fbpx
Nieuws

Het laten herinregelen van klimaatinstallaties in scholen is voor schoolbesturen een beperkte investering die zich snel terugverdiend. Dat is de boodschap van RVO en het adviesbureau Enerdeco, dat in Oost-Nederland de klimaatinstallaties in 5 scholen heeft heringeregeld. 

In opdracht van schoolbestuur Stichting VCO Oost-Nederland heeft adviesbureau Enerdeco 5 scholen heringeregeld. Raymond Moelard van Enerdeco: “Voor ongeveer € 500 per jaar kunnen wij de klimaatinstallaties in een gemiddelde school met een stuk of 16 lokalen herinregelen. Dat bespaart de school het dubbele: zo’n € 1.000. Dat is lekker snel verdiend. Wij passen kloktijden aan, plaatsen een gebouwbeheersysteem en we optimaliseren de instellingen. De grootste energieverspilling vindt buiten schooltijd plaats en in vakanties. Vaak is het dan veel te warm.” De investering bespaart 15 tot 20 % op het energieverbruik.

Lijst met verbetermaatregelen

De overheid stimuleert scholen dan ook om dergelijke maatregelen te nemen. RVO.nl heeft een aantal instrumenten ontwikkeld voor partijen die aan de slag willen met verduurzaming van en energiebesparing bij schoolgebouwen. De publicatie Verduurzamingsmaatregelen bestaande scholen bevat een lijst met verbeteringsmaatregelen voor schoolgebouwen bij het energiegebruik en binnenmilieu. De lijst is bedoeld voor schoolbesturen, gemeenten en adviseurs die betrokken zijn bij het verduurzamen van bestaande scholen in het primair en voortgezet onderwijs (PO en VO).

Op afstand beheren

Volgens Moelard is het nog beter als de data op afstand kunnen worden uitgelezen en het beheer op afstand kan plaatsvinden. “Dat bespaart nog meer en wij hoeven dan niet eens langs te komen. Verwarmings- en ventilatiesystemen kunnen snel ontregeld raken als leerkrachten en leerlingen ze bedienen. Snel aanpassen is belangrijk, voor het comfort, de binnenlucht kwaliteit en het energiegebruik. Tot nu toe ging dit in Enschede niet, omdat de regelkastjes daar werken op basis van Java. Bij elke Java-update moet alles opnieuw worden aangesloten en ingeregeld. Sinds kort zijn er nieuwe regelkastjes die werken met HTML-codes, dus we gaan binnenkort wel op afstand uitlezen en beheren.”

Efficiënte investering

Er ligt een enorm besparingspotentieel. Moelard: “Voor zo’n € 4.000 heb je een nieuw gebouwbeheersysteem geplaatst en bespaar je veel energie en geld. Vergeleken met een ton of meer die nodig is als investering voor glasvervanging, is dit stukken efficiënter. Het vraagt wel om goede monitoring en beheer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.