fbpx
Nieuws

Opleidingsprogramma voor statushouders

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland wil statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) omscholen voor een baan in de installatie- of elektrotechniek. Hiermee wil het opleidingsbedrijf het tekort aan personeel in de branche te lijf gaan. Tegelijkertijd moet het statushouders helpen te integreren in de maatschappij. Het programma is opgezet samen met partners, zoals OTIB/Metechnica, UWV, Stichting Vluchtelingenwerk, opleidingspartners en verschillende gemeentes.

75 statushouders gestart

Inmiddels zijn 75 statushouders gestart met de opleiding. De verwachting is dat Opleidingsbedrijf InstallatieWerk in het schooljaar 2017-2018 zeker 150 statushouders zal klaarstomen voor een baan in de installatie- of elektrotechniek.

De statushouders starten met een voorschakeltraject van 12 tot 16 weken. Tijdens deze periode krijgen de deelnemers onderwijsondersteuning in de Nederlandse taal en leren zij de basiskennis van installatie- of elektrotechniek. Daarnaast moeten zij het VCA-certificaat behalen. Vervolgens gaan de toekomstige vakmensen op stage bij een installatiebedrijf waar ze werkervaring gaan opdoen.

Stagebedrijven

Praktijkervaring doen de statushouders op bij één van de participanten van Opleidingsbedrijf InstallatieWerk. Na het behalen van hun VCA-certificaat en het succesvol doorlopen van de eerste fase van de opleiding, starten zij met de stage. Gezien het grote aantal deelnemende statushouders is er zeker nog behoefte aan stageplaatsen/arbeidsplaatsen. Bedrijven die het initiatief ondersteunen en mogelijkheden zien voor een stageplek, kunnen contact opnemen met Opleidingsbedrijf InstallatieWerk.

Aan het einde van het voorschakeltraject wordt per deelnemer bekeken wie inmiddels voldoende kennis en vaardigheden heeft opgedaan om met een reguliere BBL-opleiding te kunnen starten.

2 reacties op “Opleidingsprogramma voor statushouders

 1. jos schreef:

  Beste Mensen ,

  Allemaal mooi en prachtig .Alles wordt uit de kast getrokken voor deze statushouders .Werkbegeleiders , maatschappelijk werkers , Psychologen , gratis vervoer etc , etc.maar wat gebeurd er met de duizenden jongeren met Nederlands paspoort die al jaren thuiszitten zonder baan .Laat deze jongeren als ze willen ook instromen met gratis optimale begeleiding naar een baan in de techniek met behoud van uitkering , maar nee die moeten overal een eigen bijdrage voor betalen , waardoor velen afhaken . Als werkende Nederlander moeten we toch steeds meer en meer belasting gaan betalen de komende jaren , allerlei vormen /soorten verzonnen belastingen worden uit de kast getrokken om alles maar als overheid te kunnen betalen(houden we als bevolking niet vol , daar komt gedonder van) Als we dan toch een land worden dat straks onbetaalbaar wordt voor de nog werkende bevolking , laten we dan in ieder geval de Nederlandse jeugd die nog wil achterlaten met een goede technische opleiding .

  • Pien schreef:

   Ook voor de jongeren zijn voldoende opleidingsmogelijkheden die gefincierd worden door de overheid of vanuit de opleidingsfindsen van de branche en vanuit werkgevers.
   Volgens mij hebben we niets te klagen in Nederland.
   Musschien moet je je daarin even verdiepen voordat je hierover zo afgeeft op de kansen die ook aan onze medelanders worden geboden.
   Overigens, De afgelopen haren hebben veel ouders hun kinderen niet een technische richting in gestimuleerd maar vooral richting het theoretisch onderwijs (VMBO-T, HAVO erc).
   En dat terwijl er zoveel vraag is naar deze vaklieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.