fbpx
Nieuws

Ketelfabrikanten in spagaat

gasketelwet

Welke rol is er voor ketelfabrikanten weggelegd bij de Gasketelwet? Strikt genomen hebben ze geen handhavende taak. Aan de andere kant kun je je als fabrikant afvragen of het van verantwoordelijk gedrag getuigt als je ongecertificeerde installateurs aan consumenten koppelt. Ketelfabrikanten zijn zich bewust van dit dilemma. Ze zitten echter niet allemaal op dezelfde lijn, blijkt uit een rondgang van Installatie.nl langs fabrikanten en het NVI.

Het is een lang gekoesterde wens van Techniek Nederland: leg de vrije verkoop van cv-ketels aan banden. “Uitsluitend gecertificeerde bedrijven zouden in de gelegenheid moeten zijn om cv-ketels aan te schaffen. Dat voorkomt dat niet-gecertificeerde bedrijven of personen alsnog cv-ketels installeren. Hierdoor blijft namelijk de kans op koolmonoxideongevallen bestaan”, zo zei Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra in 2020.

Maar de minister wilde hier niet aan. Zij vond het een te drastische stap om het probleem van de koolmonoxideproblematiek aan te pakken. Een particulier moet de mogelijkheid houden om zelf de ketel te kopen en er dan een gecertificeerde installateur bij zoeken om hem te installeren, vond toenmalig minister Kajsa Ollongren.

Er ligt hier dus geen wettelijke taak voor ketelfabrikanten. Hoe de benaderde partijen erover denken, lees je in het Premium-artikel ‘Gasketelwet zet ketelfabrikanten in spagaat’.

Abonnees van vakblad Installatie lezen dit artikel door in te loggen met hun abonneenummer. Nog geen abonnee? Een digitaal abonnement is er al vanaf €6,38 per maand.

24 reacties op “Ketelfabrikanten in spagaat

 1. Markt laats schreef:

  Wat een oplossing voor zo een groot probleem. Snap werkelijk niet dat gekozen is voor deze oplossing, alsof er niets met de aan en afvoer kan gebeuren als de installateur weg is. Persoonlijk vind ik het onverantwoord gedrag van de Nederlandse installateur om niet voor de concentrische oplossing te kiezen, en daarna gaan klagen dat het fout gaat en dat er normen voor de installateur moeten komen. Wel een top oplossing om net zo als de Duitsers lekker je markt af te kunnen dekken met geen concurrentie, goede nieuws waarom zou je nog een gasketel plaatsen!!!

  • Aal schreef:

   Gelijk heb je Mark. Het punt is dat als je 20 jaar geleden ben afgestudeerd en je diploma’s op zak heb als 1ste monteur cv je na deze ellende opeens geen erkende installateur meer bent. Kleine ondernemers komen daarmee echt in de knoop en zal je vertellen hoe. 2 jaar geleden een nieuwe rookgas analyse app gekocht voor 2800 euro. Het apparaat opgestuurd voor de keuring en werd niet meer gekeurd met het het verhaal dat de apparaat niet meer gebruikt mag worden volgens de nieuwe gasketelwet en de samenstelling van gas. Weg 2800 euro geen inruilactie apparaat kan de prullebak in en kan weer een nieuwe kopen voor 2200 euro. Er zit een adder onder gras en ga net zo lang door om te onderzoeken wie er het meeste profijt heeft van deze wet. Er vallen meer doden in het verkeer dan koolmonoxide en kan de commotie maar niet begrijpen. De overheid geilt nu al over h2o ketels terwijl de ontwikkeling op papier nieuw is en ben er zeker van dat dan de gasketelwet in de prullebak gaat na al die investeringen. Remeha heeft voor dit ongein de ace matic met een electronisch zelfinstellend gas luchtsysteem in ontwikkeling waarbij we na het plaatsen geen rookgasanalyse hoeven uit te voeren.wat eerst wel een vereiste stap was van de fabrikant.

