fbpx
Nieuws

Installateur is spoedklussenkoning

Installateurs spinnen het meeste garen bij klussen met urgentie. De top 5 van spoedklussen bestaat uit loodgieters en installatiewerk en de uurtarieven hiervan zijn het afgelopen jaar tussen de 15 en 20 procent gestegen.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van Zoofy, een intermediair voor spoedklussen waarvoor geen uitgebreid offertetraject nodig is. Zij zetten hun bevindingen van afgelopen jaar op een rijtje.

Cv-monteurs, loodgieters en elektriciens zijn de meest gewilde probleemoplossers.

De top van 5 van 2017:

1. Lekkage
2. Gootsteenverstopping
3. Kortsluiting
4. Cv-storing
5. Wc-verstopping

Spoedklussen versus reguliere klussen

Herfstinspectie dakgoot en regenpijpHoewel veelal uitgevoerd door dezelfde vakmannen is het segment ‘Spoedklussen’ wel degelijk een markt op zich. Met name het proces voorafgaand aan de spoedklus, de financiën en de emotie rond spoedeisende reparaties verschillen in grote mate van reguliere klussen. Vanzelfsprekend is snelheid geboden bij het aannemen van een spoedklus. Aanbieders van spoedklussen zullen zowel qua organisatie als techniek ingericht moeten zijn om snel te reageren. Over de hele linie betaalt een klant anderhalf keer zoveel voor een spoedklus als een klus met een regulier offertetraject, is de ervaring van Zoofy. In steden als Amsterdam en Rotterdam loopt dit in specifieke branches zelf op tot twee keer de prijs van een normaal tarief. Dit betreft dan zogenaamde bloedspoed waarbij loodgieters of cv-monteurs betrokken zijn: hier moet snel iemand komen omdat anders een gevaarlijke situatie ontstaat, bijvoorbeeld kortsluiting of lekkage.

Over de hele linie is er een groot gebrek aan vakmensen. Dit heeft zijn weerslag op de hoogte van het uurloon. Over de hele linie is de uurprijs van een vakman met 8 procent gestegen. De schaarste is het grootst bij cv-monteurs, loodgieters en elektriciens.  Hier is het uurloon vijftien tot twintig procent gestegen. Een cv-monteur kan in de Randstad een uurloon tussen de vijftig en vijfenzeventig euro vragen.

Elk seizoen zijn problemen

Lekkage opsporen en oplossen is de absolute koploper. Lekkage is ook de spoedklus die gedurende het hele jaar op bovenaan de lijst staat. Seizoensinvloeden zijn echter niet van invloed op het aantal reparaties. Dit is wel degelijk het geval bij de cv-storing. In de maanden oktober, november en december was het alle hens aan dek voor loodgieters en cv-monteurs. Opvallend is de piek wc- en gootsteenverstoppingen in de zomermaanden juli, augustus en september. Dit lijkt gerelateerd aan de meer dan gemiddelde regenval tijdens de zomer van 2017. Tot slot ook de invloed van schade als gevolg van storm enorm op het aantal spoedreparaties.

Duurste stopcontact

Zoofy heeft een data-analyse losgelaten op de uitgevoerde spoedklussen. Hieruit blijkt dan Nijmegen de duurste stad is om een spoedklus uit te voeren en dat het duurste stopcontact in Bloemendaal hangt.  Een andere opvallende conclusie is dat rioolverstoppingen in de steden met name in oude stadsdelen en nieuwbouwwijken optreden. Een mogelijke verklaring is dat de riolering in oude stadsgebieden in slechte staat is. Bij nieuwbouwwijken treden rioolverstoppingen opvallend vaak in de eerste weken na oplevering plaats.

Zoofy, opgericht in juli 2015, is marktleider op het gebied van spoedklussen en kleinere klussen waarvoor geen uitgebreid offertetraject nodig is en is vooral actief in de grote steden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.