fbpx
Nieuws

‘Kleine installateur weigert knip te trekken’

De certificeringsregeling voor gasinstallateurs, die komend jaar van kracht moet worden, kan wel eens te duur worden voor kleine installateurs en zzp’ers. Althans, dat vindt Uneto-VNI. De branchevereniging trekt in een brief aan de Tweede Kamer aan de bel.

Vanaf tweede helft 2019  vallen alle installatiebedrijven die aan gasinstallaties werken onder een nieuwe wettelijke certificeringsregeling. Dit betekent dat elk installatiebedrijf, dus niet individuele monteurs, moeten voldoen aan eisen die de kwaliteit van werk aan de gasinstallatie beter zou moeten borgen.

Onderhoud: +4,50 euro

De verwachting is dat deze regeling installatiebedrijven tussen de 1500 en 2000 euro per jaar gaat kosten, exclusief opstartkosten en de startaudit. Daarmee komen de certificeringskosten in de buurt van de kosten die een bedrijf moet maken voor bijvoorbeeld de veel uitgebreidere SCIOS-certificering. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt het monteren van een cv-ketel straks ongeveer 45 euro duurder, een onderhoudsbeurt 4,50 euro.

Volgens Uneto-VNI zijn de certificeringskosten te hoog voor kleine bedrijven en zzp’ers. Zij zullen zich volgens voorzitter Doekle Terpstra niet certificeren, of de meerkosten niet door kunnen berekenen vanwege de prijsdruk in de toestelmarkt. De krapte die hierdoor ontstaat is volgens de branchevereniging ongunstig voor het uiteindelijke doel: het risico op koolmonoxide-incidenten terugdringen. Het ministerie heeft eerder laten weten rekening te willen houden met de belangen van kleine bedrijven, maar heeft Uneto-VNI nog geen concrete toezegging gedaan.

Poll: wat vindt u redelijk?

Wat is volgens u in alle redelijke een goede prijs voor die wettelijke procescertificering voor gasinstallateurs, die de vakinstallateur beschermt, en de kwaliteit van installatie en onderhoud beter borgt dan vrijblijvende erkenningen? We gaan gemakshalve uit van terugkerende jaarlijkse kosten per bedrijf.

Wat mag de wettelijk verplichte certificering voor gasinstallateurs deelnemende bedrijven maximaal kosten per jaar?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

Vakpaspoort en afmeldregister

De branchevereniging stelt in de brief verder voor dat kleine bedrijven moeten kunnen deelnemen aan een collectief certificeringsproces, dat individuele monteurs een vakpaspoort zouden moeten krijgen en dat er een landelijke openbare databank moet komen van gecertificeerde bedrijven en een register waarin gecontroleerde installaties in worden afgemeld.

Uneto-VNI schuift opnieuw het keurmerk OK CV naar voren als blauwdruk voor de certificering. Grofweg zullen de eisen van de nieuwe regeling redelijk overeenkomen met de eisen voor het keurmerk. Het ministerie heeft nog geen uitsluitsel hierover gegeven. Sterker nog: de kans is groot dat de overheid met een nieuw, eigen beeldmerk komt. Op dit moment zijn er ruim 200 bedrijven in Nederland OK CV-gecertificeerd.

Hier een overzicht van de meest gestelde vragen over de certificering.

36 reacties op “‘Kleine installateur weigert knip te trekken’

