fbpx
Nieuws

Installateurs bezorgd om wankelend CO-keur

De installatiebedrijven die zijn aangesloten bij CO-keur viel het nieuws dat de parapluorganisatie wankelt rauw op het dak. Vooralsnog kunnen ze weinig anders dan wachten, want voor een overstap naar een andere manier van certificeren is het nu te laat.

Vrijdag kwam aan het licht dat de Raad voor Accreditatie (RvA) voorlopig een streep zet door CO-keur, waarbij installatiebedrijven op eenvoudige manier aan hun verplichtingen voor de Gasketelwet kunnen voldoen.

Onder installatiebedrijven circuleert een mailtje over dat het vooralsnog helemaal gedaan is met CO-keur, in ieder geval tot 1 april. Dat zou honderden aangesloten installatiebedrijven in de kou zetten. Dat mailtje is misschien wat zwaar aangezet, want volgens betrokken organisaties als Techniek Nederland, InstallQ en overheidsorganisatie TLOKB zou het nog mogelijk moeten zijn om een en ander recht te trekken, als er maar snel en goed gehandeld wordt.

‘Onterecht afgekeurd’

“Wij zijn geschrokken van het bericht”, zegt Ard van de Meeberg van CO-keur, die het volstrekt onterecht vindt dat de RvA de koepelconstructie afkeurde. “Bij de BRL 9500 voor energielabeladviseurs zijn meerdere van deze koepels, waar in totaal wel duizend adviseurs zijn aangesloten. De RvA is hier gewoon mee akkoord gegaan. De koepelconstructie die wij hebben met CO-keur is qua certificering bijna identiek aan die bij de energielabels. CO-keur is zelfs nog iets strakker geformuleerd.”

Van de Meeberg: “We zullen dus niet zomaar laten gebeuren dat CO-keur niet door kan gaan. Als Techniek Nederland, zoals ze zeggen, daadwerkelijk een rechtszaak aanspant, dan zullen wij aanhaken.” Van de Meeberg erkent dat hij nu ook niet precies weet wat het lot is van CO-keur en hij snapt dus goed dat installateurs onzeker zijn. “We zullen sowieso bedrijven niet laten stikken en mocht het niet lukken met CO-keur, dan gaan we naar andere oplossingen zoeken.”

‘Waar staan wij op 1 april?’

Eén van de installateurs die zich bij CO-keur hebben aangesloten is Jan Komen, met zijn installatiebedrijf Deko uit Deventer. “Door Techniek Nederland is ons destijds CO-keur aangeraden. Wij hebben daar toen voor gekozen. Maar als CO-keur niet door gaat, waar staan wij dan op 1 april? Wat moet ik dan tegen mijn klanten zeggen? Waar moeten zij naar toe?” Stel dat Komen zich nu nog aan zou willen melden voor een van de certificerende instellingen, dan kan hij achter in de rij aansluiten en is hij pas ver na 1 april aan de beurt. De certificerende instellingen zitten met hun beperkte capaciteit namelijk helemaal vol.

Komen: “Collega-bedrijven hebben eerder al aangegeven te gaan stoppen met cv-ketels. Alleen al in de maand december heb ik meer dan honderd telefoontjes gehad van particulieren die vroegen of ze bij mij met hun onderhoud terecht kunnen omdat hun vaste installateur ermee stopt. Maar ik heb ze moeten teleurstellen. Juist omdat wij volgens de nieuwe wet hoofdelijk aansprakelijk zijn, wil ik geen ketels onderhouden waarvan ik de installatiegeschiedenis niet ken.”

Zelf afweging maken

Ard van de Meeberg van CO-keur: “Er kwamen de afgelopen tijd installateurs bij ons aankloppen die te laat waren voor een certificering bij de certificerende instellingen. Zij willen dan CO-keur eventueel als tussenoplossing, totdat ze helemaal zelf gecertificeerd zijn. Maar ik snap dat zij CO-keur nu een beetje een risico vinden. Installatiebedrijven zullen daar zelf een afweging in moeten maken.”

48 reacties op “Installateurs bezorgd om wankelend CO-keur

 1. E.H.J. Hafkamp schreef:

  Mocht de nood aan de man zijn, dan kunnen installatiebedrijven en ZZP bedrijven bij CO-certificatie.nl terecht.

