fbpx
Nieuws

Installateurs paraat bij stikstofprotest

De bouw liet zich gelden. Ook de installateurs protesteerden vandaag op het Malieveld in Den Haag. “De besluiteloosheid van het kabinet betekent voor de technieksector een miljardenstrop.” Dat zei Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra vanochtend bij het stikstofprotest. Hij riep het kabinet op vandaag nog actie te ondernemen. “Installateurs en technisch dienstverleners zijn Klimaataanpakkers. Láát ons dan ook aanpakken!”

Impact groot

Terpstra: “Als we het hebben over bouwprojecten, gaat het al lang niet meer alleen over heipalen, beton en bakstenen. Bij de meeste nieuwbouwprojecten bestaat de aanneemsom voor bijna vijftig procent uit techniek. Dat is techniek waar Nederland de komende jaren slimmer en schoner van wordt. De impact op de technieksector is dus groot.”

Energieneutraal

Door de stikstofuitspraak liggen er momenteel 18.000 bouwprojecten stil. Terpstra: “Met het stilleggen van bouwprojecten worden de problemen op termijn alleen maar groter. Bij heel veel van die projecten gaat het namelijk om woningen en kantoren die energiezuinig zijn. En die hebben we keihard nodig om dit land in 2050 energieneutraal te maken.”

Knopen doorhakken

Techniek Nederland waarschuwt voor vertraging bij het uitvoeren van de energietransitie. Terpstra: “Want als we de doelstellingen van het Klimaatakkoord realiseren, dan kan dat niet zonder de techniek in al die nieuwe kantoren, scholen en woningen. Ook daarom moet het kabinet nú knopen doorhakken.”

Weinig toezeggingen

De bouwers kregen weinig concrete toezeggingen te horen. Minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) en Eric Wiebes (Economische Zaken) zeiden dat ‘Nederland niet op slot gaat’. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “We moeten de ruimte pakken zodat u weer aan de slag kunt.”

Het kabinet kijkt naar effectieve maatregelen die snel kunnen worden genomen. Volgens minister Schouten kunnen projecten van maximaal tweehonderd woningen zo weer opgestart kunnen worden. “Van het dorpshuis tot grotere projecten die de bouw weer vlot trekken.”

De organisatoren van het protest, Stichting Grond in Verzet, waren er 6000 bouwers aanwezig op het Malieveld. In totaal zijn er 26 mensen door de politie opgepakt, wegens openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag. De stichting betreurt het dat mensen onrust hebben veroorzaakt en zijn opgepakt. Volgens hen zou het gaan om een aantal ‘raddraaiers’ die op de demonstratie waren afgekomen.

8 reacties op “Installateurs paraat bij stikstofprotest

 1. Jos schreef:

  Financiele schade nu al 6 miljard euro, binnen een maand geen oplossing, verlies van 28000 banen verwacht

 2. Niklas Plasmans schreef:

  vreemd om politici begrip te zien tonen terwijl diezelfde personen aan de wieg van het probleem staan. Constructieve oplossingen en leiderschapsrol vanuit de MP zouden op z’n plaats zijn vind ik.

  • jos schreef:

   Als dit kabinet niet snel bijschakelt op diverse oplopende problemen vervalt dit land in een totale enorme chaos .Een chaos is het al.

 3. jos schreef:

  Hoewel steeds meer en meer Nederlanders mondiger worden en weten dat het grootste probleem van de stikstofcrisis vooral de economische immigratie is en je de meeste politici ziet wegkijken van deze niet vol te houden financiele belasting van onze economie , je mevr Ankie Broekers -Knol vanavond op tv ziet spreken dat er op dit moment nauwelijks resultaat wordt geboekt om de economische
  immigratie stroom te stoppen en haar alleen ziet spreken over immigratieprocedures proberen te verbeteren , maar ze geen daadwerkelijke oplossingen heeft tegen economische immigratie en zich verschuilt ,dat terugsturen van de economische immigranten (70% van het totaal aan immigranten) maar gezamelijk door de EU moet plaatsvinden . Dan weet je als Nederlander , dat je komende jaren nog verder opgeofferd wordt om financieel nog meer belasting te gaan betalen omdat we onder de voet worden gelopen door deze honderden duizenden profiteurs die Nederland binnenkomen zonder enig recht te hebben op verblijf , maar dit kabinet is totaal niet daadkrachtig in het weigeren van deze immigranten en uit te zetten naar het land van herkomst .Het stikstofprobleem is alleen op te lossen door het stoppen van de economische immigratie is me vanavond na de uitzending van NIEUWSUUR voor mij nog meer duidelijk geworden .We hebben heel snel een daadkrachtig kabinet nodig .

  • Henkie schreef:

   Weer de buitenlanders die de schuld krijgen … Je wordt eentonig met je domme opmerkingen.

   • jos schreef:

    Is de pure waarheid Henkie en onderbouwd ,ik heb het over de immigrantenstroom Henkie niet over de Belgen Duitsers etc. Hoe meer economische immigranten er binnenkomen komende jaren hoe groter ook het stikstofprobleem wordt ,van dit mega grote economische probleem moet je niet van wegkijken zoals zoveel politici doen , daar moet je juist wat mee gaan doen als kabinet ( men doet niets tot weinig) en je niet verschuilen achter de EU en afwachten maar zelf handelen nog immigranten binnen laten stromen , nog meer huizen , voedsel etc etc nodig ..en dan weet je dat we dit als economie financieel nooit kan volhouden, want je hebt deze mensen levenslang te onderhouden en wie is de dupe , de hardwerkende Nederlander .Die kan alle kosten voor die gasten betalen .Het is niet de bedoeling dat we ons totaal laten opvreten door meestal luie mensen uit vooral Afrika , die denken we gaan maar naar Europa dan wordt er wel voor ons gezorgd ,eten ,voedsel ,woning ,uitkering , gratis openbaar vervoer etc. Ze hebben totaal geen recht om hier in Nederland te zijn, want ze zijn geen echte vluchteling. Dan helpt je als economische immigrant bewust of onbewust een economie om zeep , Henkie . Deze economische vluchtelingen zijn profiteurs .Naast het oplopende stikstofprobleem , krijgen we ook te maken met nog meer talloze andere problemen die Henkie en mij nog meer gaan kosten .We kunnen niet de gehele wereld op ons nek nemen .

 4. Ap schreef:

  Techniek Nederland. Doet niks. Zij hebben het er door getrapt dat elke monteur naar school moet. En we moeten van het gas af. als er geen controle is op het geleverde werk kan je door rommelen. Ketelhuizen worden nu al niet gecontroleerd door gemeentes. Beilig Nederland. Er vallen 6 doden door Co vergiftiging door Cv ketels. Die straffen moeyen omhoog. En dan hoeft niet iedereen naar school. Als iemamd een persoon dood rijd, moet hij dan zijn rijbewijs opnieuw gaan halen. En wat als er iemand met papieren een fout maakt, wat dan. NIKS.

  • Peter schreef:

   “Er vallen 6 doden door Co vergiftiging door Cv ketels”, wil dat zeggen dat die ketels onderhouden worden door beunhazen of door vakbekwame monteurs?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.