fbpx
Nieuws

Helpende installateur nu zelf patiënt

4

Ze verruilde het installatievak voor de zorg, maar is na vier nachtdiensten nu zelf waarschijnlijk coronapatiënt. Installateur Desiree Kon lijkt het virus te pakken te hebben. Uitgeschakeld voor de zorg, en het installatiebedrijf is tijdelijk even onthoofd.

Desiree Kon, installatieondernemer uit Hardinxveld-Giessendam, en voorzitter van de Jong Techniek Nederland, ligt benauwd en met zware koortsaanvallen thuis in de lappenmand. Getest wordt ze (nog) niet, dus het is niet 100% zeker vastgesteld. Maar alles wijst erop.

Bedrijfsleiding in quarantaine

Ook het gezin, dus ook (zakelijk) partner Gert Jan Kon, zit nu in quarantaine, en dat is een zware dobber voor het bedrijf. “Veel komt nu neer op de schouders van Laurens, onze leidinggevend monteur”, meldt de 33-jarige onderneemster aan de telefoon. “Maar we laten ons niet uit het veld slaan.” Het bedrijf merkt de gevolgen van de corona-crisis, maar mag nog niet klagen over de uitval.

Van installateur naar verpleegster

Desiree Kon, van installateur naar ziekenverzorger

Vorige week lazen jullie hier hoe de installatie-ondernemer haar oude vak weer op ging pakken. Helpen in de strijd tegen corona, en dus even geen installatiedirecteur maar ziekenverzorger. Vier nachtdiensten in een verzorgingshuis voor dementerende ouderen, waaronder veel coronapatiënten, trokken een zware wissel. En het virus kreeg ook vat op haar. “De supersnelle koortsaanvallen lopen op tot 39,8 °C, ik heb veel pijn tussen mijn schouderbladen en heb het benauwd. Maar ik heb een milde variant. Ik ben er snel weer bovenop.”

Doodstrijd

Kon is diep onder de indruk van wat ze aantrof. Zorgmedewerkers die keihard werken, maar waar het soms ook dweilen met de kraan open is. Van ouderen die met maaiende armen vechten tegen de benauwdheid, tot corona-patiënten die alleen, zonder hun naasten, overlijden. Kerngezonde mensen die binnen een uur doodziek zijn. “Je weet niet waar je over praat, als je het niet hebt gezien. Ik kan ook alleen maar zeggen: mensen blijf binnen. Wees voorzichtig. En: iedereen gaat dit meemaken. De vraag is vooral: wanneer. En dat kan het verschil zijn tussen leven en dood. Bedenk dat wanneer je toch stiekem de RIVM-regels aan de laars lapt. Jij kunt de bron zijn van een dode.”

Geknakt, geveld, maar niet verslagen

Kon werkte vier nachtdiensten. Met veel verdachte en positieve besmettingen op de afdeling en ook enkele doden binnen het verpleeghuis. “Afgelopen maandag kwam ook bij deze koude kikker de tranenzee”, vervolgt ze. Geknakt, geveld, maar niet verslagen. “Wanneer ik straks weer een tijdje koortsvrij ben, ga ik gewoon weer aan de slag in de zorg. Deze strijd staat boven alles. Ik ben er van overtuigd dat ook ondernemers die positief de uitdaging uitgaan, nooit om zullen vallen. De branche moet niet al te veel kijken naar wat de regering nu voor je moet regelen, maar zelf de handschoen oppakken en aan de bak.”

Salaris in de zorg

Desiree Kon heeft nu een tijdelijk arbeidscontract in de zorg. Eén ding wil ze daar nog wel over kwijt. “Om voor installateurs zaken in perspectief te plaatsen. Ik als verzorgende verdien nu 800 euro bruto minder dan een leidinggevend monteur. Dit zeg ik niet om zielig te doen, maar om perspectief te schetsen in de waardering voor onze beroepen. We kunnen ook in de installatiebranche soms iets te veel klagen.”

Beluister de ervaringen van Desiree Kon in de NPO Radio 1 Podcast De Dag

Hier te beluisteren op Spotify

Er gebeuren ook mooie dingen

Genoten heeft ze van de bijval van haar omgeving voor de keuze om in de zorg te gaan. Hartverwarmende steun van collegabedrijven. Het vermelden waard is het pakketje dat Installatie.nl-blogger en collega-ondernemer Martijn Verspeek opstuurde, na het bericht van vorige week op deze site. Desiree Kon en 21 collega’s in het zorgcentrum ontvingen een paar sokken met het opschrift ‘Goei Vrouwke’.

4 reacties op “Helpende installateur nu zelf patiënt

 1. harry Duerinck schreef:

  Ik ben zeer onder de indruk van het verhaal van desiree
  we mogen als ouderen blij zijn dat we door dit soort mensen zo onbaatzuchtig geholpen
  worden . Want wat moet er met ons als ouderen gebeuren als niemand meer voor ons durft te zorgen
  heel erg bedankt

 2. Herbert Keulers schreef:

  Ik heb altijd respect gehad voor mensen in de zorg waar ook heel wat mensen werken met een LBO+ opleiding. Mensen die de zorg vaarwel gezegd, om welke reden dan ook, voelen de noodzaak om bij te springen nu het zo hard nodig.
  Het zijn allemaal kanjers en ik hoop dat het ze in de toekomst, als de Corona-epidemie voorbij is, nog altijd die waardering krijgen die ze verdienen.
  Helaas gaat het maar al te vaak “from hero to zero”. Laat ik hopen dat ik deze keer ongelijk heb.
  Desiree, beterschap en bedankt voor je inzet.

 3. Wiljo schreef:

  Beste mensen, persoonlijk denk ik niet dat de zorg zit te wachten op de eervolle vermelding in welke vorm dan ook. Beter is het om dit gebeuren in ons geheugen vast te zetten en er lering uit te trekken. Nu zijn het ‘Helden’, dat waren we altijd al!! Straks staan we weer bloot aan bezuinigen, de slechte beloningen en de willekeurige ontslagen die toegepast worden in de zorg. Laten we hierna zorgen voor een goede personele bezetting en evenwichtige salarissen. Laten we veel managers naar huis sturen. En laten we eens oog hebben voor instellingen die er een potje van maken t.a.v. hun personeelsbeleid. Waarom oudere verpleegkundige wegpesten, op onterechte gronden ontslaan omdat ze een “risico” zijn voor het ziekteverzuim, of jonge mensen onvoldoende begeleiden zodat ze weer af (moeten) haken?
  Ik hoop zo dat er wordt geleerd van deze ramp.
  Maar eerst moeten we maar weer uit deze situatie komen.

 4. de echte installateur schreef:

  ik zeg maar zo, schoenmaker blijf bij je leest, en ieder zijn vak !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.