Ga naar hoofdinhoud

,

‘Kantelpunt warmtepomp in 2024’

Vanaf 2024 worden meer warmtepompen verkocht dan CV-ketels.

Dat is een van de uitkomsten uit het Nationaal Trendrapport Warmtepompen, dat deze woensdag op de Warmtepomp Businessday werd gepubliceerd.

In het rapport werden 131 respondenten ondervraagd. Deze respondenten werken bij onder meer fabrikanten, installateurs, installatie-adviseurs en groothandelaars. Samen installeerden deze bedrijven in 2017 13.785 warmtepompen, dat is ongeveer 70 procent van het totaal.

De opmars van de warmtepomp wordt in de hand gewerkt door nieuwe wet- en regelgeving (schrappen aansluitplicht bijvoorbeeld), hogere gasprijzen en gerichte subsidies (ISDE). Maar de warmtepomp heeft het niet makkelijk in Nederland.

Aardgas-economie

Het rapport stelt: “De warmtepomp is bezig zich in te werken in de Nederlandse ‘aardgas-economie’ en heeft het daarmee lastiger dan de introductie in meer ‘elektrisch’ gedomineerde infrastructuren in andere (Europese) landen. De ontwikkeling van de warmtepompmarkt in Nederland toont, ‘volgens het boekje’, aan dat een lange aanlooptijd nodig is om voet aan de grond te krijgen in een nieuwe markt.”

De groei van het aantal warmtepompen zal vooral gedreven worden door installaties in de nieuwbouw. “In de bestaande bouw en de utiliteit zal de groei in eerste instantie beperkter zijn dan in de nieuwbouw vanwege de noodzaak om eerst voldoende isolatiemaatregelen te treffen alvorens het warmtesysteem te verduurzamen. Hybride concepten met een warmtepomp als basisvoorziening en een gas- of biomassa (pellet)-gestookte ketel als piekvoorziening en voor warm tapwater zijn fraaie overgangstechnieken waardoor minder of geen grootschalige aanpassingen aan de gebouwschil nodig zijn en toch fors op gas kan worden bespaard.”

Hogere COP

De toekomst van de warmtepomp hangt niet alleen af van externe factoren zoals wetten en subsidies. Veel zal ook moeten komen van de fabrikanten zelf. Met die innovaties zit het wel snor, denken de respondenten in het onderzoek. Ruim 75 procent van hen verwacht de komende jaren een stijging van de COP, terwijl slechts 15 procent denkt dat de machines qua efficiëntie nu al uitontwikkeld zijn.

Markttrends warmtepompen. Bron: Nationaal Warmtepomp Trendrapport

Ook de kosten zullen dalen, verwachten respondenten. Ruim 60 procent denkt dat de productiekosten van warmtepompen omlaag zullen gaan, en ook de meeste respondenten geloven dat er kostenbesparingen gemaakt kunnen worden bij de installatie van een warmtepomp.

Personeelstekort

Een succes kan de warmtepomp alleen worden als installateurs voldoende gekwalificeerd personeel hebben. Daar schort het aan, blijkt uit de reacties in het rapport. Een overgrote meerderheid heeft een flink tekort aan warmtepomp-installerend personeel. Van de 105 respondenten die deze vraag beantwoordden, bleek dat bij slechts zes voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is in het bedrijf. Uneto-VNI stipt daarnaast ook aan dat fabrikanten, distributeurs en installateurs meer moeten gaan samenwerken om kennis, kwaliteit en communicatie te verbeteren. “Experts zijn het niet altijd met elkaar eens over producten en toepassingen. Op termijn zou dat de marktgroei kunnen vertragen”, zegt Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra.

Interessant is te noteren dat de auteurs van het Trendrapport lucht-luchtwarmtepompen (airconditioningsystemen) niet meenemen in hun berekeningen; anders dan de opstellers van de Gasmonitor, die doen dat wel. Dat betekent een verschil van 60.000 op ruwweg 80.000 tot 85.000 warmtepompen.

