fbpx
Nieuws

De elektriciteitsnetten raken overvol. Door het slim aansturen van apparatuur kunnen vraagpieken vermeden worden. Minister Rob Jetten van Economische Zaken ziet hybride warmtepompen als deel van de oplossing.

“Bij hybride warmtepompen kan er geschakeld worden tussen gebruik van elektriciteit en aardgas, waardoor deze technologie veel minder belastend is voor het elekticiteitsnet”, zegt Jetten in een brief aan de Tweede Kamer.

Stroomuitval voorkomen

In de brief, waar nog veel meer maatregelen staan om het elektriciteitsnet te ontlasten, gaat Jetten in op de noodsituatie waar netbeheerders zich voor geplaatst zien. Door de verduurzaming is er steeds meer behoefte aan elektriciteit. Zo veel, dat de netbeheerders vaak niet in staat zijn om tijdig een aansluiting te leveren. Sterker, zegt Jetten, als we niks doen, dan kan het over een paar jaar zelfs gebeuren dat we plaatselijke stroomuitval krijgen.

Netbeheerders moeten dus alles uit de kast trekken om het net te verzwaren, maar tot die tijd zijn extra maatregelen nodig om het net niet te zwaar te belasten. Het idee is dat veel elektrische apparaten automatisch of semiautomatisch aan of uit gezet kunnen worden, zodat er op piekmomenten toch nog voldoende capaciteit overblijft.

Slimme apparaten

“Slimme, aanstuurbare apparaten worden de norm. Dit is noodzakelijk om efficiënt gebruik te maken van het elektriciteitsnet en dus om verduurzaming en woningbouw mogelijk te maken. Het kabinet zet in op certificering, standaarden en registratie, zodat slimme, aanstuurbare apparaten de norm worden” aldus de minister.

“Home Energy Management Systems (HEMS) worden daarbij op termijn de standaard voor slim en efficiënt netgebruik door huishoudens. Daarbij zullen de belangen van huishoudens zorgvuldig worden meegewogen met als uitgangspunt instemming van de afnemer.”

‘Achter de meter’

Techniek Nederland kan zich vinden in de plannen van Jetten. De branchevereniging benadrukt dat behalve aanpassingen van het elektriciteitsnet ook oplossingen ‘achter de meter’ een grote bijdrage kunnen leveren bij het oplossen van de problemen. “We kunnen netcongestie bijvoorbeeld verminderen door duurzaam opgewekte energie te delen met huizenbezitters of bedrijven in de directe omgeving”, aldus Techniek Nederland. Nieuwe wetgeving moet dit mogelijk maken.

Techniek Nederland is blij dat Jetten wil inzetten op slimme aanstuurbare apparatuur, energiemanagementsystemen en hybride warmtepompen. Meer aandacht zou er nog moeten zijn om de toepassing van thuisbatterijen en buurtbatterijen te stimuleren en innovatie te ondersteunen, vindt Techniek Nederland.

Techniek als oplossing

Voorzitter Doekle Terpstra in een reactie: “Minister Jetten schrijft in de Kamerbrief graag met de technieksector in gesprek te blijven over mogelijke oplossingen. Dat aanbod nemen wij vanzelfsprekend aan. Onze leden weten namelijk als geen ander hoe het energieverbruik in woningen en gebouwen kan worden geoptimaliseerd.”

7 reacties op “‘Hybride warmtepomp als deel oplossing netcongestie’

  1. Rick Bruins schreef:

    Het feit dat bij hybride gekozen kan worden tussen twee energiedragers maakt hybride zeer toekomstgericht. De keus tussen gas en warmtepomp maak je continu op basis van netcapaciteit, beschikbaarheid en prijs. Zo maak je maximaal gebruik van het bestaande gasnetwerk en het bestaande electriciteitsnetwerk. De geringe hoeveelheid gas die dan nog nodig is leent zich uitstekend om te verduurzamen, het aandeel groen gas in aardgas stijgt continu. Op deze manier is hybride een praktische, realistische en toekomsterichte manier om netcongestie te helpen bestrijden.

  2. Bas Knoll schreef:

    De hybride warmtepomp is deel van het probleem. De Trias Energetica zegt eerst zoveel mogelijk de vraag te reduceren en dan het restant zo duurzaam mogelijk op te wekken. Dat gebeurt nu niet. De vraag blijft hoog en het hoge duurzame deel kan het net niet aan.

  3. Ron schreef:

    En net het helemaal niet vol dit is gewoon een leugen voor subsidies van de net beheerder net als het afschakelen van omvormers die is totale leugens het is gewoon omdat hij boven die 10% komt als je spanning terugbrengt na 220 dan is er niks veranderd maar ja subsidies gaan voor

    • André schreef:

      Interpunctie (leestekens) maakt het beter leesbaar.

    • Geim schreef:

      Netspanning stijgt doordat alle alternatieve aanbieders tegelijk hun energie op het net kwijtwillen. Daar valt niets aan terug te brengen naar 220 Volt.
      Bovendien loop je bij 230 Volt de kans om onder de -10% te komen bij grote afname en geen aanbid van alternatieve energie.

  4. Mark schreef:

    Hybride is zeker goede insteek, het is toekomst bestendig. Al moet wel Electra “groen” zijn. En waterstof het gas soort (niet roepen dat het inefficiënt is)
    Alleen de overheid pakt niet door (wijken verduurzamen met energie centrales

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.