fbpx
Nieuws

Installateur heeft last van ventilatie-vete

Installateurs hebben last van de onduidelijkheid rondom ventilatie en corona. Installateursvereniging Techniek Nederland wil dat het RIVM opnieuw uitspraken doet over het verband tussen goede ventilatie en de verspreiding van het coronavirus via kleine druppeltjes.

De branchevereniging heeft Jaap van Dissel van het RIVM hierom gevraagd. Installateurs wordt bijvoorbeeld gevraagd om advies te geven rondom de installaties in horeca, sportscholen en scholen; gebouwen die na de intelligente lockdown nu weer met restricties geopend zijn of worden.

Er gaan verschillende berichten in de media de ronde over het belang van ventilatie bij het voorkomen van coronabesmettingen. Natuurkundigen en medisch onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stellen vast dat kleine druppeltjes (aerosolen) langer in de lucht blijven hangen. Volgens het UvA-onderzoek vermindert ventileren het aantal aerosolen. Is daarmee dan tóch aangetoond dat goede ventilatie de verspreiding van het virus tegengaat?

Verschillende wetenschappers houden verschillende visies na op de relatie tussen ventilatietechniek en verspreiding van Covid-19. Dat heeft de afgelopen dagen geleid tot verschillende berichtgevingen en felle reacties daarop.

Nieuwe brief

Eerder deze maand stelde Techniek Nederland ook al vragen aan het RIVM over het verband tussen ventilatie en corona. Het RIVM stelde toen dat er geen bewijs is dat beter ventileren leidt tot minder coronabesmettingen. Maar dat was vóórdat het hierboven genoemde UvA-onderzoek naar buiten kwam.

Vier vragen aan het RIVM

Techniek Nederland heeft vier vragen naar aanleiding van het UvA-onderzoek:

  1. Is het UvA-onderzoek reden om uw mening ten aanzien van de rol van ventilatiesystemen en de kans  op besmetting met het coronavirus te herzien?
  2. Is het UvA-onderzoek aanleiding om na te gaan of goede ventilatiesystemen de kans op besmetting kunnen verkleinen?
  3. Is het UvA-onderzoek aanleiding om te onderzoeken of kleine waterdruppeltjes (aerosolen) gevaar opleveren voor overdracht van het coronavirus?
  4. Is het UvA-onderzoek aanleiding om alsnog aanpassing van ventilatiesystemen te adviseren om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

Verspreiding van corona via de lucht niet aangetoond

Eerder liet het RIVM weten dat niet is aangetoond dat het coronavirus zich via de lucht verspreidt en dat er geen aanwijzingen zijn dat ventilatiesystemen een rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het virus Het RIVM benadrukte dat goede ventilatie belangrijk is en blijft. Niet om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar wél om een prettig en gezond binnenklimaat te creëren. Installateurs zouden daarom de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies moeten volgen. Zolang het standpunt van het RIVM niet verandert, blijft dat het advies van Techniek Nederland aan de leden.

Lees hier de tweede brief die Techniek Nederland het RIVM heeft gestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.