fbpx
Nieuws

‘Gasloos moet niet het doel zijn’

Woningcorporaties die hun woningen willen verduurzamen hebben te vaak onrealistische doelen.

Ze willen naar gasloos of NOM, maar hebben daar meestal het geld niet voor. “Bedenk dat dat al snel een ton per woning kost”, zeggen adviseurs Erik Bek en Michel Deelen van IDEA Nederland in de nieuwste aflevering van de Installatie.nl Podcast.

“Corporaties zijn vaak gefocust op warmtepompen. Dat is een mogelijkheid, maar er zijn zoveel andere stappen die je kan nemen om CO2-uitstoot van  woningen te reduceren. Vaak zit er nog enkel glas in de woningen, is de isolatie niet op orde en zitten overal kieren”, zegt Michel Deelen, die samen met Erik Bek in het VSK Nieuwscafé aan de tand werd gevoeld door Frans Reichardt. “Vaak hebben ze maar 15.000 euro per woning voor energiemaatregelen. Dan ga je geen NOM halen.”

Ventileren tegen schimmel

IDEA Nederland heeft inmiddels het advieswerk gedaan voor zo’n 15.000 woningen. Nog eens zo’n aantal heeft het bedrijf in de orderportefeuille. Bek en Deelen hameren niet alleen op energiemaatregelen, maar ook op comfort. “Juist als je gaat isoleren en de kieren gaat dichten, wordt ventilatie een heel belangrijk aspect.”

Het energie-adviesbureau heeft als uitgangspunt dat het minimaal 10 procent van de woningen persoonlijk wil inspecteren, om zo een goed beeld te krijgen van het soort woningen en de diversiteit van de woningen. “We zien vaak schimmel in badkamers en slaapkamers. Dat moet je oplossen.”

Eigen nulmeting

“We maken altijd een eigen nulmeting van de woningen”, zegt Bek, “dat is logisch, want wij nemen de verantwoordelijkheid en dus willen we ook de berekeningen aan de voorkant doen.” Een menukaart met vier tot zes pakketten met maatregelen biedt een corporatie dan houvast bij de keuzes die ze maken. Bek: “Een renovatie is meestal meer dan alleen een verbeterde energieprestatie, vaak moet er ook een nieuw keukentje in en wil de corporatie het asbest nog verwijderen.”

Check hieronder de podcast. Je kunt hem luisteren via deze site of je favoriete podcast-app. Dan kan je je ook abonneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.