fbpx
Nieuws

HT-warmtepomp Feenstra marktrijp

Na een jaar van testen komt de hoge temperatuur warmtepomp van energiebedrijf Vattenfall en installateur Feenstra eraan. De productie gaat starten, en midden 2022 komen de eerste toestellen op de markt. Na het verkrijgen van de gelijkwaardigheidsverklaring worden de rendementen bekend.

De warmtepomp, die CO2 als koudemiddel heeft, is een ontwikkeling van Vattenfall, Feenstra, de Japanse warmtepompleverancier Denso en Solvis, dat vooral bekend is vanwege de luxe gelaagde buffervaten. Vorig jaar al werd de komst aangekondigd. De introductie is wat vertraagd, maar komt er dus aan. Onderaan het artikel een uitleg over de techniek. Informatie over de rendementen in de update onderaan dit artikel

Niet naar lage temperaturen

Het hoge temperatuur warmtepompsysteem is speciaal ontwikkeld voor bestaande eengezinswoningen die worden verwarmd via radiatoren en die matig zijn geïsoleerd. Om deze woningen te verwarmen met de traditionele warmtepompen die lage of midden temperatuur warmte leveren, zijn extra maatregelen nodig, en die kosten geld.

Eén op één vervanging op bestaande afgifte

In veel gevallen betekent dat het aanleggen van vloerverwarming en/of het verregaand na-isoleren van de woning. Vattenfall ziet dat deze kosten (al snel zo’n €25.000), het ‘gedoe’ van de werkzaamheden en de lange doorlooptijd daarvan een grote belemmering vormen voor huiseigenaren om de stap te maken naar volledig elektrisch verwarmen. De warmtepomp kan dus aangesloten worden op een bestaand afgiftesysteem met radiatoren, en heeft dus dezelfde aanvoertemperaturen als een cv-ketel, tot 80 graden. Het bedrijf claimt dat de techniek 1:1 binnen twee dagen een ketel kan vervangen. Vattenfall is ervan overtuigd dat met het hoge temperatuur warmtepompsysteem meer huiseigenaren de overstap willen maken naar aardgasvrije verwarming.

De prijs van de hoge temperatuur warmtepomp zal vergelijkbaar zijn met die van de huidige all-electric warmtepompsystemen maar dan zónder de benodigde ingrepen in isolatie en afgifte. Voor de ISDE-subsidie wordt gewerkt aan een gelijkwaardigheidsverklaring. 

Tapwater en verwarmingsbuffer in gelaagd vat

In de techniek maakt de energiereus een slimme combinatie van een CO2-warmtepomp, een gelaagd buffervat en een intelligente regeling. De buffer van het systeem fungeert als een gelaagde warmtebatterij die wordt ingezet voor zowel het leveren van warmte aan de radiatoren als voor het maken van warm tapwater. Het tapwater wordt net als in meeste cv-ketels op vraag en legionellaveilig gemaakt via een geïntegreerd tapwaterstation. Een boiler is dus niet nodig. Het systeem is een lucht/water monoblock CO2 warmtepomp en een gestratificeerd buffervat van 230 liter met temperatuuronafhankelijke instroomvoorzieningen. Het tapwaterstation, de pompgroep voor afgiftesysteem en de regeling, zijn ondergebracht in de buffer voor installatiegemak. Alle onderdelen van het systeem zijn door de betrokken partijen specifiek voor deze toepassing gemodificeerd en geïntegreerd tot een robuust geheel dat efficiënt de temperatuur tot 85°C levert die nodig is voor traditionele verwarmingssystemen met radiatoren.

6 tot 11 kW

Het systeem is geschikt voor woningen met een basislast van maximaal 6kW en een piekvermogen tot 11kW. Ruim de helft van de bestaande eengezinswoningen valt in deze categorie. CO2-warmtepompen zijn interessant voor de bestaande bouw, omdat hier doorgaans het verschil tussen aanvoer en retour (ΔT) groter is. Ook het leveren van tapwater kost bij deze techniek minder elektriciteit, melden de ontwikkelaars. Door de combinatie met het buffervat met gelaagde invoeren een nieuwe regeling zegt Vattenfall zowel de meest efficiënte ΔT voor verwarmings- en tapwaterbedrijf te kunnen realiseren.

