fbpx
Nieuws

Hamwells douche-wtw nu in vier varianten

Hamwells, een producent van douchepijp-wtw’s, heeft nu vier varianten in het schap. Naast een dubbelpijps uitvoering, zijn er nu ook drie enkelpijps wtw’s beschikbaar.

De dubbele douchepijp-wtw toonde Hamwells voor het eerst op Building Holland 2019. Die dubbele pijp levert Hamwells met de Blue HE nog steeds, al zijn die pijpen nu wel een stuk langer, met ook een toegenomen rendement: 73%, waar de eerdere versie een rendement had van 58%. De overige drie varianten (Blue 12, 16 en 21) hebben een enkele pijp en hebben rendementen die variëren van 52 tot 62,5%.

Op één verdieping

Het systeem van Hamwells bestaat uit een douchepijp-wtw, in combinatie met een industriële sensor en membraanpomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het gebruikte douchewater vanuit het douchesifon door de wtw-unit wordt gepompt.

Traditionele lange douchepijp-wtw’s gebruiken ook een deel van de onderliggende verdieping. Omdat Hamwells wtw-systeem op dezelfde verdieping als de douche wordt geïnstalleerd, is dit vooral bedoeld als oplossing voor de gestapelde en enkellaagse bouw.

Rekenen met BENG

De vier genoemde systemen hebben sinds kort een bij Bureau CRG geregistreerde gelijkwaardigheidsverklaring, waardoor er in de BENG-berekeningssoftware volledig mee kan worden gerekend, zegt Hamwells-directeur Jos den Besten.

De Blue vangt het warme water op in de afvoer. Hier zit een sensor die, zodra hij water detecteert, de pomp aanstuurt. De membraanpomp brengt het warme water naar de bovenkant van de wtw-buizen. In deze robuuste pomp blijven geen haar en zeepresten achter. Het warme afvoerwater stroomt via de speciaal ontwikkelde werveling (vortex) op de meest efficiënte wijze door de wtw-buizen, waarin de warmteoverdracht plaatsvindt. Als het koude tapwater bij de thermostatische mengkraan aankomt, is deze soms wel tot 28°C opgewarmd.

8 reacties op “Hamwells douche-wtw nu in vier varianten

 1. Gert schreef:

  Klinkt als een mogelijke oplossing naast de douchegoot WTW. Maar ik ben benieuwd of het rendement (min het elektrisch opgenomen vermogen van de membraampomp) is. Is het dan nog wel de moeite waard? want wat gaat dit kosten in vergelijking met een douchepijp of goot?

 2. Jos den Besten schreef:

  Hallo Gert, Het gemiddelde rendement van de in Nederland verkrijgbare drain WTW is ongeveer 40%. Zoals het artikel aangeeft is het rendement van de Blue afhankelijk van de gekozen versie en bedraagt 52,5 – 72,5% bij CW3. Zelfs de kleinste versie is dus efficiënter dan een gemiddelde drain WTW.
  Het totaal aan opgenomen hulpenergie van de Blue bedraagt per douchebeurt gemiddeld slechts 12,96 kJ. Ter vergelijk: gedurende een douchebeurt van 8 minuten is het totaal aan verbruikte energie ongeveer 9.165 kJ. De hulpenergie bedraagt dus slechts 0.1% van het totaal aan verbruikte energie. De kleinste versie (Blue 12) gebruikt circa 4.815 kJ oftewel 52,5% van het totaal opnieuw. Bij de Blue HE is dit ongeveer 6.705 kJ oftewel 72,5% conform de NTA8800.
  Jos den Besten

 3. Pieter schreef:

  Dat is goed nieuws! 72% warmte terugwinning zonder verstoppingsproblemen. Wat levert zo’n apparaat aan extra efficiency punten op in de NTA?

  • Jos den Besten schreef:

   Hallo Pieter, dat is afhankelijk van een groot aantal verschillende factoren.

   Binnen de BENG wordt gekeken naar 3 eisen:
   1) de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
   2) het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
   3) het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

   Alleen al op basis van de hier genoemde eisen dient er dus per project te worden gekeken naar het totaalplaatje. Maar een hergebruik tot ruim 1.400 kWh op jaarbasis voor een gemiddeld huisgezin zet hierin uiteraard wel zoden aan de dijk.

 4. Pieter schreef:

  Dank je voor je antwoord. Stel dat ik nu een standaard installatie in een standaard woning heb die net aan de norm voldoet en ik pas een 52 of 72% oplossing van jullie toe. Wat voor een impact heeft het dan op de berekende waarde?

  • Jos den Besten schreef:

   Hallo Pieter, Ik heb hem even doorgerekend als standaard woning met standaard installaties, dus zonder douche WTW. Hiermee komt het fossiele gebruik uit op 33,56 kWh/m2, waarmee de woning niet aan de BENG eisen voldoet (maximum is 30).
   Met de Blue HE (efficiëntie 72,5%) komt het fossiele gebruik uit op 25,79 kWh/m2 en met de Blue 12 (52,5%) op 28,29 kWh/m2. Beide systemen laten dus een aanzienlijke daling zien van het fossiele gebruik en dragen bij aan het behalen van de BENG normeringen.
   Het hernieuwbare aandeel stijgt van 54,3% naar respectievelijk 59,4 en 57,6%.

 5. Willem schreef:

  Hallo,
  Hoeveel liter per minuut kan de membraampomp verwerken?
  Ik het een stortdouche met cw4 cv.
  En ben benieuwd of de H versie daar ook de 73% rendement kan halen.

 6. Gerben schreef:

  Goedendag,

  Hoeveel Watt verbruikt de membraampomp?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.