  Bij CO-certificatie.nl kun je binnen een redelijke termijn terecht voor deelname aan een ‘Workshop kwaliteitshandboek voor de CO-certificering’.

  In één dag schrijf je een eigen bedrijfsspecifiek kwaliteitshandboek. Kijk op http://www.co-certificatie.nl

  • Marcel Raps schreef:

   Dan snap je het niet. Om gecertificeerd te zijn moet een CI dat regelen. En laat deze bedrijven alle ver vol zitten tot eind mei. Ook met een kwaliteitshandboek.

   • Herman schreef:

    Tja dat komt omdat iedereen maar steeds afwacht.
    Wat zijn installateurs toch naïef.
    Elke keer maar roepen onzin dit en stom dat, roepen ik acht wel af ik zie het wel. En nu huilen omdat de CI’s vol zitten. Tja een CI kan niet honderden bedrijven in 1 maand certificeren. Ik kan ook niet honderden ketels in een maand plaatsen. Dus wat denken wij nu met zijn alle. De schuilt ligt bij je zelf dat je te laat bent. We weten al ruim twee jaar dat deze wet er aankomt. Dus je kon je twee jaar lang voorbereiden. Dus ga nu niet zeggen ik kan nergens meer terecht, heel simpel dan ben je gewoon telaat. Ik ben in september gecertificeerd door Kiwa dus ik ben er klaar voor.

  • Ap van der Horst schreef:

   DAt is wel zo Erik, maar ik hoor dat kiwa een achterstand heeft van maanden, dus mijn overstap is ook gewoon te laat, zie wel waar het schip strand.

  • Rob Kerskes schreef:

   Beste Erik,

   Je lijkt mij een bevlogen iemand die van het vak houd.
   Ik ben zelf voorstander van een goede certificering zoals bijvoorbeeld de verplichten apk op auto’s.
   maar ik hoor helaas weinig over de nadelen van deze manier van co certificering.
   Veel verantwoordelijkheid en risico voor de installateur.
   Vrijen verkoop blijft verplichting voor de eind gebruiker is er niet.
   Ook bij het handhaven zet ik grote vraagtekens.
   Met vriendelijke groet Rob Kerskes

 2. Adje schreef:

  Slechte foto als reclame.Deze vaillant vhr solide exclusief mag je niet afstellen middels de instelschroef die achter het dopje zit waar de monteur met z’n schroevendraaier aan draait.Alleen luchtzijdig mag je afstellen met de schroef die er net boven zit.

 3. Peter Deckers schreef:

  Goed plan Erik. Zoals besproken in onze gezamenlijke podcast moet er nog veel gebeuren. Alle hulp bij het maken van het kwaliteitshandboek is welkom. Bij Maintenanz kun je ook een online workshop volgen voor het opstellen van jouw bedrijfsspecifieke kwaliteitshandboek. ( K25000 en de BRL 6000-25).

  Kijk op https://www.maintenanz.com

  • E.H.J. Hafkamp schreef:

   Het is goed om gezamenlijk de installatiewereld te ondersteunen. De podcast bij het vakblad Installatie is daar een mooi voorbeeld van.
   Installateurs zijn prima in staat om een goede keuze te maken in welke ondersteuning gewenst is.

  • Barry schreef:

   Je bent hier gewoon reclame voor jezelf aan het maken.. heb even gekeken en prijs per maand € 20,- en eenmalig € 800,- ….. Dat jullie jezelf niet kapot schamen met het idee dat je veiligheid op deze manier kan verkopen. En zo hebben ze tal van tools die je mag je betalen. Als het echt om veiligheid gaat zou dit alles gewoon gratis moeten zijn en een fatsoenlijke campagne dat mensen co melders kopen… Dit is gewoon maffia . Je moet als bedrijf deze onzin betalen anders sluiten wij je deur… Maffia verkoopt ook veiligheid aan ondernemers..

  • Barry Gort schreef:

   Ik mis enige reactie ? Of reageer je enkel op je maffia vriendje ?