Monoblock

Feenstra gebruikt een warmtepomp van de Japanse fabrikant Denso. Dit is een monoblock buitendeel; dit betekent dat het koudemiddel, dat onder hoge druk zijn werk moet doen, niet de woning in komt. De buitenunit draagt de energie over aan water, waarna het in de woning wordt gevoerd. Het buitendeel is voor dit project aangepast aan de Europese eisen. Denso is in Europa enkel bekend van de toepassing in het passiefhuistoestel van Stiebel Eltron.

De warmtepomp is afgelopen jaar getest in 20 willekeurige eengezinswoningen. Deze zijn ook in de koude periode van afgelopen winter bij buitentemperaturen tot -12 °C volledig met het hoge temperatuur warmtepompsysteem verwarmd

Wat is het rendement?
(update) Alle ogen zijn gericht op de rendementscijfers (SCOP). Daarvoor moeten we nog even geduld hebben, want er is het afgelopen jaar nog aan het toestel gesleuteld. De onafhankelijke metingen van de definitieve versie zijn net afgerond. Vattenfall werkt nu aan een gelijkwaardigheidsverklaring. Die is nodig, omdat het toestel niet best rendeert op de aanvoertemperaturen die de huidige meetmethodiek (bv. aanvoertemperaturen 35 en 45 graden op basis van buitentemperaturen van 7 graden). Daarnaast is de techniek met de buffer ook iets dat niet gedekt is in de huidige meetmethoden waarmee de prestaties van warmtepompen kunnen worden vergeleken. De kracht, en daarmee ook het rendement, van de techniek zit juist in hogere temperaturen. Zonder gelijkwaardigheid ontstaat een scheef beeld, zegt Vattenvall. ”De SCOP wordt gecommuniceerd zodra we de gelijkwaardigheidsverklaring hebben. Wij hechten meer waarde aan de uit de gelijkwaardigheidsverklaring te bepalen SCOP omdat deze een realistischer beeld geeft van hoe het systeem in de praktijk zal functioneren”, meldt Vattenfall-woordvoerder Melanie Poort. Dan zal ook de ISDE-subsidie bekend worden.

72 reacties op “HT-warmtepomp Feenstra marktrijp

 1. Oscar schreef:

  Wat is de SCOP van deze warmtepomp.

 2. Mirte schreef:

  Zou dit ook voor hoogbouw (appartementen of gestapelde maisonnettes met 8 a 10 bouwlagen kunnen werken ? (bouwjaar 1960- 1970)

 3. M van Rossum schreef:

  Is er ook al een idee wat voor investering dit vereist.

 4. Hans schreef:

  Nog steeds een ronkende, plaats innemende buitenunit op het balkon.
  Benieuwd naar de SCOP, bij 85 graden kan dit nooit hoog zijn.
  Past niet in de CV-kast.

 5. Henk schreef:

  Wat zijn de TOTALE kosten voor een eengezinswoning??

 6. Gerrit schreef:

  Wat zijn de afmetingen voor de units voor binnen en buiten?

  • Rob de Vos schreef:

   Helaas hoor ik niets over het energieverbruik? Mijn inziens is dubbele temperatuurafgifte ook dubbel energieverbruik! Dus gemiddeld 7000 Kwh per jaar. Lijkt me moeilijk te verkopen aan de consumeny

   • “dubbel energieverbruk”… ten opzichte van wat? Ten opzichte van een lage temperatuur warmtepomp? Maar die werkt dus niet in een hoop gevallen. Of er moeten extra kosten gemaakt worden in radiatoren en isolatie.
    Ten opzichte van een gasgestookte instalatie? Lijkt me ook niet. En aan het einde van de rit; je wilt van het gas af. En als dat niet kan met een normaal lage temperatuur systeem kan het met dit systeem dus wel.

    Dus je vraagstelling is toch wel een beetje te eenvoudig.

   • Philippe schreef:

    Dat is het bekende ‘achterafprobleem’. Bij verkoop en installatie wordt daarover niet gesproken. Achteraf zit je met de gebakken peren.

   • Mvi schreef:

    Daar doe ik het voor

 7. S. K. schreef:

  Als de jongens van feenstra nou ook serieus hun werk doen…

 8. Rob de Vos schreef:

  Helaas hoor ik niets over het energieverbruik? Mijn inziens is dubbele temperatuurafgifte ook dubbel energieverbruik! Dus gemiddeld 7000 Kwh per jaar. Lijkt me moeilijk te verkopen aan de consument

  • jjm gommers schreef:

   Dubbele temperatuurafgifte is mogelijk een cascade dus geen dubbel verbruik. Zou wel een flowschema willen zien.