 2. Rich schreef:

  Zolang je de ketels bij warmteservice en de bouwmaat kan kopen is het niet nodig om op de site van de ketelfabrikanten te staan
  bangmakerij voor niets
  Er wordt alleen naar de omzet gekeken de rest is een rookgordijn
  Remeha wilde zelf de ketels via Bol.com gaan verkopen en zoekt installateurs die deze willen plaatsen
  weltrusten allemaal

  • Roy schreef:

   Zogenaamde 5 dode per jaar helaas nergens terug te vinden bij het cbr
   Is en blijft een verdien model inmiddels hebben wij Remeha en hun waardeloze warmte pomp vaarwel gezegt als eerste ik hoop dat er meer meegaan met die achterlijke ketel wet

  • Mark schreef:

   Helemaal met u een.
   En gaan we in Nederland nu op eens moraal ridder zijn?
   Want “opvoerzetjes” voor voertuigen, “materialen” voor wietplantjes en vele andere niet uitvoerende wettelijke spullen zijn ook gewoon te krijgen.

 3. Rene Smits schreef:

  Vroeger was er bij de gasbedrijven een installatie controleur,toen moest alles op de schop voor de vrijmarkt privatiseren

 4. John schreef:

  Deze prachtig uitgevonden gasketelwet is al vanaf dag 1 verdoemd om te mislukken. Waardeloze opzet waar gebruikers van cv ketels op onnodig, extra hoge kosten word gebracht. En waarvoor?? Voor die laatste paar jaar.. Over 3 jaar gaan de meeste ketels er toch uit en worden ze wellicht vervangen voor een warmtepomp/airco, of elektrische radiatoren.. deze hele wet had 25 jaar geleden op de markt gezet moeten worden, niet nu pas, tijdens de transitie..
  nu is het puur om maar zoveel mogelijk geld naar binnen te harken en van het gas af te blijven en te zorgen dat ketels uitgefaseerd zullen gaan worden en worden vervangen voor elektrische alternatieven.
  Al om al, ook deze wet gaat niet zorgen voor minder ongelukken want daarvoor is het al te laat.

  • Roy schreef:

   1000 kudo waarom zou je die achterlijke ketel wet gaan doen Oh ja natuurlijk data voor de multinationals
   Daar draait het om en iedereen rend er achter aan als een schaap bang om iets te missen ik niet ik trap elke ketel fabrikant er uit als zeiken of fop co2 wet ook hun slechte warmte pompen
   Mensen ga meteen naar LG en vergeet die achterlijke Tokkie fabriekanten en zeker Remeha Exit

 5. T Bahadoer schreef:

  Ik dacht dat alle nieuwe ketels lucht van buiten halen en door een grotere buis om de inlaat buis rookgassen naar buiten gooien dus het zijn gesloten ketels al meer dan 30 jaar. Co vergiftig gebeurd in oude woningen met gijsers.of dat er wordt gestookt met gaskachels die geen gesloten systeem hebben. Het weet een wet die door de multi nationals door lobbyen in is gebracht. Daar is ons overheid heel gevoelig voor lobbyen.

  • Mark schreef:

   Heer,
   Deels met u eens. De andere ongelukken zijn voornamelijk gebeurt door de grote “erkende” installatie bedrijven na renovatie van de door u beschreven complexen.
   (zie rapporten van de veiligheids raad )Laat nu juist deze “erkende” bedrijven me TN deze wet “verzonnen” hebben, om zich te verzekeren van deze cv ketel markt

 6. Peter schreef:

  Ik heb mijn gas technische diploma’s utalitijdbouw monteur 1 & 2 service monteur 2 & 1 plus 1 voor gevorderde nivo 3 en service technicus en daarbij ook nog mijn middenstand diploma het hele co certificaat can in drie dagen gehaald worden ook door diegene wat nog nooit aan een cv ketel gewerkt hebben EN DIE MOGEN ZICH erkend installateur noemen waar ik acht jaar over gedaan heb een aanfuiting geldklopperij en volksverlakkerij

  • Rob schreef:

   Zelfde hier 9 jaar op de schoolbanken inc koeling en luchtbehandeling gas groot en klein, water, riool. en nu ben ik een keus 43 jaar ervaring en 32 jaar een eigen bedrijf

 7. Hans schreef:

  Er zijn mensen die overal aan werken zonder de benodigde kennis. Een certificaat is hierin echter niet bindend. Hetzelfde geldt voor auto onderdelen, bouwmaterialen, elektrische installatie delen. De DHZ is door de overheid zelf gecreëerd, vakmensen werden uitgelachen. Een vakman weet heel goed wat hij kan en niet kan. Een leek is meestal overmoedig en dan gaat het fout, zelfs bij de voor de vakman simpele zaken. De regeldruk en censuur begint echter irritant te worden.