   • Tijdo van der Zee schreef:

    Beste Barry, laten we het netjes houden en elkaar niet gaan uitschelden. Frustratie hebben mag, elkaar verbaal in het gezicht meppen niet. Gr Tijdo van der Zee, redacteur

    • Barry Gort schreef:

     Oh ik zie nu pas je reactie , nu snap ik de mail ook. Maar ik vind dit een vrij nette reactie.. Verder totaal niet gefrustreerd maar teleurgesteld in hoe onze branche kapot gemaakt word door dit soort onzin. Ik hoor al verhalen dat bedrijven hun personeel niet meer naar school laten gaan voor diploma 1e monteur , onderhoud monteur of service monteur want ze hebben totaal geen meerwaarde meer door deze hopenlijke 1 april grap. Dus als iemand zich afvraagt waar het aantal gediplomeerde monteurs dalende is dan mogen jullie dit ook eerlijk uitleggen.

 4. Henny schreef:

  Het word 1 grote fiasco aankomende winter. Succes aan diegene die nog storingen ‘mogen’ draaien voor cv ketels of onderhoud ‘mogen’ uitvoeren aan ketels. Dat gaat nevernooit lukken met (het nu al!) tekort aan “vakmanschap”. Ook ik stap uit de wereld van cv ketels na 22 jaar. Deze certificering was voor mij de druppel.

 5. Barriebeun schreef:

  Stel je voor,
  Zo veel leed ontstaan door dat co gebeuren allemaal, en dan zou het niet eens doorgaan.
  Wij kunnen als bedrijf nog maar 4 ketels doen per dag ivb met ingewikkelde rapportage.
  Prikzen schieten omhoog en mensen klagen steen aan been.
  Gelukkig ben ik de particuliere markt ontvlucht en raak geen cv ketel meer aan van Jan de gewone man, dat mag hij zelf gaan doen.

  Proficiat met het Co vakmanschap.
  Blinden leiden de doven..

 6. Nico Jansen schreef:

  Bij storing en onderhoud gewoon q install bellen en zij zorgen voor oplossing

 7. John van de Ven schreef:

  Ik vindt een bedrijfscertificering veel te zwaar ingezet, CO keur is een mooi alternatief.
  Indien dit niet door kan gaan overweeg ik serieus te stoppen met CV ketels.

 8. Barry schreef:

  Ach kijk Peter en Eric gaan hun inkomsten verdedigen in plaats van toe te geven dat de hele wet ondoordachte onzin is. De koptekst had ik ook al voorspeld ‘ de installateurs bezorg ‘ hahaha . 95% van de installateurs is blij als deze hele zinloze wet geschrapt word.

 9. Steven schreef:

  Treurig hoe er in de reacties weer adviseurtjes en certificeerdertjes elkaar complimentjes toeschuiven over elkaars veel te dure diensten. Dit is waarom er in nederland te weinig handjes zijn. Teveel van dit soort zakkenvullers en te weinig vakmensen die het nog kunnen betalen. Wij installateurs zijn de pineut.

 10. Rob schreef:

  Ik ben het helemaal eens met diverse schrijvers. De particulieren markt word om zeep geholpen. Terecht dat er “ iets” moest gebeuren ivm beunhazerij en slechte installaties. Maar het daadwerkelijke aantal mensen wat bloot word gesteld aan CO is in verhouding wat er nu met de branche word aangedaan maar peanuts . In mijn regio zijn er al tientallen kleine en middelgrote bedrijven gestopt met particulieren. De overgebleven bedrijven hebben een klantenstop. Als dit word doorgezet denk ik dat het aantal CO slachtoffers alleen maar groter word. De regeling is gewoon veel te duur voor de kleinere installateur. CO keur is daar een perfect alternatief voor.

  • Barry Gort schreef:

   Klopt wij nemen ook geen nieuwe particuliere meer aan en hoor dan steeds aan de telefoon dat ze nergens meer terecht kunnen met hun ketel van 5 jaar oud. Ik kan er ook niks aan doen ik heb echt geen tijd om bij al die ketels wat vaak ook nog geplaatst zijn door de grote bedrijven de rookgasafvoer aan te passen en te vertellen dat het ineens allemaal niet meer mag zoals het zit. Ben die discussie met eigen klanten al meer dan beu…. Heb klanten waar wij zelf de ketel niet geplaatst hebben maar groter bedrijf zoals een Feenstra , Volta en Breman en noem ze maar op en dan moet ik daar nu gaan vertellen dat alles niet meer mag. De meeste verklaren mij voor gek en zien mij dan aan als iemand die ander bedrijf afkraakt .. Dus misschien ook een idee om die grote bedrijven zelf hun klanten bestand te informeren ook wat ze geplaatst hebben en zelf niet meer komen dat zij de ketels onjuist hebben aangesloten.