  • Barry schreef:

   7000kwh is altijd nog goedkoper dan gemiddeld 1500m³ gas met de huidige prijzen 😉

   • Piet schreef:

    Beste
    Zo denk ik er ook over
    Mijn huis verwarm ik nu ook met hete lucht
    Snel warm kan tot 27 graden huis verwarmen bij -12 tot 22 graden
    Verbruik al jaren 4500kwh en gas klein beetje 300m3
    Ben zeer tevreden

    • Lambiek schreef:

     Hoe doe jij dat Piet ? Hetelucht met 300 kuub?
     Ik heb zelf ook hete luchtverwarming dus ben heel benieuwd..

     • Cees schreef:

      Ik heb een airco aangeschaft die koelt of verwarmd deze zorgt in de meest gebruikte ruimte voor een basis warmte van pakweg achttien graden Celsius die kan constant draaien dat kostaan energie een derde van wat je aan CV ketel aa gas kwijt bent.plus als je bij gaat verwarmen met de cv je maar een fractie aan gas nodig hebt om een hogere temperatuur te creëren in huis een oplossing voor degene die nog een hele goede CV hebben plus je hebt zomers ook nog eens koeling voor extreem weer.

     • wolff schreef:

      graag ons op de hoogte houden dmv een nieuwsbrf

     • Jan Piet Verhage schreef:

      Piet verwarmd zeer waarschijnlijk met een l/l warmtepomp, dus met stroom (totaal 4500 kWh). De 300 m3 gas is dan voor sanitair warm water.

    • Jac schreef:

     Daar zou ik ook wel meer van willen weten

     • Tim schreef:

      Wij verwarmen met de airco’s. Snel warm en wij hebben ook hetzelfde verbruik als Piet, in zowel Electra en gas.
      1 unit 3.5kwh voor beneden te verwarmen, en 2 van 2.5kwh om boven te verwarmen.
      Het toilet verwarmen we met een ir paneel(zeer tevreden over)

    • Frans Devies schreef:

     Wat is de oplossing voor een heteluchtverwarming?
     Er lopen door het hele huis kanalen waar de hete lucht doorkomt en er is nergens ruimte voor radiatoren of vloerverwarming!
     Huis van 700 m3 verbruikt nu 1800 m3 gas per jaar.

   • Marnix schreef:

    Maar 7000 kwh groen hebben wij straks niet meer in de winter, we zullen echt moeten inzetten op besparing en niet op het bestaande maar on stand houden.
    De tijd van gratis fossiele energie opscheppen is bijna voorbij.

   • Hans schreef:

    Inderdaad klopt dat nog net, maar het is kantje boord.

    “Van de bron” heeft de variabele tarieven per 1-11-2021 verhoogd.

    Het gas per m3 gaat omhoog naar € 1,974.
    De elektriciteit per KWh gaat naar € 0,466.

    7000 x 0,466 = 3262
    1500 x 1,974 = 2961

 9. Sanders schreef:

  Auer heeft hem ook al. Dat een systeem met 2 pompen, 1 voor normale vraag, de ander springt bij als er een hogere temperatuur gevraagd word. Of als het extreem koud is. Die heeft een cop waarde van 5,3 uit mijn hoofd. De Vraag is echter, wat is verstandiger. Een duurdere HT warmtepomp of een gewone, en dan lage temp radiatoren toe passen. Voor de doe hetzelfer zal dan de prijs onderling niet veel verschillen.

 10. Barriebeun schreef:

  Ik ben zelf ook wel erg benieuwd naar een wp die wat op relatief hogere temperaturen een redelijk cop heeft.
  Voor mij zelf meer intresse in warm water dan in verwarming.

  Ik zou 3x 11kw moeten hebben voor het verwarmen van mijn huis

  Stiekem toch wel aan het denken om via zonnepanelen nog een beetje reductie te hebben op het gas verbruik samen met m’n Zelfbouw cv kachel
  3300m3 icm nefit WA regeling
  2100m3 icm honny evo
  1800m3 honny+hout

  Dit jaar…?? Fingers crossed

 11. Aad schreef:

  Kostenplaatje?

  • B schreef:

   Laagfrequente geluidsoverlast !!! Niet aan beginnen. Bij de bron geen last hebben, maar je buren kunnen niet meer slapen door zo’n modulerend shitding! Ik wens een ieder die zo’n dom apparaat neemt veel spijt en een slechte nachtrust toe. Bah! Ga eerst maar eens je verdiepen over de geluidsoverlast. Kijk eens naar het jaarrapport van stichting laagfrequent geluid. Steeds meer gezoem. Dat is ook vervuiling. Daar is niets duurzaams aan.