 8. Theo schreef:

  Waar zijn ze allemaal aan het eerst moest de ketel elk jaar onderhoud nu om de twee jaar dus de klant neemt het niet meer serieus de groote onderhoud bedrijven komen om de twee jaar de klant betaal per maand dan kom de klant gemiddeld rond de 300 euro uit dus wie loop binnen de grote organisatie

 9. C.A Hoefnagel schreef:

  Zoals iedereen aangeeft,stelt deze hele gaswet geen reet voor. Ook ik ben in het bezit van alle benodigde diploma’s ondertussen ook CO gecertificeerd, maar ik heb er geen bal aan. Een beetje installateur weet echt wel hoe hij een cv ketel moet aansluiten. Waar het mis gaat , is bij de particulier die denkt dat hij alles wel zelf kan installeren en daar geen vakman voor nodig heeft. Gaat het dan mis, wordt er in de media naar de installateur gewezen. Terwijl die helemaal niet met zijn vingers aan deze ketel gezeten heeft. Stop gewoon met verkoop van ketels via warmteservice en online. Probleem opgelost. Maar dan zeggen de fabrikanten dat ze omzet missen en dat gaat ten kosten van de gestelde target die gehaald moet worden voor het einde van het jaar. Al met al een grote graaicultuur waar kleine installateurs en consumenten de dupe van zijn.

  • Ton schreef:

   Als alle fabrikanten van cv ketels er gewon voor zorgen dat dmv een code enkel erkende installateurs de ketel in bedrijf kunnen stellen is het probleem volgens mij opgelost. Schakelen we ook meteen de Warmteservice achtingen bedrijven uit.
   Erkenningsregelingen voor installateurs terughalen net als voorheen.

   CO certificering zegt totaal niets over vakmanschap , zelfs een slimme schoenmaker kan het certificaat halen.

 10. Hugo schreef:

  Wat een onzin allemaal kijk eens naar de airco installatie prijzen 400€ per uur is niks f gassen kolder alles sterk overdreven woekerprijzen.
  Met sigaretten roken sterven duizenden mensen per jaar hier praat niemand over

 11. Beek schreef:

  Gezond verstand is ver te zoeken.
  Iedereen denkt aan zijn eigen brood.
  De minister heeft gelijk.
  Vrij zijn is nu nog belangrijker in NEDERLAND.

 12. Eeuwe schreef:

  Als je het goed wil doen zou je de consument moeten verplichten tot een 1e inbedrijfstellingen en daarna jaarlijks onderhoud door gespecialiseerde als bijvoorbeeld Veenstra of Energiewacht.
  Zoniet dan slot op de gaskraan. ( geen garantie en geen verzekering)
  Zoals het nu bij gasketelwet is geregeld hapert het nog aan alle kanten en is het nog steeds op alle mogelijke manieren te omzeilen waardoor de kern van het probleem niet opgelost word.
  Er is maar 1 partij die er beter van word en dat is de meet&regel producent.

 13. Guus Vandekraats schreef:

  Ik heb gezien dat erkende installateurs nieuwe ketels hebben geplaatst,zonder de afvoer en pakkingen vervangen worden ,daar gaat het vaak mis

 14. Teun de gediplomeerde beun schreef:

  Gewoon helemaal van de pot gerukt bij techniek Nederland en Den Haag… Dus als ik altijd netjes heb gewerkt en alle diploma’s heb en als bedrijf geregistreerd sta als Vaillant Partner dan zou Vaillant nu ineens geen zaken meer mogen doen omdat ik principieel tegen de gasketelwet ben ? En een beunhaas die nu ineens door 2 daags certificaat zonder vak opleiding zich erkend mag noemen zou dan ineens wel Vaillant partner mogen worden . Verder zolang als de ketels gewoon verkocht worden via warmte service of zelfs Boll.com is er helemaal niks aan deze wet. Of zijn ze nu echt zo dom bij techniek Nederland dat ze denken dat erkend installateur die ketel gaat hangen die particulieren zelf kopen via internet…

 15. Van caam schreef:

  Woon in een app complex 45 won.afvoerkanaal afgekeurd omdat er laag en hoog modulerende ketels bij elkaar op 1 afvoerkanaal problemen zouden veroorzaken.
  Kosten per app.3500 euro.
  Mieten de eigenaren zelf ophoesten.
  Dit terwijl sommige al een nieuwe ketel hebben.
  Wat een geldklopperij vd. regelgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.