fbpx
Nieuws

Einde aan de VAR

De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers verdwijnt per 1 mei. Zzp’ers kunnen met een VAR bij een opdrachtgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt, dus dat het bedrijf geen loonheffing en premies hoeft te betalen.

De VAR wordt met de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp’ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn (schijnzelfstandig). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp’er. Opdrachtgevers en zzp’ers moeten vanaf 1 mei gaan werken met vooraf door de Belastingdienst beoordeelde modelovereenkomsten, om toch zekerheid te hebben dat geen sprake is van een dienstbetrekking. Het belang zit hierbij in het wel of niet inhouden en afdragen van loonheffingen.

Klik hier voor meer informatie over deze modelovereenkomsten.

De Belastingdienst hanteert een overgangsjaar naar de nieuwe regeling. Dit betekent dat het komend jaar vooral in het teken van informatie en monitoring zal staan, en de Belastingdienst vanaf 1 mei 2017 pas actief gaat handhaven, uitzonderingen daargelaten.

Klik hier voor meer informatie bij de Belastingdienst

 

1 reactie op “Einde aan de VAR

  1. […] wet DBA, die de VAR vervangt, is bedoeld is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, onder meer door het opstellen van […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.