  • B schreef:

   Laagfrequente geluidsoverlast !!! Niet aan beginnen. Bij de bron geen last hebben, maar je buren kunnen niet meer slapen door zo’n modulerend shitding! Ik wens een ieder die zo’n dom apparaat neemt veel spijt en een slechte nachtrust toe. Bah! Ga eerst maar eens je verdiepen in de geluidsoverlast. Kijk eens naar het jaarrapport van stichting laagfrequent geluid. Steeds meer gezoem. Dat is ook vervuiling. Daar is niets duurzaams aan.

   • Gaatjeniksaan schreef:

    Je bent gewoon aan het janken omdat jij geen warmtepomp kunt veroorloven. Ik niet niemand niet. Zielig hoor. U heeft vast ook last van 5g en electrische straling van apparaten.

 12. Reinier schreef:

  Volgens de Volkskrant zou de energierekening van deze warmtepomp niet hoger uitvallen dan bij een CV ketel. Dan is wel de vraag of die rekening zo laag wordt dat je de investering eruit kan krijgen.

  • Henk schreef:

   Rare reactie je cv ketel is wel een keer versleten. Dan moet je toch wat en met de huidige en de te verwachten gasprijzen kan dit een goed alternatief zijn.
   Een gasketel verdien je toch ook niet terug. Het verschil terug verdienen is helemaal hoe je het bekijkt.

   • Rene de Wit schreef:

    Henk, het is helemaal geen rare reactie. Een cv-ketel kost 700 euro, incl montage 1500 euro. Deze warmtepomp kost waarschijnlijk meer dan 10.000 euro. Allemaal dure componenten die de hoge druk van CO2 moeten aankunnen en mijn verwachting dat de prijs niet ver zal dalen. Reken daarbij 2 montagedaen, en de eindrekening is 15000 euro. Dan is het zeer terecht om de terugverdientijd te berekenen. Tel daarbij dat de milieuwinst bij een COP van 2-3 (hoger komt een HT-warmtepomp niet) nihil is. De droom dat we in de winter op 100% zonnestroom draaien is fakenieuws, zeker nu lokale politici de schaarse zonnestroom verkopen aan reusachtige datacentra in Zeewolde en Wieringermeer. Vooralsnog is een cv-ketel nog niet zo’n slecht idee. De Volkskrant concludeert ook al dat de energierekening vergelijkbaar is met die van een cv-ketel. Door waanzinnige hoge subsidie is een hybridewarmtepomp veel interessanter. Waarom toch dat idiote van gas los, terwijl de elektriciteit in de winter tot 2035 voor vrijwel 100% met fossiel wordt opgewekt.

    • Willem schreef:

     U slaat de spijker op de kop. HT hebben over het algemeen een slecht rendement. Hybride systeem nemen en verder gaan met isoleren in de komende jaren en dan lage temperatuur radiatoren/connectoren toepassen. Dat lijkt mij de beste weg om te bewandelen.

 13. Barry schreef:

  Wat is de geluidswaarde? Erg benieuwd wanneer dit toegepast word in woonwijken met… 20 woningen op een rij?

 14. Frans schreef:

  Het komt bij mij over als dat ze iets wat niet goed is toch acceptabel proberen te maken. CV ketel en gas is veel simpeler en beter vermoed ik. En goedkoper. En geen geluidsoverlast. Maar er is naast de corona psychose ook een klimaat-co2 idioterie. God bewaar ons.

  • Sander schreef:

   Dus een energie verslindende elektrische vervanger….alles om maar van het gas af te komen …belachelijk ,echt iets voor Feenstra, de consument een rad voor ogen draaien.

   • Onzin, Feenstra doet gewoon waar de markt om vraagt. De markt (door de overheid gestuurd) vraagt om vervangers van gasgestookte verwarmingssystemen. Maar met warmtepompen is niet altijd mogelijk in bestaande bouw door onvoldoende isolatie(mogelijkheden) en de noodzaak tot vervanging van de radiatoren.
    Vooral voor woningbouw verenigingen kan dit een interresante oplossing zijn. Het is een redelijk eenvoudige manier om van het gas af te gaan zonder enorme renovatie projecten.
    Als Feenstra en andere partners nu de eerste zijn die met een product op de markt komen dat hierin voorziet zijn ze spekkoper… Het zijn dus hele slimme jongers daar. Technisch én comercieel.

