fbpx
Nieuws

Installateur heeft nog niet veel met BIM

Het bouw informatie model (BIM) mag dan overal hoog op de agenda’s staan, het gros van de installateurs heeft er nauwelijks affiniteit mee.

 

 

8 van de 10 installateurs weten niet wat BIM inhoudt. Het merendeel verwacht pas over 5 jaar voordat BIM breed wordt toegepast. Het aandeel installateurs dat in Nederland in één of meer projecten met BIM werkt, ligt momenteel op 9%. Als alleen gekeken wordt naar (middel)grote installatiebedrijven, blijkt eenderde al praktijkervaring met BIM te hebben. Volgens de E- en W-installateurs die er bekend mee zijn, is BIM zeker niet te complex voor de bouw. Voordat het breed toegepast zal worden in de bouw- en installatiesector zijn we volgens het merendeel van de ondervraagden echter wel gauw vijf jaar verder. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek onder E- en W-installateurs van BouwKennis voor de Marketing Score Card Trends & Ontwikkelingen Installatie.

 

BIM

Via BIM wordt alle relevante informatie tijdens het bouwproces voor de gehele levenscyclus van een gebouw opgeslagen, gebruikt en beheerd in een driedimensionaal model. Hierdoor is een strakke regie van zowel nieuwbouw als onderhoud mogelijk.

Installateurs terughoudend

Uit het onderzoek blijkt dat installateurs vooralsnog echter vooral volgend zijn en een afwachtende houding aannemen. Van de E-installateurs werkt op dit moment 9% voor één of meerdere projecten met BIM. Van de W-installateurs heeft 6% voor minmaal een paar projecten ervaring opgedaan met BIM. Van de E-installateurs heeft ruim zeven op de tien nog nooit van BIM gehoord of weet niet wat het inhoudt. Bij W-installateurs geldt dit zelfs voor ruim acht op de tien.

Grote bedrijven hebben meer ervaring

Het gebrek aan ervaring met BIM ligt overigens voor het overgrote deel bij kleinere installateurs. Van de (middel)grote installateurs blijkt namelijk dat 32% inmiddels in meer of mindere mate werkt met BIM. Dit verschil komt enerzijds doordat grotere opdrachtgevers en aannemers steeds vaker de eis stellen dat de installateur met BIM werkt. Anderzijds zal BIM bij kleinere trajecten waarschijnlijk nooit geïmplementeerd worden waardoor een bepaald type installateur nooit met BIM zal gaan werken.

 

Lees hier meer over het onderzoek

1 reactie op “Installateur heeft nog niet veel met BIM

  1. rene ten hoven schreef:

    klopt als een bus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.