Installatietijd en prijs hybride moet fors omlaag

Het actieplan Hybride Warmtepompen 2022-2024 stelt een paar stevige randvoorwaarden aan de doorbraak van de hybride in bestaande woningen. De hybride warmtepomp moet in 2030 40% goedkoper zijn dan vorig jaar, en de installatietijd moet gehalveerd worden.

De branche moet nieuwe businessmodellen ontwikkelen, de dienstverlening verbeteren en monitoringstools voor de prestaties uit gaan rollen. En het belangrijkste: per 10.000 installaties is er 100 fte toegewijde installatiecapaciteit nodig, en dat zijn bestaande (bijgeschoolde) en nieuwe arbeidskrachten. De stip aan de horizon van 1 miljoen hybride warmtepompen in 2030 is concreter ingevuld: voor eind 2024 moeten er 125.000 geplaatst zijn. Ter illustratie: de jaarlijkse ketelvervangingsmarkt voor cv-ketels is 431.000.

Op 21 juni organiseren we een webinar Aan de slag met hybride. Hierin kun je kosteloos een uur luisteren en vragen stellen aan techneuten van fabrikant Remeha en groothandel Rensa. Registreren hiervoor kan hier.

Veel huiswerk voor de branche

Het actieplan geeft een bak huiswerk aan fabrikanten, installateurs en overheid. Zo moet de weg geplaveid worden naar de normering van de verwarmingsinstallatie, die vorige maand werd aangekondigd. Concreet doel is dat in de periode 2022-2024 in totaal 125.000 hybrides moeten worden geplaatst. Gezien de huidige gasprijzen, de nu al gigantische vraag, de productievoornemens van fabrikanten en de ISDE-pot is dat een reëel scenario voordat de normering, en dus de verplichting een feit wordt. Maar er zijn wel een aantal keiharde randvoorwaarden geformuleerd. Zo moeten 2 monteurs in 1 dag een hybride kunnen plaatsen; het product moet dus nog meer ‘plug & play’ worden.

Installatie.nl heeft het actieplan Hybride Warmtepompen voor jullie gelezen. Premium- en vakbladabonnees kunnen dat hieronder lezen. Hier ook de downloads.

  • Onderwijs en capaciteit
  • Campagnes
  • Opschaling productie
  • Daling van prijs
  • Installatietijd verkorten
  • Corporatiewoningen

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding