fbpx
Nieuws

Geen vet, geen mondkapje, geen vriendin

Installateurs werken door, zo goed en zo kwaad als het kan. Dat levert bijzondere situaties op. Maar ondernemers zien ook opdrachten verdampen, en lopen tegen praktische uitdagingen aan. Geen vet op de botten, geen mondkapjes, en monteurs die hun liefje niet zien. Het Installatie.nl feuilleton rondom corona.

Een slechte film, zo voelt het. Maar ook veel positivisme. Neem Peter Nous, van Nous Installatietechniek in Breda. Midden in het zwaar getroffen Brabant, maar binnen de RIVM-richtlijnen en Techniek Nederland-protocollen ‘gewoon’ aan het werk. Hij ziet dat opdrachten –“geheel begrijpelijk”- afgezegd worden, of dat klanten uit financiële onzekerheid hun investeringsplannen op de lange baan schuiven. Hij pakt het positief op. “Het heeft heel wat voeten in aarde om het geregeld te krijgen maar we gaan er vanuit dat we zonder hulp en met de medewerking en meedenken van onze mensen door deze lastige situatie heen komen.”

Maar toch gebeuren dan ook twijfelachtige zaken die wrevel wekken. Zoals vaste aannemers die maar een andere installateur inschakelen omdat Nous de protocollen volgt en dus niet bij een ziek en in bed liggende bewoner thuis aan het werk gaat. Dit uit veiligheidsoverweging voor de bewoner, de mensen van de aannemer en uiteraard de eigen mensen. “Niet zo fair en erg vervelend, zeker aangezien we er altijd voor klaar staan. Of opdrachten die last-minute worden afgebeld terwijl het best even eerder kan.”

Lees hier de ervaringen van installateurs van vorige week.

Corporatie legt de boel stil

Piet Jansen, directeur van P.Jansen Installatietechniek uit Bergen op Zoom merkt dat veel woningcorporaties niet noodzakelijke renovatie en onderhoud hebben stilgelegd. Ondanks de oproep van de branche. “Het is dus op dit moment kunst- en vliegwerk om alle zeventig mensen in ons bedrijf aan het werk te houden. Dat zijn we niet meer gewend, aangezien er altijd vooral een chronisch tekort aan mensen was. Tot enkele weken geleden. Het allerbelangrijkste vind ik is dat zover ik weet nog niemand van onze mensen of hun dierbaren ernstig getroffen is door het virus.” Jansen werkt strikt volgens de RIVM-regels en het protocol Samen Veilig Doorwerken. “Deze mini-lockdown moet niet te lang meer duren. Maar ook deze unieke omstandigheden horen ook bij ondernemen. Ik voorzie voor straks weer volop kansen. Ik krijg weer energie van die gedachte.”

Monteur mist vriendin

Werkgeverschap in installatieland ontmoet een All You Need Is Love-tafereel. Een voorbeeld van een praktische uitdaging heeft collega Peter Nous: “Ik heb bijvoorbeeld een monteur die in België woont. En dat land is op slot. We moeten nu een brief met een officieel bedrijfsstempel hebben om hem hier te kunnen laten werken. Hij ziet zijn vriendin, waarmee hij niet samenwoont, bijvoorbeeld ook helemaal niet omdat daar alles op slot zit.” Een kusje is een besmettingsrisico, waarvoor hij aansprakelijk kan worden gesteld.

Dilemma’s

En er zijn meer praktische zaken: hoe kun je met de voorgeschreven mondkapjes werken wanneer ze er niet zijn. De desinfecterende sprays voor telefoons en auto’s zijn schaars. Of: hoe krijg je de hulpmonteur zonder rijbewijs mee op een klus, met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Volop dilemma’s; je wilt streng zijn, maar ook niet altijd moeilijk willen doen.

Orderportefeuille droogt op

De installateurs richten zich allemaal op de korte termijn; de orderportefeuille, die gemiddeld nog voor bijna 8 maanden gevuld leek, stroomt leeg. Wat kan wél doorgang vinden en wat kan op de lange baan? Het cv-ketel onderhoud en de kleine particuliere klussen worden steeds lastiger: mensen zitten immers zelf ook thuis en monteurs over de vloer zijn een risicofactor, ook al volgen zij elk protocol. Bedrijven die kleine utiliteit doen, maar ook scholen en gebouwen die nu dicht zijn, hebben de ruimte hier nu onderhoudswerk te doen. Ook installatie en onderhoud bij ketelhuizen van bedrijven die de installateur zelf binnen kan treden, gaat gewoon vol gas door.

Compensatie

Maar is er is ook hulp van de overheid? Ja, bedrijven die stilliggen, maar de volhouders moeten het allemaal nog maar zien wat er van terecht komt. Niet dat ze klagen overigens. Peter Nous: “Wij doen onze best om zoveel mogelijk door te gaan binnen de richtlijnen en dat we geen hulp van de overheid hoeven aan te nemen. Je ziet bedrijven alles stilleggen, ook omdat er een compensatieregeling is. Zij starten op met een grote werkvoorraad. Uiteraard vallen de aanvragen bij ons ook in deze tijd terug, het is nog even bezien hoe het zich verder ontwikkelt.”

Agenda was vorige week nog propvol

In Den Haag begint Michel van der Plas van Gunst Warmtetechniek zich ook zorgen te maken. Het bedrijf gaat van een overvolle agenda, naar een planning met angstig lege plekken, met kosten die doorlopen. “Gezinnen die thuis zitten, verschuiven nu de klus waarbij twee monteurs twee dagen moeten komen. Begrijpelijk, maar wij zitten met het gat. En dat gaat de komende weken alleen maar erger worden.

En nu gaat het wel een tijdje goed met de branche, maar er is nog niet genoeg vet op de botten na de vorige crisis. Van der Plas: “Dat komt vooral omdat de ontwikkeling van de prijzen achterblijft bij de conjunctuur. De monteur is nog steeds een lts’er waar niet te veel voor betaald mag worden. Gelukkig zitten de prijzen nu in de lift, maar te kort om nu het vet van deze crisis erbij te hebben. We bekijken het van dag tot dag. Ik bel elke dag de klanten voor de volgende dag. Een verkoudheid is niet gaan en anders zijn we er gewoon voor de klant. En we bellen ook met onze accountant: hoe staan we ervoor.” Piet Jansen blijft positief: “We duimen voor een spoedig herstel. Vooral van de zieken. En dan ook voor het werkklimaat.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.