fbpx
Nieuws

Intergas verstevigt koppositie cv-keteltest

14

Intergas is nu zowel in de CW5 als CW4 klasse lijstaanvoerder in de jaarlijkse cv-keteltest van de Consumentenbond. De ketelfabrikant uit Coevorden heeft in beide tapwaterklasses nu het predikaat Beste uit de Test te pakken.

De Xtreme 36 (CW5) was drie jaar lang koploper in de ranglijst die de Consumentenbond opstelt. Die plek moet het toestel nu nipt afstaan aan CW4-zusje Xtreme 30. Beide toestellen hebben beide een 7,9 gekregen in de test, die gepubliceerd is door de bond (link achter login). De test van de Consumentenbond is voor met name particulieren een belangrijke graadmeter voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Vorig jaar werden er in Nederland een recordaantal van 446.000 nieuwe cv-ketels verkocht.

CW4 toestellen meest verkocht

Intergas stoot in de CW4 klasse Remeha van de troon. De Calenta Ace 28c en Tzerra Ace 28c van het Apeldoornse bedrijf zijn 3 en 4 in de totale lijst. CW4-toestellen zijn de meest verkochte toestellen in Nederland. Dit heeft vooral te maken met de vraag naar warm water, die leidend is geworden in het toestelvermogen. De verwarmingsvraag van de gemiddelde woning daalt, doordat woningen steeds beter geïsoleerd worden, en huishoudens meer en meer overstappen naar stoken op lagere temperaturen, bijvoorbeeld via vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Top 5: Intergas en Remeha

De CW3-klasse is de enige tapwaterklasse waar Intergas niet het beste scoort. Hier scoort de Remeha Tzerra Ace 24c (7,7) beter dan de Xtreme 24 (7,4). De top 5 bestaat dus enkel uit toestellen van Intergas en Remeha. Atag, dat voor de intrede van de Xtreme jarenlang de lijst domineerde, vinden we terug op plek 7, in de middenmoot met ook de toestellen van onder meer Nefit en Vaillant.

Extra wisselaar en modulatie

De Xtreme dankt de goede notering vooral aan de tapwaterprestaties. Net als de voormalige Consumentenbond-topper van Atag heeft de ketel een extra rookgaswisselaar die extra tapwaterrendement peurt uit de warme rookgassen die een cv-ketel produceert.  Ook het rendement op laag vermogen van de Xtreme is volgens de test een stuk groter dan de concurrentie.

Jaarlijkse update van keteltest

De Consumentenbond test doorlopend (nieuwe) cv-ketels, en publiceert jaarlijks een update. Wanneer nieuwe toestellen op de markt verschijnen, wordt de ranglijst aangepast. De nieuwe koploper, de Xtreme 30 (CW4) was vorig jaar nog niet meegenomen in de test. De Consumentenbond test de toestellen op het comfortniveau warm water, energiezuinigheid in verwarming en tapwater, en hoe goed ze kunnen moduleren. De bond geeft bewust geen ‘beste koop’-advies. De totale prestatie en veiligheid van het systeem hangt samen met vakkundige installatie door een vakinstallateur, benadrukt de Consumentenbond. Deze totale installatie bepaalt uiteindelijk ook de prijs die consumenten betalen voor een nieuwe cv-ketel.

Alle cv-ketels voldoende

Er zijn geen toestellen die door de mand vallen. In totaal zijn 34 cv-ketels meegenomen in deze ronde van de test. Alle geteste toestellen scoren voldoendes. De top 10 scoort zelfs allemaal boven de 7,5. CW5-toestel Calenta Ace 40c is hekkensluiter, met een overall rapportcijfer van 6,2.

Leden van de Consumentenbond kunnen de testresultaten hier bekijken. Ook schrijft de Consumentengids over de test.

14 reacties op “Intergas verstevigt koppositie cv-keteltest

 1. Jan S schreef:

  Worden deze ketels ook aan een duurtest bloot gesteld? Mijn ervaringen met een aantal toestellen met een goede/hoge score zijn nogal slecht op lange termijn. Onderhoud dat slecht uit te voeren is, lekkages etc. etc.

