fbpx
Nieuws

Kamerthermostaat praat met koelkast

Kamerthermostaat praat met koelkast

De slimme kamerthermostaat krijgt steeds meer vorm als regelhart van het huishouden. Dat bleek op de techbeurs CES in Las Vegas, waar onder meer nieuwe services van de Nest-thermostaat werden onthuld.

 

 

Nest maakte op deze beurs nieuwe ‘works’ bekend, oftewel samenwerkingsverbanden met andere services die onder hetzelfde platform gaan draaien. Het betreft hier bijvoorbeeld een service die gebruikers van ChargePoint, laat weten wanneer de energieprijzen het gunstigst zijn om bijvoorbeeld de auto op te laden. Nest (2)Zo kan de kamerthermostaat, eigendom van Google, ervoor zorgen dat wasmachines en drogers,op gewenste momenten in de eco-stand springen, zodat ze bijvoorbeeld bewoners niet tot last zijn.  Dit kan omdat de thermostaat een aanwezigheidsdetector heeft. Zo kan de thermostaat ook communiceren met de koelkast, die zo op gezette tijden het energieverbruik aan kan passen. Wanneer het verbruik van de apparaten niet gewenst of nodig is, springen zij automatisch in de eco-stand. Hiervoor heeft Nest onder meer samenwerkingen afgesloten met partijen als LG en Whirlpool. Een andere dienst is bijvoorbeeld de doorschakelservice Ooma, die inkomende oproepen op de vaste telefoon automatisch doorschakelt naar de mobiel wanneer de bewoners niet thuis zijn. De Nest-thermostaat is sinds afgelopen jaar ook in Nederland te verkrijgen, voor cv vooralsnog enkel in een aan/uit-variant.

 

Ook Toon

toonOok Eneco’s Toon, in Nederland de eerste slimme thermostaat, waarvan er nu al ruim 100.000 in huiskamers hangen, heeft dergelijke koppelingen. Zo heeft ook deze thermostaat een productkoppeling met Philips Hue, de lichtinnovatie van Philips waarmee de favoriete lichtinstellingen van het LED-licht via de smartphone of de tablet kunnen worden bediend. Ook maakt Eneco, samen met ontwikkelaar Quby een versie voor stadsverwarming, en komt er een koppeling met zonnepanelen, zodat deze opbrengst ook wordt mee genomen in de monitoring van het energiegebruik.

 

iSense

Ook de ketelfabrikanten zijn momenteel bezig met koppelingen met andere domotica en monitoringsdiensten. Zo kondigde Remeha vorig jaar al aan een nieuwe gateway te introduceren voor de iSense thermostaat, zodat deze Somfy huisautomatisering kan integreren. Daardoor kan de gebruiker via één en dezelfde app op de smart phone of tablet zowel de verwarming als de zonwering, de verlichting en de gordijnen bedienen. Ongeacht de plek waar de gebruiker zich bevindt. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.