Grijs gebied

“Het is een beetje een grijs gebied”, zegt Rolf Heynen, opsteller van het rapport. “We hebben ervoor gekozen om de airco’s er uit te laten, omdat deze primair bedoeld zijn om te koelen.” Al zal er in de toekomst verandering in kunnen komen. “In toenemende mate, vooral in energiezuinige woningen, zie je dat airco’s ingezet kunnen worden voor de verwarming.”

Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport is gemaakt door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research dat is ondersteund door Duurzaam Verwarmd, Uneto-VNI, de DHPA en Business Development Holland.

Download hier het rapport.

13 reacties op “‘Kantelpunt warmtepomp in 2024’

  • Bert Hama n

    Ipv 100 % aardgas richt iedereen zich op warmtenet of warmtepomp.
    Er wordt nog geëxperimenteerd met H2 bijmenging om daarmee het aardgasverbruik te verminderen.
    Moeten we daarop niet wachten voordat alles en iedereen zich richt op de warmtepomp?

  • jos

    Zolang er geen duidelijk plan is , hoe ? en tegen welke prijs ?we Nederland gaan verduurzamen , zullen Nederlanders wantrouwend tegenover verduurzaming blijven , zeker als er andere voordeliger alternatieven , binnen nu en 10 jaar op de markt verschijnen.Dit kabinet in Den Haag wil Nederlanders overal de hoofprijs voor laten betalen , terwijl er miljoenen euro,s naar het buitenland worden weggegeven .Investeer nu eens duurzaam in eigen bevolking die jarenlang ook in crisistijd d.m.v. talloze belastingen ,heffingen etc. o.a. jullie salaris /vergoedingen /uitjes etc bij elkaar hebben verdiend .

  • andre

    Die warmtepomp wordt door de overheid gewoon door je strot gedrukt. Ik wacht wel even. Met een zeer laag gasverbruik heeft een wamtepomp geen enkele nut. De aanschaf met de nodige installatie aanpassingen staan niet elkaar in verhouding

  • j w m t van Eys

    Ik denk dat het goed is om te verduurzamen. Maar waarom wel de burger en b.v. niet de tweede kamer. Deze gaat 5 jaar dicht om te verbouwen voor vele 10-tallen miljoenen, maar de politiek, bah, vind het te duur om ook daarin te voorzien? Overheid!

  • Marcel

    Bij ons in Woerden hebben ze een wijk van het gas af gehaald. Het heeft 61.000 euro per rijtjes woning gekost. Het gros van de particuliere woning bezitter heeft dat geld niet.
    Woningen die 1000 tot 1400 kub gas per jaar verbruikte.
    Reken maar uit je terug verdien tijd.

  • Nieuwbouw woningen aan de warmtepomp o.g.
    Bestaande woningen op waterstofgas.
    Er ligt voor miljarden aan gasleidingen in Nederland.
    Infrastructuur elektra is niet toereikend in de winter om alles (volledig elektrisch) van energie te kunnen voorzien.
    In de winter hebben we de meeste energie nodig om onze woningen te verwarmen.
    Een goed doordacht beleidsplan van de overheid is er niet.
    Wel even de gasprijs omhoog doen.
    Electra zou omlaag gaan, maar door vraag en aanbod gaat deze ook omhoog.
    Gaat lekker met de energietransitie.

  • Wim

    Ik denk dat de regering en de NAM maar eens flink in de buidel moeten gaan tasten, en flinken subsidies moeten gaan geven.
    Ze hebben sinds de gasbel in Slochteren gevonden is miljarden en nog eens miljarden verdiend door het gas aan het buitenland te verkopen.
    En nu Groningen dreigt te verdwijnen moet opeens de gaskraan dicht en worden de burgers opgescheept met een kostenplaatje van tientalduizenden euro’s om hun woning energieneutraal te krijgen.
    Ik woon in een huis uit de jaren 30 en het gaat me gewoon 30 á 40.000 euro kosten als ik het daar mee red.
    En zo zijn er nog duizenden woningen dus laat de regering en de NAM van al die miljarden die ze in hen zak gestopt hebben maar eens over de brug komen.
    De oplichters

  • Hans Dekker

    Bericht aan de overheid incl Samson en Nijpels:
    Haal de subsidie regeling van stal voor isoleren en laat zonodig eerst woningen isoleren. Dat is de eerste stap van duurzaamheid.

