloer gestoken en voorkomt door haar opstaande rand dat lekwater bij het afstorten door de schacht naar beneden sijpelt. Aan de binnenzijde van het element zijn rails aangebracht, waarin al het leidingwerk netjes gebeugeld kan worden.

Schacht amstelkwartierMontage-uren

In totaal zijn 800 elementen in een zestal formaten tot 2 meter toegepast; hoofdschachten alsmede de toevoer van elke 2 hotelkamers van het 292 kamers tellende hotel. Dit zijn 10 tot 14 schachten per verdieping voor het gebouw van 22 verdiepingen en 2 kelderlagen. Ook voor de doorvoer van de installaties naar de hotelkamers heeft de installateur een prefab element ontwikkeld, die het aantal montage-uren, en de kans op faalkosten aanzienlijk reduceert. De montagerails maakt het ook goed mogelijk om in de toekomst nieuw of aanvullend leidingwerk in de schacht te installeren.

In totaal leverde de Multifloor Box een dag winst per verdieping in de ruwbouwplanning op. De voordelen van de prefab schacht zijn niet alleen bouwsnelheid. Het bekistingsmateriaal werd uitgespaard, en de mannen konden veiliger en netter werken.

cover 9-2015Reportage

Wolter & Dros verwacht de techniek ook toe te passen in volgende projecten, zo vertelt projectleider Diederick Brouwer in het novembernummer van vakblad Installatie en Sanitair “De techniek leent zich ook voor toepassing in kleinere projecten.”

Vrijdag 20 november verschijnt vakblad Installatie en Sanitair met een grote reportage over de bijzondere installatietechniek in dit project, waarin onder meer een installatie op bio-olie wordt toegepast. Hotel Amstelkwartier wordt met behulp van BIM gebouwd op basis van LEED-certificering (Platinum), de Amerikaanse versie van Breeam.

1 reactie op “Slimme schacht voor leidingwerk

  1. […] systeem is in februari te zien op vakbeurs VSK. De koppelingen zijn onder meer al toegepast bij de installaties van Hotel Amstelkwartier (foto links). In nummer 9 van het afgelopen jaar vond u hierover al een grote reportage in vakblad […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.