fbpx
Nieuws

Ketensamenwerking in de versnelling

Ketensamenwerking in de versnelling

Limburg gaat werk maken van ketenintegratie in de bouw.

 

 

In Roemond vond deze week de eindconferentie plaats van de Versnellingstafels Ketensamenwerking, een discussieplatform met vertegenwoordigers uit de bouw- en installatiesector, opdrachtgevers en overheid. Claudia Reiner, vicevoorzitter van Uneto-VNI, reikte samen met Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, het eindrapport van de Versnellingstafels uit aan Jos van Dalen, Hoofd Energiebeleid Gebouwde Omgeving, ministerie BZK. De tafels zijn een initiatief van het Platform Ketensamenwerking Zuid, waarin Provincie Limburg, corporaties, VNO-NCW, Uneto-VNI en Bouwend Nederland samenwerken.

 

Doel van de versnellingstafels was om ideeën te ontwikkelen die helpen om een betere samenwerking in de bouwketen en daarmee vernieuwing van de bouw- en installatiesector tot stand te brengen. De tafels die begin van dit jaar van start zijn gegaan, hebben een groot aantal bruikbare ideeën en praktische kennis opgeleverd.

 

Eerst overleggen, dan bouwen 

Maxime Verhagen: “Hoge kosten tijdens de bouw zijn te voorkomen als je eerst met elkaar in overleg gaat, voorafgaand aan het starten van een project. Dit wordt onder andere duidelijk in de opmars van BIM, ofwel ‘Bouwwerk Informatie Modellering’. Dit is meer een gedragsthema of zelfs filosofie dan een technische tool. Het verleggen van een leiding in een dragende muur is veel makkelijker in een 3D-werkelijkheid.”

 

Verduurzamen 

Claudia Reiner: “Met de versnellingstafels zijn goede ideeën en mooie verbindingen ontstaan waarmee het thema ketensamenwerking in de praktijk gebaat is. Ik roep alle partijen daarom op om door te gaan met deze ontwikkeling, zodat we bouwsector-breed een nieuwe mindset krijgen. Willen we stappen maken in bijvoorbeeld het verduurzamen van de gebouwde omgeving, dan hebben we alle partners uit de keten, maar ook opdrachtgevers en overheid hard nodig.”

 

Het rapport is hieronder te downloaden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.