fbpx
Nieuws

Instroom groeit, maar nog niet genoeg

Op Wereld Loodgieters Dag (zaterdag 11 maart) vestigt Techniek Nederland de aandacht op een beroep met enorme carrièrekansen. Het aantal (zij)instromers op de opleidingen nemen toe, maar toch zijn er nog grote tekorten, meldt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra.

‘Loodgieter heeft nog altijd een wat ouderwetse klank, maar dat is volledig ten onrechte.’ zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. ‘De loodgieter van vandaag is een moderne, technisch onderlegde vakman of vakvrouw. Dit vak is springlevend en jongeren zien dat ook. De opleidingen voor sanitair-installateur krijgen méér inschrijvingen.’

Wachten op een badkamer of wc

Ondanks het aantrekkelijke loopbaanperspectief wordt het tekort aan sanitair-installateurs steeds voelbaarder. Wie een badkamer of wc wil laten plaatsen, krijgt al gauw te maken met wachttijden. Hetzelfde doet zich voor bij problemen met de waterleiding of de riolering. Terpstra: ‘Een erkende installateur, die lid is van Techniek Nederland, zal er alles aan doen om in noodgevallen snel ter plaatse te zijn. Maar ook installatiebedrijven zitten te springen om goede vakmensen.’

Vorstschade en drinkwaterkwaliteit

Het belang van het beroep zal dus de komende jaren alleen maar toenemen. ‘Wat het vak zo aantrekkelijk maakt, is dat je als loodgieter bijna altijd de redder in de nood bent’, zegt Terpstra. ‘Of je nu bij strenge vorst de gesprongen waterleiding repareert of je komt een verstopping van de afvoer verhelpen, je wordt met open armen ontvangen.’ Loodgieters zijn en blijven onmisbaar voor het installeren, onderhouden en repareren van sanitaire voorzieningen. Maar sanitair-installateurs worden daarnaast betrokken bij het voorkomen en verhelpen van legionellabesmettingen in leidingen en bij het verduurzamen van woningen. Bovendien werkt de loodgieter steeds meer met digitale hulpmiddelen, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van badkamers.

Gedegen opleiding

Het tekort aan technische vakmensen is groot, maar er zijn lichtpuntjes. Terpstra: “Het aantal jongeren dat kiest voor een technische beroepsopleiding groeit. Ook zien we veel zij-instromers het installatievak binnenkomen. Dat is goed nieuws, maar nog niet voldoende om de uitstroom te compenseren waarmee we te maken hebben als gevolg van de vergrijzing. Er liggen dus héél veel kansen voor jonge mensen.”

1 reactie op “Instroom groeit, maar nog niet genoeg

  1. Barry Gort schreef:

    Sorry ik neem de woorden van Doekle Terpstra totaal niet meer serieus. Hij praat hier over gedegen opleiding en aan de andere kant is hij de opleidingen ongeldig aan het verklaren. Deze man is er niet voor de toekomst van ons vak. Jammer..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.