  Lijkt mij dat dit een ‘commerciële’ test is voor het bedrijf wat wellicht het meeste betaalt om het label te voeren. Zeker als ik zie dat de consumentenbond consumenten doorverwijst naar ‘Internetshops’ om hun ketel te kopen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

  • Hans V schreef:

   De warmtewisselaar van de Calenta en Tzerra zijn ronduit slecht te onderhouden en raken snel rookgaszijdig verstopt.
   Die zouden beide nooit zo hoog mogen scoren.
   De warmtewisselaar van intergas is niets mis mee.

   • Marlon schreef:

    Behalve dat ik gemiddeld 3 gescheurde wisselaars zie van intergas per maand

   • Eelco schreef:

    De aluminium warmtewisselaar van intergas gaat scheuren aan de zijkant met grote regelmaat. Remeha tzerra heeft ook een aluminium warmtewisselaar, Dus dit kan ik zeker niet aanraden aangezien aluminium wisselaars veel meer vervuilen dan rvs, hierdoor word de warmteoverdracht minder naarmate de vervuiling toeneemt, daarentegen voert atag alleen rvs wisselaars die nagenoeg niet vervuilen en dus een hoger rendement blijven houden, ik raad dus al mijn klanten een atag aan.

    • Mike schreef:

     Jammer dat ATAG ketels niet standaard moduleren…

     Je kunt dit wel handmatig instellen (maar slechts 4 standen) door parameter 652 te veranderen.

     Dit is uiteraard niet gebruiksvriendelijk.

     • Marlon schreef:

      Onder welke steen kom jij vandaan? Kan gewoon een modulerende thermostaat op, of aan uit..
      De ketel is voorzien van een intelligent besturingssysteem. De ketel anticipeert op de warmtebehoefte van de cv-installatie of de warmwatervoorziening. Hierdoor zal de ketel zijn vermogen afstemmen op de installatie. Dit betekent dat de ketel langer en op een laag niveau in bedrijf zal zijn.

    • Henk schreef:

     Rvs is een beduidend slechtere warmtegeleider dan aluminium! Daarbij bestaat Rvs uit z.g. z zware metalen als chroom en nikkel die vrijwel niet recyclebaar zijn dus milieu onvriendelijk! Aluminium is eenvoudig te hergebruiken en wordt voor HR ketels al toegepast sinds begin 80er jaren en heeft zich voldoende bewezen! Wat is er nu moeilijk aan gewoon deskundig uitgevoerd onderhoud te laten uitvoeren, installatie en ketel juist in te stellen en dan gaat het prima! Over het algemeen geldt steeds weer dat er een duidelijk verband is tussen onderhouden en levensduur, c.q. kans op storingen!

    • Hans V schreef:

     Je bent voor mij de eerste die ik over scheuren in wisselaars van Intergas hoor.
     Ontelbare voorbij zien komen, van verschillende bouwjaren, maar nog niet één gescheurde wisselaar gezien.

     • Marlon schreef:

      Ik kan je zo 30 fotos sturen van afgelopen maanden, waar ook recieculatie is opgetreden (meet je bij gesloten kap)

  • Driek schreef:

   Consumentenbond heeft een steeds twijfelachtiger reputatie. Steeds vaker zijn vraagtekens te zetten bij hun criteria voor ‘de beste’. Vergeet niet dat het een commerciële club met steeds minder particuliere abonnees is. Het is daarom niet duidelijk waar de belangen liggen.

 2. Tijs schreef:

  Dat de intergas zo hoog scoort geeft aan dat de consumenten bond eindelijk wat geloofwaardigheid terug krijgt.

  De blamage van de atag ketels die lang aan de top stond heeft de consumenten bond mij het vertrouwen laten opgeven. Wat zijn dat slechte ketels

  Dat de tzerra hoog staat snap ik deels. Een redelijke ketel maar erg duur als er een keer iets stuk gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.