 1. Andrea schreef:

  Echt meer dan zinloos om alleen bedrijven aan eisen te laten voldoen en niet de monteurs (in de basis blijft het dan dus hetzelfde als het nu is). De monteurs moeten allemaal voorzien zijn van een gastechnisch diploma voordat ze überhaupt nog een keer aan een ketel mogen komen.
  Als alleen de bedrijven aan eisen moeten voldoen en niet de medewerkers is de certificering een melkkoe waar alleen geld aan wordt verdient en die niet zorgt voor de verbetering van de veiligheid in woningen. Op deze manier is alleen de kleine ondernemer de dupe en nde grote jongens blijven doen wat ze nu ook doen. Maar tja… die brengen dan natuurlijk ook weer het meeste geld in het laatje en hebben hebben zelfs inbreng in deze onzinnige certificering.
  Bedrijven werken nu ook op de papieren van 1 persoon en die persoon zit in 9 van de 10 gevallen op kantoor en ziet geen ketel meer van dichtbij.
  Wat is er nou zou moeilijk aan om eens daadwerkelijk gedegen regels in te voeren die de veiligheid van mensen verhoogd.
  Er moeten zeker nog meer ongelukken gebeuren voordat iemand eens daadwerkelijk actie gaat ondernemen.
  Begrijp me niet verkeerd. Ik ben absoluut voor de certificering, maar dan wel per persoon en zeker niet alleen per bedrijf!!!

 2. Raijmond schreef:

  Beste Andrea

  Helemaal een toppie reactie. Zo is het helemaal goed verwoord.

 3. Egbert schreef:

  Helemaal met Andrea eens, de grote jongens komen er weer mooi vanaf, dit staat niet in verhouding wat een klein bedrijf of éénmans bedrijf moet ophoesten en regelen.en er niet beter van wordt.

 4. Peter schreef:

  Dus het monteren van een CV-kachel wordt €45 duurder vanwege die gaspijp die eraan zit en dan te weten dat cv installatie bedrijven al goud geld verdienen om een keteltje te vervangen waarvan de aansluitingen bij 90% gestandaardiseerd is.
  Mocht ik een nieuwe ketel nodig hebben hang ik hem zelf wel op en die gaspijp kan ik zelf wel aansluiten.
  Vervolgens laat ik hem even keuren en klaar is Kees.

  • Alex Hammer schreef:

   Dit is dus juist waar het vaak fout gaat. Als u geen installateur bent, moet u geen ketel installeren.
   En een zelf installatie vergooit ook de fabrikant ze garantie!
   Dus succes daarmee, hoop voor u dat u het na kan vertellen✌️

 5. Eddy Buiting schreef:

  @Peter
  Nuance. De installatie van een cv-ketel is alles behalve een goudmijntje. Toestellen gaan onder de inkoopprijs weg, en staat door internethandel zwaar onder druk. Veel consumenten zien de installatie-uren en benodigde appendages etc niet. En daar zit nu juist de crux van de veiligheid, het energierendement (inregelen doe je ook zelf?) wat ten grondslag ligt aan certificering. Doe je de keuring van je auto ook zelf? De installateur die een zelf opgehangen DHZ ketel eventjes keurt, en er is iets niet in de haak, is bij audit straks zijn certificering en broodwinning kwijt. En terecht. Als consument die begaan is met comfort en veiligheid zou mij die 45 euro op de totale investering worst wezen, zeker wanneer die installateur mij waar voor dit extra geld biedt (bv inregelen).

 6. Alex Hammer schreef:

  Ik vind dat installateurs moeten worden gekeurd op hoe zij een installatie maken. En welke kennis zij in huis hebben. En niet alleen of je een papiertje hebt! Ik ben zelf miet erkend en heb alleen assistent installatiemonteur met verwarming diploma niv. 2, ik krijg geen erkenning. Maar soms zie ik installaties door erkende bedrijven die niet kloppen, of gewoon gevaarlijk zijn. Dus wat zegt die erkenning dan?

 7. Ron de laar schreef:

  Alex, op basis van verworven competenties, klein beetje bijscholing, heb je erkenning zo te pakken. Ik vind wel -no offence- dat er een duidelijk openbaar overzicht moet komen van bedrijven die erkenning hebben. Dat schept duidelijkheid naar klant, die weet nu totaal niet waar ie verstandig aan doet. Het kaf moet eraf.

