fbpx
Nieuws

Slanke gestapelde installatiekolom

Alle installatietechniek voor een Nul-op-de-Meter (NOM)-renovatie verpakt in een gestapelde kolom die buiten de gevel staat. Nefit presenteerde op de Bouwbeurs haar ideeën over de geprefabriceerde installatie-units, die nu veel opduiken bij grote renovatieprojecten. Groot verschil met andere prefab-units is dat de fabrikant uit Deventer alle installaties op elkaar stapelt, waardoor de unit slechts 90 x 70 cm grondoppervlak in gebruik neemt.

Het concept heet Energy Bar. De toren staat buiten de geïsoleerde gevelschil, maar is wel constructief verankerd aan de verdiepingsvloer. In de kolom zijn (hybride) warmtepomp, ventilatie-unit met warmteterugwinning, buffervat en pv-omvormers opgenomen. Afhankelijk van de toepassing wordt in het concept een all-electric Enviline warmtpomp toegepast, of de hybride variant met HR-ketel. Omdat alle componenten zijn voorgemonteerd hoeft de installateur geen koudemiddelverbindingen aan te leggen. De kolom kan afhankelijk van het project architectonisch worden weggewerkt, waarbij de componenten uiteraard wel bereikbaar dienen te blijven.

Nadeel is dat een deel van het onderhoud op hoogte plaats moet vinden. Wel zitten de meest onderhoudsgevoelige componenten, zoals de (hybride) warmtepomp, onderin de toren. Het buitendeel bevindt zich in de top. Nefit bouwt momenteel een prototype, en hoopt dit najaar een pilotproject uit te kunnen voeren.

 

1 reactie op “Slanke gestapelde installatiekolom

  1. […] Prefab units voor NOM-woningen zijn niet nieuw. Andere voorbeelden zijn de E-Combi Box, de NOM Unit XS en de Energy Bar. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.