fbpx
Nieuws

Installatiebranche: groei over andere boeg

De installatiebranche zit weer in de lift. Maar om de prijsdruk en de overcapaciteit het hoofd te bieden, moeten installatiebedrijven hun traditionele businessmodel goed onder de loep nemen, adviseert het Economisch Bureau van ING.

In 2014 zagen installateurs hun omzet al sneller stijgen dan de bouw in zijn algemeenheid, omdat de installatiebranche minder  afhankelijk is van de conjunctuurgevoelige nieuwbouw, maar meer van de goed draaiende onderhouds- en renovatiemarkt. Het eerste kwartaal van dit jaar zit ook de B&U-sector weer in de lift. De economen van de ING voorzien dat de installateur hier verder van meeprofiteert.

De installatiequote, het aandeel van de installatiebranche in de totale bouwproductie, ligt nu ongeveer op 20%. Dit percentage is onder meer gestegen omdat bij projecten vaker installaties worden vervangen, in plaats van dat geld geïnvesteerd wordt in bouwkundige aanpassingen. Ook groeit het aantal transformatie van bijvoorbeeld leegstaande kantoren.

Woningbouw in lift

Voor 2015 verwacht het ING Economisch Bureau een verdere lichte stijging van de omzet in de installatiebranche. Vooral de bedrijven in de woningbouw mogen van deze groei snoepen. In de utiliteit zit de groei vooral in onderhoudsopdrachten. Installateurs in de infra profiteren minder van de ommekeer. ING constateert nog steeds overcapaciteit, ondanks het feit dat bijna een kwart van de grote bedrijven is verdwenen. Dit betekent dat de prijsdruk zal aanhouden, en ook in 2015 nog bedrijven zullen verdwijnen.

Nieuwe businessmodellen

Een belangrijk deel van het onderzoek van ING richt zich op nieuwe businessmodellen voor installatiebranche. Volgens de onderzoekers moeten installateurs zich meer richten op totaaloplossingen, prestatiegericht onderhoud, klantbeleving en co-creatie. Uurtarieven maken plaats voor abonnementmodellen, en de noodzaak voor samenwerkingsverbanden met bedrijven buiten de traditionele bouwkolom groeit. Download hieronder het onderzoek.

Rapport ING – Installatiebranche in transitie Juni 2015

Lees hier een weblog over nieuwe businessmodellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.