    De tweede grote stap: Begin met industrieën om te verduurzamen en streef naar efficienties voor scheepvaart en luchtvaart. De consument is geen grootverbruiker.

    Hoever zijn jullie met de grote portemonnee ? Hebben jullie nu al een warmtepomp of
    gaan jullie voor de hout/pelletskachels die 2x zoveel CO2 uitstoten.

    Haal de emotie weg in het mogelijke gebruik van thorium die geen gevaarlijke vorm van kernenergie is. Herzie de kansen want wij hebben nog meer expertise en kennis op dit vlak dan in China die ondertussen haard aan de weg timmert.

    Wat zijn de mogelijkheden en wat is wijsheid, in mijn visie niet blind de adviezen van de overheid volgen maar ons gezonde verstand blijven gebruiken.

    Voor woningen ouder dan 1979 heeft de warmtepomp geen zin, maar kijk ik naar mogelijkheden zoals de waterstof CV (te ontwikkelen) of warmtenetten die collectief
    tot acceptabele maandelijkse kosten leidt

  • Hans Dekker

    Helemaal mee eens. Ook heb ik zelf op deze pagina een comment aangeleverd.
    vr groet
    Hans

  • Hoe kan een biomassa (pellet) ketel nu een tijdelijke oplossing zijn? Dan kan je beter gewoon op gas blijven draaien. Die pelletketels en biomassa-installaties geven 2 x meer CO2 dan aardgas. Bovendien komt er een hele berg fijnstof vrij van de kleinste en daardoor gevaarlijkste soort. Dat is dat spul waar je kanker van kan krijgen en hart- en vaatziekten. Niet te vergeten de longziekten, zoals astma en COPD en luchtweginfecties. Daar word je niet blij van. STOP toch eens een keer met dit soort stompzinnige alternatieven die een averachts effect hebben.

  • van Eck

    Hallo,
    Ben het met iedereen geheel eens!
    Wat ik me alleen sterk afvraag….. zou de regering/kabinet en de “leertafels” (met alleen de grote “bedrijven”)
    deze volkomen onderbouwde stellingen ook lezen en tot zich nemen, en begrijpen.
    Of leven ze op andere planeet…..

  • Die zitten vast aan afspraken met Brussel, waarin werd afgesproken dat de CO2 van houtpellets Biomassa niet wordt meegeteld. Dien ze dat wel dan halen ze de klimaatdoelen niet.
    Kijk naar Lubach op Zondag van 4-2-2018, daar wordt het haarfijn uitgelegd. Het item begint na 15 minuten.

  • jos

    Zolang Politiek Den Haag mensen blijft opzadelen met extra belastingen, kosten, heffingen etc. , waardoor veel gezinnen armer en armer worden , zie ik gebeuren dat de gehele energietransitie , de factor armoede met 100 % zal zien stijgen, omdat nu al veel gezinnen niet meer rond kunnen komen. Ik vraag me af af wat heeft Politiek den Haag nog meer in petto voor ons komende jaren ?. De politiek kiest continue blind maar voor belastingverhogingen etc., terwijl in verhouding de gezinnen nog maar 1.5 % worden gecompenseerd. Straks zitten we allemaal met zonnepanelen op dak en gedeeltelijk warm met een dure warmtepompinstallatie , maar we kunnen de rekeningen niet meer betalen .Waar zit het verstand in den Haag??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte

Lekker geïsoleerd, dat wel

Hybride warmtepomp kent meerdere smaken

Podcast met Doekle Terpstra: ‘méér middelen naar bedrijfsscholen’