 8. Jos schreef:

  Opnieuw invoeren van keuringskaarten , met inspecteurs van de certificering-instanties zoals vroeger is een optie .Kleine installatiebedrijven o.a. zzp-ers kunnen dan werkzaamheden tegen betaling van b.v. wettelijk vastgestelde prijzen laten keuren door grotere installateurs die een erkenning hebben. Dezen keuren de werkzaamheden , alvorens de werkzaamheden ter inspectie worden aangeboden aan de certificering-instanties . Uiteindelijk betaald de opdrachtgever ,de klant de kosten , maar met inspectierapport sta je dan sterk naar verzekeringsmaatschappijen .Kleine installatiebedrijven moeten voor keuring kunnen aankloppen bij grotere installateurs want zelf halen ze nooit hoge certificeringskosten op jaarbasis eruit .Of ze moeten hun klanten te hoge kosten doorberekenen .Alleen wat betreft keuren is het grote probleem :Goede opgeleide inspecteurs met diploma,s die hebben de certificering-instanties ook niet .Vaak worden nu intern opgeleide theoretisch in de boeken geschoolde mensen op pad gestuurd zonder enige technische diploma’s op zak .Het Tekort aan technische mensen zal blijven bestaan voorlopig waardoor het moeilijk wordt een goed certificeringsplan van de grond te krijgen .Alle problemen van nu hebben z,n oorsprong in Den haag .De politiek heeft jarenlang de techniek laten verslonzen .

 9. Bart schreef:

  Ik denk dat Teun de beun hier het meeste aan gaat verdienen. Of ze maken het zo dat je nergens anders een cv ketel kan gaan kopen als bij de vakman. Dan is het weer een goudmijntje voor de installateurs. Volgens mij kunnen ze beter de grote bedrijven gaan controleren op het naleven van de installatie instructies.

 10. Charlie schreef:

  Waar halen ze dat vandaan dat er goud geld wordt verdiend aan een cv ketel ik mag blij zijn dat er voor een dag werken €100 verdiend is aan een ketel.
  En daar zit dus het probleem je moet zo goedkoop mogelijk werken om maar iets te verkopen aan die zeurende klant die voor een dubbeltje wat zeg ik een cent op de eerste rang wil zitten.
  Ook ik ben voor de certificering maar niet op deze manier ik heb navraag gedaan maar voor mij als installatie bedrijf met 2 man personeel kost mij alleen al het halen van de juiste papieren €3800 ex btw (belachelijk) ze willen gewoon dat iedereen weer voor een baas gaat werken want al die kleine bedrijven leveren waarschijnlijk niet voldoende op voor de staatskas
  En zoals al gezegd de certificering op deze manier gaat niet werken zolang er overal nog ketels verkocht worden aan de particulier zoals Peter
  De techniek gaat kapot en er zijn al veel te weinig mensen te vinden om dit mooie vak uit te voeren jammer erg jammer

 11. Nico schreef:

  Hallo, jongens en meisjes stop met het elkaar de vliegen afvangen en blijf bij de kern van het betoog!!!
  Waarom staan er op de rijksbegroting miljarden gereserveerd voor ‘…Het bedrijfsleven….’ en waarom zou de overheid met een klein snippertje van dat bedrag niet de toezichthoudende taken, incl. certificering, op zich kunnen nemen. Wij als ondernemers zijn er om te ondernemen, en het is aan de overheid om toezicht uit te oefenen, incl de kosten die dat met zich meebrengt. Wanneer de overheid de kosten op zich neemt en op elke ketel een heffing legt van € 50,- dan is het probleem opgelost. en kan ook de kleine ondernemer z`n werk doen.
  En wanneer de overheid in dit ‘liberale tijdgewricht’ dit niet aandurft; (Brussel mededinging bla…bla…bla…) dan zou het toch de taak voor UNETO-VNI zijn om dit op te pakken. Maar ik geen het je op een briefje, dat gaat niet gebeuren, en wij maar elkaar de vliegen afvangen. We leren het ook nooit…..

