
Het collectief inkopen van installatiematerialen vertegenwoordigt honderden miljoenen aan volume bij groothandelaren en fabrikanten. Maar installateurs vragen naast het prijsvoordeel meer transparantie en dienstverlening.
Inkoopverenigingen worden vooral door veel kleine installatiebedrijven gebruikt om hogere kortingen en bonussen te krijgen op hun inkoop. Maar ook grotere bedrijven verenigen zich: er zijn in installatieland tientallen inkoopcollectieven met verschillende achtergronden. Zo is er het meer dan 100-jarige INKA, voor middelgrote familiebedrijven, maar ook het begin dit jaar gestarte Ticned.
In Installatie en Sanitair 8 een inkijk in de wereld van het collectieve inkopen. Hoe werken inkooporganisaties, en wat zijn argumenten om wel of niet in zo’n samenwerking te stappen. Aan het woord komen onder meer de mensen achter Abel Installatie, NiCi, INKA Ticned en franchiseformule InstalCenter.
Abonnees kunnen het artikel hier al online lezen.
Transparantie en dienstverlening
Het gaat leden niet altijd meer om de laagste prijs. De leden dwingen hun inkooporganisatie om transparant te zijn over de verdienmodellen. Zo moet duidelijk zijn hoe de bonusstructuur is georganiseerd, en welk deel van de schaalvoordelen terugvloeien naar de leden. Opvallend is dat veel inkooporganisaties steeds meer inzetten op dienstverlening. Dit varieert van het collectief regelen van bedrijfsmiddelen en boekhouding, tot het organiseren van opleidingen, data-analyses of zelfs het begeleiden van ondernemers om hun strategie te bepalen.
Overigens zien veel installateurs de waarde van het collectief inkopen niet in. Het merendeel van de markt koopt het liefst zelfstandig in, blijkt uit een poll van Installatie.nl. Regie over het inkoopbeleid, en direct contact met groothandel en leverancier blijkt de voornaamste reden hiervoor.

Installateurs kunnen door slim in te kopen hun rendement vergroten. Hier geeft blogger Stefan van Maasakkers een aantal inkooptips.
Tja. Die prijs van dat stopcontact op een website is 10 euro. Maar je krijgt korting als grootafnemer dus betaal je 5 euro. Die website koopt het in voor 2,50 terwijl de onderliggende leverancier een wcd maakt voor een euro.
Je spreekt als installateur met je klanten af dat je maar 20% opslag doet op klein materiaal dus dat stopcontact gaat 12 keer over de kop tussen fabricage en “op de muur schroeven”.
Zie hier de prijsontwikkeling van een willekeurig merk stopcontact.
cv-ketels gaan onder de inkoopprijs weg maar de installateur kan er niets aan verdienen. In wiens zakken verdwijnt het geld?
Ik zit zelf bij een inkoopclub, moet eerlijk zeggen dat het wel handig is voor de administratie omdat ik anders helemaal verzuip in het werk.
Maar toch ben ik verbaasd, we kopen gezamenlijk voor rond de 20 miljoen in maar als ik dan een ketel of een kraan voorbij ziet komen bij een webshop zijn deze incl btw nog goedkoper dan bij de groothandel.
ik heb het uitgezocht en veel van die webshops maken deals met de fabrikanten, ze krijgen nml 3% of meer over de totale inkoop van een jaar uitgekeerd in geld.
dus 500.000 euro is 15K dat is snel verdient met alleen maar dozen schuiven
koop lekker je eigen zooi in en let op de prijs,
uiteindelijk wil je toch geen mee eters en vertragers,
schakel zoveel mogelijk tussenpersonen uit !!
denk niet dat je goedkoper uit bent bij een webshop of inkoopcollectief
want na een paar jaar heb je geen vergelijkingsmateriaal meer
en je bent niet goedkoper uit bij een collectief maar je was een slechte inkoper !!!!