fbpx
Nieuws

Ventilatielucht als bron warmtepomp

De warmtepomp is aan een opmars bezig, maar ook binnen deze techniek zijn er vele smaken. Een van de mogelijkheden hierin is de ventilatie lucht/water warmtepomp. Op dinsdag 14 november hierover een webinar met technisch specialisten van NIBE, Rensa en gespecialiseerd installateur DTI uit Scherpenzeel.

Deze ventilatielucht/water-warmtepomp is een alles-in-één oplossing voor verwarming, ventilatie en warm water: het wint energie terug uit opgewarmde binnenlucht en kan dit aanvullen met gewonnen energie uit buitenlucht.

Géén buitenunit, géén boring

Deze techniek vormt in nieuwbouw en renovatie een mogelijk alternatief voor een klassieke aardgas gestookte installatie. De warmtepomp met ventilatielucht als bron kan ook een alternatief zijn voor een lucht/water- of bodemgebonden installatie. Deze warmtepompconfiguratie maakt géén gebruik van een buitenunit of boring.

Hoe dit systeem werkt, en wat de bepalende factoren voor ontwerp, installatie en onderhoud zijn, wordt uitgelegd in dit webinar dat op 14 november gehouden wordt. Kijkers kunnen tussen 12.30 en 13.30u live vragen stellen aan de warmtepompspecialisten. De inschrijving hiervoor is geopend.

Praktijkgerichte sprekers

Steven Kok van Rensa Techniek en Erik Numan van NIBE leggen uit hoe u aan de slag kunt met dit systeem. Piet Duinkerke van installateur DTI uit Scherpenzeel put uit zijn praktijkervaring: zijn bedrijf heeft al tientallen installaties met deze techniek geëngineerd, gemonteerd en in onderhoud.

De kijker krijgt inzicht in:
• Marktontwikkelingen rondom verduurzaming en warmtepomptechniek
• Welke verschillende bronnen zijn toepasbaar voor een warmtepomp en wat is hun toepassingsgebied
• Hoe werkt een ventilatie lucht/water warmtepomp
• Wat zijn kritische factoren en praktijkervaringen in systeemadvies, ontwerp en installatie
• Referenties waarin de techniek is toegepast
• Toegevoegde waarde projectadvies van groothandel en fabrikant

Aanmelden kan via deze link.

Andere webinars over duurzame installatietechniek terugkijken? Dat kan in het webinar-archief.

14 reacties op “Ventilatielucht als bron warmtepomp

 1. Richard schreef:

  Ik heb al sinds 11-2013 een inventum ecolution in gebruik.
  Ben destijds van een 900m3 gas terug naar minder dan 200m3 gas per jaar gegaan.
  Nu nog de laatste 200m3 weg en dan ben ik gasloos.
  warmte pomp log ik met domoticz het verbruik en die koste in 2018 over het hele jaar 1200kw.

  • Ben schreef:

   Doe je met die 200 M3 ook het warm water? Voor hoeveel personen?

  • Marinus schreef:

   Inventum claimt een besparing te kunnen halen van 30-50%. Jij zit op 75%.
   Dat kan m.i. niet alleen door de Ecolution komen. Heb je nog meer veranderd?
   Verder heeft de Ecolution een maximaal thermisch vermogen van ongeveer 1,5 kW en dat is bij lange onvoldoende om een woning op temperatuur te houden, zeker niet gezien je oorspronkelijke gasverbruik.
   https://www.inventum.com/uploads/downloads/ecolution/201616_Folder_Ecolution_NL_LR.pdf

   • Richard schreef:

    Marinus,

    Ik heb wel een zonneboiler erbij wat natuurlijk ook veel bespaart.
    Dit is echter een goedkoper type van solesta.
    Verder heb ik de eerste jaren niks veranderd.
    Ik heb de inventum gehangen samen met de nefit die geen boiler erbij had dus een doorstroom verwarmer.
    De vorige c.v. was ook een nefit en 8jaar oud.
    Verder is de besparing eigenlijk groter zelfs want ipv alleen te verwarmen als er iemand thuis was stook ik nu 24/7 met dezelfde temperatuur.
    Op tweakers is een een hele topic over (https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1570309/0)
    In dat topic heb ik zelfs van mijn domotica (die pas sinds 2016 draait) grafieken staan van mijn verbruik.
    Met mindergas houd ik het huis bij sinds 2012 dagelijk (slimme meter toen geplaatst) en het verbruik daarvoor globaal ingevuld op de history van mijn energie leverancier.

    Maar moet ook wel eerlijk bekennen dat ik wel een behoorlijk rendement eruit haal.

 2. Albert Wientjes schreef:

  Voor de goede orde wij als consumenten moeten van het gas af, maar Nederland als geheel gaat helemaal niet van het gas af. In het klimaatakkoord kan je lezen dat de reserve capaciteit van gascentrales van 11 naar 50 gigawatt gaat. Dit alles om in dagen van ” Sonneflaute ” Nederland te kunnen garanderen van elektriciteitsproductie. Het voordeel van al die gascentrales is, dat ze heel snel opgestart kunnen worden. De Nederlandse consumenten zijn verantwoordelijk voor 5 miljard m3 gasverbruik, het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor 55 miljard m3 gasverbruik. Een bedrijf als Tata steel verbruikt alleen al 2 miljard m3 gas. Wat je ook niet vaak hoort is dat bij een gascentrale hooguit 60% rendement kan worden gehaald. En bij het transport wordt ook rendementsverlies geleden. Het zou efficiënter zijn dat bij de mensen thuis de cv-ketel naast verwarmd water ook elektriciteit zou produceren. Dat is echter een gepasseerd station.

 3. Albert Wientjes schreef:

  Ben je in de toekomst in veel gevallen welhaast verplicht een warmtepomp te nemen, heb je vooral in de winterperiode kans dat je warmtepomp elektriciteit betrekt van een centrale die op gas draait. Een moderne centrale haalt hooguit een rendement van 60% en bij het transport van de geproduceerde elektriciteit treedt ook weer rendements verlies op. Bij het transport van gas, dat we vandaag de dag nog kennen, treedt in ieder geval geen rendementsverlies op. Een moderne en goed afgestelde cv ketel kan een rendement halen van meer dan 90%. Maar zoals jullie inmiddels wel weten Nederland moet van het gas af, en dat zijn vooral de consumenten. In landen als Portugal, Kroatië, Spanje en Turkije zijn ze druk bezig met het aanleggen van gasleidingen naar de huizen. Tel uit je winst als Nederland als voorbeeldland.

 4. JvD schreef:

  Er wordt in de aankondiging net gedaan of dit een geheel nieuwe vinding betreft, maar het bedrijf DTE Europe levert al jaren lucht gevoede lucht/water warmtepompen. In de range 2 tot 6 kw. In de formaten 130 tot 500 liter. De systemen zijn zowel stand alone als hybride aan te sluiten en kunnen communiceren met de omvormer van het PV systeem om extra energie op te slaan als er een overschot van de zonnestroom voor handen is.

 5. Anja schreef:

  Nilan maakt deze systemen al 35 jaar en in Nederland staan nog diverse units die ook al meer dan 30 jaar in gebruik zijn. Het Nilan systeem kan ook actief koelen met de ventilatie lucht. Dat is een heel groot comfort voordeel t.o.v. de andere systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.