 11. Barry Gort schreef:

  Dit stukje tekst ook weer erin..

  van de Meeberg van CO-keur, die het volstrekt onterecht vindt dat de RvA de koepelconstructie afkeurde. “Bij de BRL 9500 voor energielabeladviseurs zijn meerdere van deze koepels, waar in totaal wel duizend adviseurs zijn aangesloten. De RvA is hier gewoon mee akkoord gegaan.

  Ja daar noemen ze meteen echt een goed voorbeeld van wat totaal niet funcioneerd de energielabel adviseurs.. hahahaha wat is dat een Cowboy branche..

 12. vakidioot schreef:

  Niet meer geloofwaardig allemaal, alleen al het veelvuldig uitstellen vd wet.
  CO certificering is gewoon een vodde papiertje.
  Als je jaren ervaring heb incl alle primaire opleidingen heb gevolgd mag je niet aan ketels werken zonder co certificaat, iemand die deze cursus in 2dagen volgt wel.
  Scios gaat ook helemaal scheef, kennistoetsen ingevoerd i.p.v. een audit wordt dit niet gehaald mag het werk niet meer worden uitgevoerd.
  Hoe kunnen we vakmensen ontmoedigen? ik denk op deze manier

  • Rob Walraven schreef:

   Helemaal waar. Tijdens mijn examen voor de CO werd een monteur goedgekeurd die geeneens wist hoe hij een gasleiding cq cv ketel moest afpersen. Het papiertje is een fiasco. Het is bedacht een ” papieren gedrocht” . Het had beter geweest om oud monteurs random overal steekproeven te laten doen. Nu is het eigenlijk nog steeds “ de slager die zijn eigen vlees keurt “

  • kees Hoefnagel schreef:

   Zolang als particulieren via warmteservice of internet ketels kunnen kopen, en handige Harrie in de familie deze wel even aansluit , stelt de hele CO certificering niets voor.
   Geen enkele controle op dit soort praktijken. Wie gaat handhaven ? Bouw en woning toezicht gaat dit niet doen, die branden zich de vingers hier niet aan. Iedere installateur wordt verplicht de CO certificering te behalen, ondanks alle diploma’s die we al in ons bezit hebben voor ons vak. Vakmensen met 30 jaar ervaring en meer worden gelijkgesteld met iemand die pas een jaartje in het vak zit. Dat stomme CO papiertje stelt dus geen reet voor. En ik begrijp heel goed dat installateurs massaal stoppen met cv ketels. Lang leve onze overheid.

 13. R.G. Kerskes schreef:

  CO certificering heeft totaal geen zin als er geen verplichting komt voor onderhoud op een gas toestel voor de eind gebruiker en de vrijen verkoop gewoon blijft.
  Het is jammer dat de discussies hier over weinige word gevoerd.
  Ook niet door Techniek Nederland.
  Dit wordt weer een van de velen papieren tijgers .
  Die ons weer geld kosten en tijd.

 14. Sebastiaan Tenzen schreef:

  Het is vergelijkbaar met de zorg .
  Geen handen aan het bed door demotivatie en bureaucratie ten top.
  Met zogenaamde afvinklijsten schijn veiligheid creëren.
  Installateurs opzadelen met overbodige tijdrovende zaken wat onder de noemer veiligheid de markt ingezet word (en angst verkoopt)
  Kap hiermee en laat de monteur zijn/haar werk doen.
  Doen wat ie leuk vind en zadel hem/haar niet op met overbodige regeltjes die door lobbywerk van Techniek Nederland op het bureau van de politiek beland en niet anders kan akkoord gaan want stel dat er ongelukken gebeuren dan heeft de politiek het weer gedaan.

