fbpx
Nieuws

Paal en perk aan snel en goedkoop werk’

Paal en perk aan snel en goedkoop werk'

Het Openbaar Ministerie wil met hoge boetes ‘paal en perk stellen aan snel en goedkoop ondeugdelijk werk’. Dat blijkt bij een strafeis bij een koolmonoxidevergiftiging in Meppel, waarbij 2 mensen omkwamen.

 

 

Persofficier Pieter van Rest doet voor de microfoon van RTV Drenthe een appèl op professionaliteit en vakmanschap. “Niet snel en goedkoop werken, maar veiligheid moet de norm zijn.” Het openbaar ministerie heeft in totaal 150.000 euro aan boetes geëist tegen de bedrijven die verantwoordelijk worden geacht voor een koolmonoxidevergiftiging in Meppel.

 

De boetes, twee van 75.000 euro, zijn voor het bedrijf dat de ondeugdelijke rookgasafvoer heeft geïnstalleerd, en het bedrijf dat de kwaliteit ervan had moeten controleren. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn beide bedrijven (mede) verantwoordelijk voor de dood van een jong stel (23 en 19) in een kort daarvoor gerenoveerde flat in Meppel in 2010. Klik hier voor een verslag van de zitting van RTV Drenthe.  Het onderzoek van het OM wees uit dat beiden bedrijven hun werk niet goed hebben uitgevoerd. Persofficier Pieter van Rest: “De bedrijven maken er een potje van. Verkeerd materiaal, ondeugelijke beugeling, een verkeerde schacht en gebrekkige controle. Werknemers van  installateur en controlerend bedrijf waren niet op de hoogte van de voorschriften die sinds jaar en dag bekend zijn.”

 

Afvoerpijpen

In dit bewuste geval zijn de rookgasafvoerpijpen niet vastgezet en uit elkaar geschoven. Hierdoor is de koolmonoxide via een slecht geventileerde schacht in de woning terecht gekomen. Het OM spreekt bij beide bedrijven van aanmerkelijk onachtzaam, onzorgvuldig en nalatig handelen. Het wetboek maakt alleen een geldboete mogelijk. Met de strafeis wil het OM een grens stellen aan snel en goedkoop werken. 

 

Langslepende zaak

Rondom de zaak uit 2010 woedt al lange tijd een juridisch steekspel. De verdachte bedrijven vinden dat ook de woningcorporatie en bouwkundig aannemer (mede) verantwoordelijk zijn voor het drama. Hierdoor werd behandeling van de zaak eerder uitgesteld voor extra onderzoek. Vorig jaar werd ook al een andere installateur veroordeeld vanwege zijn aandeel in een koolmonoxidevergiftiging. 

De rechtbank doet op 18 februari uitspraak in deze zaak.

5 reacties op “Paal en perk aan snel en goedkoop werk’

 1. s.vos schreef:

  worden ze eindelijk een keer wakker

 2. Cor schreef:

  Jammer het blijkt wel dat er eerst iets moet gebeuren voordat er een dergelijke actie is. Waar blijft nog steeds de vroegere controle zodat er niet eerst slachtovers moeten vallen.
  Dit meer een zaak van wakker worden.

 3. Sanipierre.nl schreef:

  Hoog tijd dat de vestigingswet weer wordt ingevoerd. Installatiewerk moet door installatiebedrijven worden uitgevoerd met de bijbehorende scholing en controle.

 4. Kees schreef:

  Vergeet het maar,lang leve de open markt!
  Dit zijn de gevolgen en dit is waarschijnlijk ook niet het laatstewat we gaan horen over koolmonoxide.

 5. Derks Installaties schreef:

  Jammer dat er weer 2 slachtoffers voor nodig zijn om een bepaalde groep wakker te schudden. Beunhazers en goedkope bedrijven is nooit een oplossing geweest. Vakmensen hebben er veel tijd in gestoken, studie gevolgd en leveren vakwerk. Helaas wordt dat niet gezien met dit weer als resultaat. Jammer……. Verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven, neem je verantwoordelijkheid en houd je eens aan je eigen leveringsvoorwaarden. Bij niet nakomen van de voorwaarden zou uitsluiting en afsluiting moeten volgen. Helaas is dit alleen maar een papieren gevolg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.