fbpx
Nieuws

Showroom voor drinkwaterveiligheid

Schell, de Duitse armaturenspecialist heeft in Huizen een nieuwe showroom geopend. In het pand van de Nederlandse reseller Hamers & Kesber worden workshops en trainingen rond drinkwaterbeveiliging en legionellapreventie gegeven.

Schell, bekend van de hoekstopkranen, profileert zich steeds meer als specialist in geautomatiseerde systemen voor legionellapreventie. De fabrikant heeft met het SWS watermanagementsysteem een systeem waarmee sanitaire ruimtes beheerd kunnen worden. Het systeem is individueel programmeerbaar en maakt het online aansturen en bewaken van de wateraanvoer van maximaal 64 wastafels, douches, toiletten en urinoirs per server mogelijk. Hiervoor wordt een Bluetooth-module geïnstalleerd tussen de stroomtoevoer en het tappunt. Hierdoor kunnen de tappunten automatisch gespoeld worden om stagnatie en opwarming van leidingwater te voorkomen.

In de afgelopen jaren is het aantal legionella patiënten gestegen. Tegelijkertijd worden de branche en de maatschappij steeds meer bewust van de legionella-problematiek en worden er meer en meer technische oplossingen aangeboden. In de NEN 1006 zijn in de minimale eisen en voorwaarden vastgelegd waaraan een waterinstallatie moet voldoen. Ook worden de grondslagen van een leidingwaterinstallatie en het beheer ervan beschreven.

Bij de opening gaven Kevin Kanters, directeur van adviseur Hydroscope en Peter Arens (l), hygiënespecialist en hoofd productmarketing bij Schell presentaties over de stand van zaken rondom legionellapreventie. Kanters onderschreef de grote kansen van automatisch beheer voor de branche. Volgens de adviseur worden de verplichte spoelingen op veel prioritaire lokaties, dus zwembaden, wellnesscentra en ziekenhuizen, nog handmatig uitgevoerd. “Dat kost niet alleen veel tijd, water en energie, maar geeft ook een grote kans op fouten.” Geautomatiseerde systemen worden steeds vaker toegepast. Zo is het SWS-systeem van Schell nu in een zevental ziekenhuizen toegepast.

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat legionella hoog op de agenda kwam, na de grote uitbraak in Bovenkarspel. Meer over de stand van zaken rond drinkwaterbeveiliging in het novembernummer van Installatie en Sanitair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.