fbpx
Nieuws

Installateur worstelt met BIM-uitwisseling

Installateur worstelt met BIM-uitwisseling

Het bouw informatie model (BIM) wordt steeds vaker gebruikt, zo blijkt uit een enquête van brancheverenigingen. Het uitwisselen van modellen en informatie wordt met name door installateurs nog als een groot knelpunt beschouwd.

 

Architecten, ingenieurs, bouwers en installateurs gebruiken bij projecten steeds vaker een bouw informatie model (BIM). BIM wordt in de bouw toegepast om alle betrokken partijen in een bouwproces informatie uit te laten wisselen, zodat altijd dezelfde actuele gegevens beschikbaar zijn. Hierdoor wordt het bouwproces efficiënter, sneller en de kwaliteit neemt toe.  Dit blijkt uit een enquête van de BNA, NL Ingenieurs, Bouwend Nederland en UNETO-VNI onder hun leden.

 

Knelpunten

Veel ondernemingen gebruiken BIM intern en delen de informatie niet nog niet met externe partijen. Omdat bij het bouwproces meerdere partijen betrokken zijn, wisselen steeds meer ketenpartners onderling informatie uit. BIM is het sterkst in opkomst aan het begin van de bouwketen (architecten, ingenieurs), maar ook in de uitvoerende bouw (bouwbedrijven, installateurs) neemt het gebruik van toe. Grootste knelpunt bij BIM blijkt de uitwisselbaarheid van modellen en informatie. Ook de uitwerking van taken en diverse rollen ervaren ze geregeld als problematisch. Daarnaast noemen sommige bedrijven de werking van de software als knelpunt. Ook het gebrek aan ervaring met BIM en een wil tot verregaande samenwerking worden als knelpunt genoemd.   

 

Download hieronder de resultaten van de enquête

Bijlage(s):

Bijlage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.