fbpx
Nieuws

De installatietechniek meer zichtbaar maken op in het middelbaar onderwijs. Opleidingsfonds Wij Techniek gaat met dat doel per direct een driejarige samenwerking aan met Stichting Technasium. Hierbij zijn 100 middelbare scholen aangesloten die gericht bèta-onderwijs geven.

Wij Techniek, het opleidings- en ontwikkelfonds van de installatiebranche, en Stichting Technasium – een samenwerkingsverband van meer dan 100 middelbare scholen verspreid over heel Nederland – hebben op 1 juni een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend. Directeur Ria Sluiter (Stichting Technasium) en directeur Sven Asijee (Wij Techniek) onderschrijven de samenwerking voor het lopende schooljaar en de komende schooljaren (2022-2023 en 2023-2024).

Bedrijfsleven actief op scholen

Wij Techniek ondersteunt de Technasiumscholen onder andere bij het realiseren van de samenwerking met bedrijven uit de technische installatiebranche. Bedrijven en scholen ontwikkelen gezamenlijk diverse, uitdagende technische opdrachten voor leerlingen van het Technasium. Die krijgen zo ook meer zicht op de sleutelrol die de technische installatiebranche vervult bij onderwerpen als de energietransitie en verduurzaming. Leerlingen komen bovendien meer te weten over de talloze carrièremogelijkheden in de branche. De installatiebranche moet meer zichtbaar worden op scholen. Wij Techniek en de Stichting Technasium gaan ook samen onderwijsconcepten ontwikkelen die regiospecifiek toegepast kunnen worden.

Instroom nodig

De instroom van middelbare scholieren in het technisch beroepsonderwijs is op dit moment niet voldoende om aan de groeiende vraag naar technici in de installatiebranche te voldoen. Op dit moment zijn er 20.000 mensen, op alle niveaus, nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

Het accent op de instroom van installatietechnici ligt vaak op het middelbaar beroepsonderwijs; hier worden traditiegetrouw de monteurs opgeleid. Het Technasiumonderwijs stoomt havo- en vwo leerlingen klaar tot nieuwsgierige en succesvolle studenten van bètatechnische studies. Op dit niveau is de aandacht voor de installatietechniek wat minder groot. De kracht van het Technasium zit in de samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven en het projectgerichte onderwijs.

Hieronder een interview met Doekle Terpstra van werkgeversorganisatie Techniek Nederland over het tekort aan technici

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.