   • Ww schreef:

    Ja complete onzin.
    Moet eerste warmtepomp nog zien die een goede cop heeft bij hoge temp.
    Beter gewoon gasketel vervangen op dit moment, over aantal jaren wel zien of er echt goede systemen zijn.
    Ben nu zelf bezig met td-warmtepomp, maar goed mijn hele huis is lage temp verwarming, geen radiatoren.

 15. Hans schreef:

  Deze pomp verbruikt wel meer energie dan een conventionele warmtepomp, ongeveer 20 tot 30 procent. Bron: Volkskrant

 16. W. an den Akker schreef:

  Is er ook een water/water warmtewisselaar mogelijk?

 17. Gert-Jan schreef:

  Iedereen heeft dezelfde vragen. Wat kost het in aanschaf? Wat is de omvang van het apparaat? Wat kost het in gebruik in vergelijking tot een CV ? En die laatste vraag is natuurlijk niet simpel te beantwoorden, want heeft met isolatiewaarde van het huis te maken. En hoeveel geluid maakt zo’n unit? Het zou vattenval sieren als ze alle resultaten van de proef delen.

 18. Lambiek schreef:

  Beste Piet,

  Hoe doe jij dat? Hete lucht met 300 kuub gas?
  Ik heb ook een heteluchtverwarming dus ben heel benieuwd…

 19. Hein schreef:

  Bij ons 20 zonnepanelen, verwarmen met airco, 1500 kWh leveren we meer terug dan verbruikt, en een gasverbruik minder dan 100 M3 per jaar. Voorschot bedrag €5 per maand en meestal krijgen we meer dan €60 terug bij de jaarafrekening. Dus zonnepanelen in combinatie met een airco die kan verwarmen is echt de goedkoopste oplossing.

 20. Sander schreef:

  Dus een energie verslindende elektrische vervanger….alles om maar van het gas af te komen …belachelijk ,echt iets voor Feenstra, de consument een rad voor ogen draaien.

 21. Sander schreef:

  Idd een idiote “Oplossing” die totaal niet energiezuinig is,vraag me af hoeveel hier weer in zullen trappen bij Feenstra…..misschien kun je hem wel leasen tegen de even dure en onaantrekkelijke voorwaarden als hun CV ketels…win-win voor Feenstra…en dubbel verlies voor de consument.

 22. Ik verbaas me erom hoeveel mensen er weer aan het rekenen slaan. “Verdien ik de (extra-) investering wel terug.”, “Het kost te veel.” etc.

  Het gaat wel om ons leefmilieu! Als we nu niet investeren om van onze CO2 uitstoot af te komen zal de rekening van de schade die we gaan ondervinden in rampen en een verslechtering van ons leven vele malen groter worden dan nu een niewe warmtepomp of wat zonnepanelen.

  Bijna iedereen rijdt in een veel te dure auto, diezich zelf nooit terug verdient, of woont in een luxe hius met mooie keuken en badkamers etc. vol met moderne spulletjes die allemaal stuk voor stuk veel meer hebben gekost dan een betere warmtepomp of anderszins energie zuinige of neutrale verwarming. We gaan allemaal 1 keer, of vaker, per jaar op vakantie. Kost bakken met geld en flinke CO2 uitstoot.

  Maar nee, een verwarming die minder fossiel verstookt en dus beter voor het milieu is moet zichzelf wel binnen een paar jaar terug verdienen want anders doen we het niet?

  Wat een belachelijke redenering. Struisvogels waardig.
  Ik spender gewoon een hele bak met geld om mijn huis zo energie zuinig te maken als ik kan… voordat ik van het dan uitgespaarde geld een nieuwe (electrische) auto koop, of die nieuwe keuken er komt….
  Eerst investeren in de toekomst, en dan pas in je eigen luxe. Niet andersom….

  • Arjen schreef:

   Uw reactie slaat de spijker op zijn kop.

  • Mark schreef:

   Ben het geheel met U eens!
   En Het is ook weer een mooie innovatie. Vast niet perfect, maar wel een nieuwe vooruitgang.
   (Nee ben geen vriend van Feenstra en Vataval) maar we hebben elkaar allemaal nodig in deze transitie

  • van dijk schreef:

   ha ha millieu maar niet voor mij!! mijn leef millieu is verpest door de warmtepomp van de buurman en hoor problemen heeft me al veel geld gekost waar is mijn subsidie

 23. Eddy Buiting schreef:

  Kader over SCOP toegevoegd. Deze wordt na gelijkwaardigheid bekend gemaakt, maar laat zich dus lastig met LTV warmtepomp vergelijken ivm de aanvoertemperaturen.