  • Barry Gort schreef:

   Klopt die vergelijking heb ik al eerder gemaakt met de zorg. Zelfde als de mensen die de EAD bedienen om anderen te helpen die een hartstilstand krijgen. Er zijn mensen die vorig jaar 5 levens hebben gered maar ze mogen het nu niet meer doen omdat ze de opfris cursus niet gedaan hebben… Dus de opfriscursus is meer waard als 5 levens gered hebben.. Dit gebeurt hier nu ook… De gediplomeerde monteurs & bedrijven pakken we alles af omdat ze tegen dit systeem zijn en alle Poolse stucadoors en dakdekkers mogen ons werk overnemen …

 15. Edwin Van Gerven schreef:

  Ik bedrijf al die reacties niet echt. Een beetje ondernemer ziet dit als een kans, en niet als een aanval.
  Eindelijk word er een schifting gemaakt tussen beunhazen en echte bedrijven.
  Voor diegene die zeggen dat ze zo goed zijn, is het halen van het papiertje een peulenschil.
  Ik heb tijdens mijn theorie examen meer dan 30 % van die ervaren monteurs zien zakken.

  Haal het papiertje en je wordt alleen meer waard voor de markt.

  • Barry Gort schreef:

   Jij snapt het ook niet… Ik heb alle papiertjes en heb eigen bedrijf en mijn zoon heeft ook co certificaatje… Zelfs de hoogste score wat is afgenomen in Zuid Limburg… Maar dat wil dan toch niet zeggen dat ik € 8000,- ga investeren in software en andere onzin en dan ook nog eens € 1500,- per jaar lidmaatschap ga betalen en € 2,- per onderhoud afmelden x 1700 ????? Dus kom met iets beters als enkel vertellen dat je je certificaat zo makkelijk gehaald heb. En waarom zou ik met 30 jaar ervaring en eigen bedrijf met alle diploma’s en erkend fabrikant dealer ineens een beunhaas zijn omdat ik 2 daags certificaat niet wil uit principe ????

 16. Barry Gort schreef:

  Dat wat deze gasketelwet mij gaat kosten is precies wat ik ingecalculeerd had om pensioen te halen per jaar. Nou dan lijkt de keuze mij makkelijk gemaakt. Ik ga wel airco’s en waterontharders plaatsen en andere onzin. Ik ga niet mijn pensioen schenken aan een onzinnige wet. Ik zing de komende 9 jaar wel op andere manier uit. Succes dit was mijn laatste reactie hier ..

  • De vakman schreef:

   Airco moet je een f-gaswen diploma hebben en een f-gassen certificaat voor je bedrijf.
   Dat is toch het zelfde als het vakmanschap CO en de K25000.
   Ik snap jouw frustratie of probleem niet.

   • Barry Gort schreef:

    Ik heb ook de gasketel onderhouds diploma’s en electro diploma’s en fabrieks certificaten.. Dus zie totaal niet de meerwaarde van nog een certificaat wat mij zoveel geld gaat kosten.

   • Piet schreef:

    F gassen is voor debielen . ik moest van de debielen overheid mijn stek inleveren voor jullie dombo het anders niet kunnen halen Tja 2 jaar school is net iets te toch!!

    • Barry Gort schreef:

     Je heb gelijk F-gassen heeft veel overeenkomsten met dit certificaat… Ze vinden geen mensen meer met vakdiploma dus gaan ze het gewoon certificering noemen van niks. Gevolg is dat niemand meer een vakopleiding gaat volgen zowel BBL als BOL opleidingen zullen dit gaan merken. Want als een 2 daags certificaat meer waard als een volwaardige opleiding dan gaat geen enkele werkgever meer een opleidingstraject starten voor personeel. Ik vraag me ook af wat dit gaat doen met de loonschalen ? Want een ongediplomeerde werknemer met certificaat mag net zoveel als iemand met niveau 4 opleiding? Dit gaat toch niet werken ???

 17. De vakman schreef:

  Blij dat CO keur de nek wordt omgedraaid.
  ik heb het nooit gesnapt dat CO keur kan.
  Een vergelijking zoals meneer van de Meerberg doet met BRL9500 is geen vergelijking. Wat is het gevaar als er een verkeerd energie labeltje wordt afgegeven. Precies er is geen gevaar. Maar wat als er bij een ketel iets fout gaat en CO ontstaat. Precies kans op doden. En CO keur check alleen maar een checklist. Nou die kan ik zonder een ketel te zien perfect invullen en deze wordt dan maar goed bevonden door SKG-IKOB. Ja je hoort het goed SKG IKOB want die zijn de eigenaar van CO KEUR.
  Dus nogmaals bij dat CO keur de nek omgedraaid wordt.

