fbpx
Nieuws

Kenniscentrum voor klimaatmutatie

Nederland, Japan en de Verenigde Naties (UN Environment) richten het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) op in Nederland. Vandaag ondertekent het ministerie van Infrastructuur en Milieu een hiervoor opstartovereenkomst.

Wereldwijd zijn er verhoogde risico’s op natuurrampen en andere problemen ten gevolge van klimaatverandering. Het mondiale topkenniscentrum gaat landen, organisaties en bedrijven met kennis en advies ondersteunen op het gebied van klimaataanpassing. Hierdoor zijn ze beter toegerust om de gevolgen van klimaatverandering te dragen.

Opwarming aarde

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu: “Over de hele wereld worden mensen hard getroffen door de opwarming van de aarde. Het historische Klimaatakkoord van Parijs laat zien dat aanpassing aan klimaatverandering even belangrijk is als het bedenken van oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Als wij niet goed omgaan met klimaatverandering, dan zal het risico op natuurrampen, sociale en economische tegenslagen en politieke spanningen toenemen.”

“Veel landen en organisaties zijn op zoek naar best practices en begeleiding om zichzelf optimaal te kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Nederland is goed in het samenbrengen van kennis en kunde op het gebied van klimaataanpassing. Het kenniscentrum zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen.”

Mondiaal kennisnetwerk

Het belangrijkste doel van het (GCEA) is om ervoor te zorgen dat landen en organisaties zich beter wapenen tegen klimaatverandering. Het centrum zal een breed netwerk van internationale partners samenbrengen, waaronder leidende kennisinstituten, bedrijven, NGO’s, lokale en nationale overheden, internationale organisaties en de financiële sector.

Klimaataanpassing in de praktijk

Het Klimaatakkoord van Parijs heeft van aanpassing aan klimaatverandering wereldwijd een topprioriteit gemaakt. Het GCEA draagt bij aan de opbouw van een klimaatbestendige wereld. Het mondiale topkenniscentrum steunt wereldwijd partijen die moeite hebben om klimaatadaptatie in de praktijk te brengen. Door de inbreng van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw wordt elke nieuwe weg, constructie en akker een kans om veerkrachtiger te worden tegen klimaatverandering.

Deelnemers

Deelnemende partijen in de Global Centre of Excellence on Climate Adaptation zijn onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), National Institute for Environmental Studies (Japan), UN Environment, Marokko, Partnership on Sustainable Low Carbon Transport (SLoCaT), S&P Global, Delta Alliance, Stockholm Environment Institute, Acclimatise, Gemeente Rotterdam, Netherlands Water Partnership, MCII, World Resources Institute, Wageningen University and Research, UNEP DTU Partnership en SNV Netherlands Development Organisation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.