
Groothandelaren Oosterberg, Rensa en Raab Karcher komen samen met een eigen kleine Nul-op-de-Meter-installatie-unit, voor kleine woningen en appartementen. De unit, voor het eerst getoond op de Smarthome Beurs in Eindhoven, bevat onder meer de ventilatiewarmtepomp Ecolution van Inventum en een buffervat, die samen verantwoordelijk worden voor verwarming en tapwater.
“Verder is de opzet universeel en vergelijkbaar met andere installatiekasten”, licht Marco Weg van Oosterberg toe in vakblad Installatie en Sanitair. “Met dit verschil dat onze unit is uitgerust met een monitoringssysteem dat sensoren bevat waarmee je in feite alle elektrische apparaten en bouwgebonden installaties real-time kunt monitoren. De hele meet en regeltechniek rondom deze unit hebben wij inclusief de PV Panelen ontwikkeld.”
Monitoring en prestatiegarantie
De NOM-Unit XS biedt de mogelijkheid om de installatie te monitoren met prestatiegarantie of zonder. Bij monitoring met prestatiegarantie wordt met behulp van een “Clip-on”-sensor een volledig overzicht verkregen van het energiegebruik van de woning of bedrijf. In vergelijking met monitoring zonder prestatiegarantie, kunnen hier de afzonderlijke circuits zoals de gebouwgebonden installaties gemonitord worden in real-time. Marco Weg: “Om deze toepassingen te gebruiken, dient wel een slimme meter geïnstalleerd te worden. Het elektriciteitsverbruik kan dan via een app binnen het Wifi netwerk gevolgd worden. Als basis voor de meet- en regeltechniek hebben we gekozen voor het KNX protocol. Dit protocol biedt veel meer keuzes in componenten (400 leveranciers wereldwijd) die dezelfde taal praten.
Internet of things
Het systeem is ook voorbereid op Internet of Things en smart grid. Daarmee is het mogelijk is om energie uit te wisselen in een wijk of blok woningen. Alleen is de infrastructuur er momenteel nog niet op berekend. De leveranciers zijn er wel meebezig, want het vergt de aanleg van veel dikkere kabels. Ook speelt er mee dat de wisselstroom in de toekomst naar gelijkstroom gaat.”
Ook renovatievariant
Op de Smarthome Beurs in Eindhoven stond Oosterberg met de NOM-Unit XS met een hoogte van 2.50 meter. “Voor renovatie is deze hoogte niet echt geschikt”, zegt Marco Weg. De makers komen in januari met een versie met een compactere ventilatiewarmtepomp, waardoor de hoogte beperkt kan worden tot 1,60 meter. Rensa en Raab Karcher gaan de unit vermarkten.
Meer voorbeelden van energiemodules
Het principe van de installatiemodule als deze is niet nieuw. Zo berichtte Installatie.nl recent over de E-Combi Box van ECB Systems dat eveneens mikt op nieuwbouwwoningen die energieneutraal moeten worden. De benodigde techniek hiervoor is samengepakt in een compacte ‘garderobekast’ van (0,9 x 1,3 x 2,55 m). Binnen programma’s als de Stroomversnelling wordt vaker gedacht in geprefabriceerde technische kasten. Zo hebben de conceptuele woningen binnen Volker Wessels’ concept Morgen Wonen, zogeheten energiemodules echter van grotere omvang. Ook heeft warmtepompimporteur Nathan een kant en klare afgemonteerde aanbouw voor achter of voor een woning waarin alle duurzame installaties zijn weggewerkt. De installateur hoeft enkel aan te sluiten. Deze module kan bij renovatieprojecten een optie zijn om de meer lijvige duurzame installatietechniek een plek te geven buiten de woning. De Nathan-unit is er ook in een variant die in nieuwbouwsituaties op een bovenverdieping kan worden ingehesen: in dat geval steekt de buitenunit net buiten het dak uit.
[…] installatie-units, die nu veel opduiken bij grote renovatieprojecten. Groot verschil met andere prefab-units is dat de fabrikant uit Deventer alle installaties op elkaar stapelt, waardoor de unit slechts 90 x […]
[…] Dit toestel was onlangs in het nieuws omdat groothandelaren Oosterberg en Rensa hiervoor een prefab installatie-unit hebben […]
[…] units voor NOM-woningen zijn niet nieuw. Andere voorbeelden zijn de E-Combi Box, de NOM Unit XS en de Energy […]