  Ik ben gecertificeerd voor de K25000 en dat bevalt mij prima. Ik verdien leuk mijn brood en kan ook gewoon leuke dingen doen met het gezin, ja het kost geld maar als je een goede ondernemer ben verdien je er gewoon geld aan.

  Mensen stop met het klagen en wees blij dat je je zelf kan onderscheiden als erkend vakman. De K25000 is een serieuze certificering er wordt echt gekeken naar kwaliteit van je werk. En niet naar alleen maar een papiertje. Zoals CO keur.

 18. andre schreef:

  Als de kosten voor de baten uit gaan kun je ook je focus ergens anders op leggen. Er is werk zat en je kan de cv ketel ook links laten liggen. Ik ben blij dat ik er van af ben, ben ook gestopt met Scios, allemaal gezeur op niks af. Beetje luisteren naar bijna gepensioneerden figuren College van deskundige en elke keer een theorie toets doen of een praktijk audit.

 19. Willem schreef:

  Het is wel best allemaal. Ik ben zelfstandig ondernemer en heb als persoon mijn certificaat gehaald. Dus ga ik gewoon door. Ik laat mijn klanten niet in de kou zitten.

 20. Henk schreef:

  Na 43 jaar met cv ketels te hebben gesleuteld tot mijn 31 op school gezeten tot aan service technieker aan toe wordt ik nu als klein kind aan de kant gezet heb nu een installatie bedrijf 13 jaar om dat toen zo werd aan geraden en ben nu 60 ik ga daar niet meer in investeren ik stop er mee ga wel kinderen naar school brengen in een taxi of zo en geloof mij ik zelf zal niet snel in de kou zitten

 21. Bart schreef:

  Ach we trappen hier gewoon in. Weer een stel overkoepelende organisaties die gewoon geld zoeken. Met als uneto vni eerder. Staat leuk dat label van uneto maar je hebt er niets aan. Kost alleen een hoop geld. Maar nu moeten wij keuringen ondergaan terwijl elke particulier gewoon op internet en cv ketel kan kopen. Laat dat maar verboden worden. Het is gewoon een hele kwestie meer niet.

 22. Piet schreef:

  Dieploma 2 monteur, eerste monteur,service techniek, vak dieploma gas water lucht en koel techniek.maar zoek het maar even uit je jullie Tokkie dieploma co ik heb schijt aan die big date verzamelaars en al helemaal voor hoofdelijk aansprakelijkheid

 23. simon houweling schreef:

  het is een schandalig verdienmodel van de grote jongens voor de grote jongens. mijn 22 jaar ervaring met alle benodigde diploma’s en certificaten zijn straks ineens even veel waard als een certificering. kies maar 10 of 20 ketels uit in mijn klantenlijst. ik sta garant voor mijn werk. ik voorspel meer co incidenten als deze onzin daadwerkelijk doorgedramd wordt na vele uitstellingen. een verplicht co stekkertje bij de ketel levert niks op. ja, veiligheid voor de consument. maar daar gaat het de mannen niet om, die zitten volgende maand volgevreten in een restaurant keihard te lachen. schande!

 24. Marcel Smienk schreef:

  Als straks al die onderhoud bedrijven niet hun werk kunnen doen en de consumenten nergens anders terecht kunnen omdat de gecertificeerde bedrijven vol zitten en of vanwege de drukte te laat naar toestellen gaan ontstaan er ongewenste situaties.
  Ik voorspel je dat er eerst meer slachtoffers moeten vallen voordat de overheid net als in Groningen en de toeslag affaire hun fout gaan inzien dat de certificering niet de oplossing was.

 25. Marcel Smienk schreef:

  Het wordt straks een complete infarct met achterstallig onderhoud met alle gevolg van dien. Het was al een puinhoop in het onderhoud. Nu verder met de helft van de monteurs.
  Succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.