  • Paul schreef:

   @Eddy, voor een enigszins acceptabel rendement moet de retourtemperatuur van het cv-water onder de 35 graden zijn, liefst 30. Omdat CO2 niet condenseert aan de warme kant, maar gasvormig blijft moet je -om energie uit het gas te halen- fors afkoelen. Dus van 85 graden naar 30. Van 85 naar 75 graden (een traditioneel HT cv-systeem) wordt het niks. Je hebt kunt dan maar een heel klein gedeelte uit het h log p diagram benutten. In de winter draait de cv-ketel altijd op hoge temperatuur. Dan kun je nog een leuke buffer hebben, maar die zit propvol warmte van minimaal 60 graden. De proeven met de CO2 warmtepomp bij Woonplaats in Enschede hebben aangetoond dat een CO2-warmtepomp op hoge temrperatuur een SCOP haalt van 2.1. Hier de resultaten (doorspoelen naar 1:20:30u) van onderzoek naar het rendement bij verschillende temperatuurtrajecten van een CO2-warmtepomp, ook Denso zat er bij. https://www.youtube.com/watch?v=2lOcHTZQEdM&t=2s. Luister even naar wat de man zegt over de retourtemperatuur. Voor tapwater zijn ze wel uitermate geschikt.

  • P.de Wit schreef:

   Een SCOP is een SCOP. Of het nu van deze warmtepomp is of van een met R410 of R32. Dankzij de SCOP is het allemaal heel goed te vergelijken. Daar is niets lastigs aan.

 24. Eep schreef:

  Interessant onderwerp zeker voor ons jaren 70 huis waarin al wel het e.e.a. aan
  isolatie is gedaan maar nog lang niet genoeg. Zo hebben we Vloer- dak- en spouwmuurisolatie plus op de benedenverdieping driedubbel tripleglas.
  Voor een lage temperatuur warmtepomp nog steeds niet genoeg.
  Wellicht is de hoge temperatuurpomp een oplossing.
  Ik ben zeer benieuwd en kijk uit naar de verdere ontwikkelingen.

 25. Peter schreef:

  Opwarming van de aarde je huis isoleren iedereen maakt zich druk over de verwarming is die dat wel nodig dan.

 26. Rien schreef:

  Afhankelijk waar je woont, heb je binnen 5 jaar een H2 aansluiting, zit je met een dood paard opgezadeld.

  • Robert schreef:

   Dat is echt een waanidee. Waterstof zal vooral ingezet worden in de industrie en misschien vrachtvervoer. In het proces van waterstof maken gaat flink wat energie verloren. Als je dus veel waterstof gebruikt voor verwarming heb je nog veel meer groene energie nodig. Gezien de weerstand tegen windmolens op land is die niet zo maar voorhanden. Ook op zee is de ruimte niet onbeperkt beschikbaar voor windparken. Dus electrisch verwarmen is in principe zuiniger dan met waterstof.

 27. Rope schreef:

  Wanneer wordt bekent gemaakt dat ze bij Liander bezig zijn met waterstof en hoever ze daar mee zijn voordat iedereen over gaat op een systeem dat naderhand weer opzij gezet kan worden?

 28. Eddy schreef:

  Te mooi om waar te zijn is meestal….. Mooi artikel maar zonder enige informatie over gerealiseerde rendement kun je als serieus geïnteresseerde niets. Hoge temperatuur bij verwarming is per definitie minder efficiënt. Het eenmalig ons huis verbouwen en isoleren is denk ik een ongemak wat ik maar voor lief moet nemen.

 29. wolff schreef:

  graag ons op de hoogte houden dmv een nieuwsbrf

 30. Maarten Stoffers schreef:

  Ja, heel goed punt Marnix! Als heel veel mensen straks 7000 kWh nodig hebben, ontkomen we er niet aan om land en zee vol te zetten/leggen met nog veel meer windmolens en zonnepenalen. En daar is niet zo veel animo voor.
  Isoleren is voorlopig de allerbelangrijkste stap!

 31. van dijk schreef:

  ha ha millieu maar niet voor mij!! mijn leef millieu is verpest door de warmtepomp van de buurman en hoor problemen heeft me al veel geld gekost waar is mijn subsidie

 32. Martin schreef:

  Doe mij maar een COP grafiek. Dan lees ik het zelf wel.af voor.mijn gebruiksomstandigheden. Ik heb hem nodig voor 0 – 45 graden. Geen 7 -35.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.