 12. Harm Vredenburg schreef:

  beste mensen, wij hebben een middelgroot installatiebedrijf en deze doorgeschoten regelgeving begint bespottelijk vormen aan te nemen. Dit heb ik ook al persoonlijk uitgelegd aan dhr Terpstra en Uneto VNI. Het kan echt anders en beter. We worden doodgegooid met extra regelgeving kijk naar het hele F-gassen verhaal, man man man je bent bijna een terrorist als je een paar grammetjes mist. Maar ondertussen kun je airco’s overal kopen net als ketels. Wij zijn op jaarbasis nu al duizenden Euro’s kwijt aan certificering, en het houdt niet op. Waar gaat het nog om?
  Waarom kan er niet worden gewerkt met een garantiekaartsysteem per toestel ben je klaar. Gastoestel garantiekaart wordt gekoppeld aan een erkend installatiebedrijf. Geen kaart geen garantie. Moet alleen de politiek de knoop doorhakken en de fabrikanten ook eens meewerken. Ach we heffen het glas, er komen weer meer regels bij, we doen een plas en alles wordt nog erger dan het al was. En nog wel even dit ook installateurs moeten voor de spiegel gaan staan en zorgen dat medewerkers voldoende worden bijgeschoold want kwaliteit overwint op termijn altijd. ‘De vreugde van de laagste prijs duurt maar even, kwaliteit de rest van je leven.’ Met de vriendelijk groetjes van Harm

 13. M.t.s. schreef:

  Wat een koste plaatje voor mijn kleine onderneming vanaf 2015 voor de invoering van CV ok eerst nieuwe meetapparatuur bijscholing ieder jaar keuren van apparatuur bij houden register en nu dit weer ,en de beunhaas vaart er wel bij die kan voor 65 ,00 een beurtje uitvoeren 20 min werk en klaar.jongens voor een kleine in bedrijf als mij prijs ik me uit de markt als ik alles moet doorberekenen .ik denk dat ik gewoon doorga z zoals ik het nu doe klaar ,en anders stop ik ermee.

 14. Justin schreef:

  OK CV is volgens mij 1:1 te kopieren naar erkenningsregeling. Dan heb je al die kosten niet

 15. Thomas schreef:

  Goedemorgen
  Ik ben 56 jaar oud en heb op jonge leeftijd mijn installatie papieren gehaald.
  Toen was het zo dat het energie bedrijf ( de gas leverancier ) altijd kwam schouwen tijdens de bouw en voor dat de gasmeter geplaatst werd en bij vervanging cv.ketel.
  Het is leuk dat jullie het wiel weer opnieuw gaan uitvinden.
  Dat er doden zijn gevallen is in wezen de schuld van die deze regeling toen heeft laten vervallen.
  Je kan op je klompen aanvoelen dat het fout ging als je de opdrachtgever de verantwoordelijkheid geeft en zomaar iemand binnen kan haalt.
  Ik heb heel wat installatie gezien die niet door de beugel konden en door gegeven bij woon en bouw toezicht die niet wisten wat ze er mee moesten, toen de klacht bij de brandweer weggelegd
  dat ze klaar konden gaan staan als het fout gaat. Dus er zal nog veel aan dat wiel gedaan moeten worden om het weer op de reels te krijgen als toen.
  Begin maar eerst met een goede voor op leiding zodat al die cursusjes met certificaten overbodig zijn want de bakker zal er ook wel een via via kunnen krijgen ( dat wordt over een paar jaar wel bekend)
  Nogmaals dat er iets gedaan wordt is goed maar ik zou me toch wel schamen die het zo ver heeft laten komen.

 16. Willem schreef:

  weer een melkkoe.. alleen maar om het op papier te laten kloppen.. schei toch eens uit.
  Oh ja, en we moeten van het gas af.. dus nog even snel de zakken vullen?
  Ik heb nog ruim een half jaar om wat anders te gaan doen.. ben niet voor niets zzp-er
  Betekend wel ruim 30 jaar ervaring van de markt.. maar wat maakt het uit, er zijn techneuten zat in Nederland

 17. Jos schreef:

  We hebben te maken met een veranderende markt .Veel consumenten kopen zelf de (de verkeerde) materialen/onderdelen bij stunters in sanitair c.v ketels etc , willen dat een vakman de aangekochte materialen installeert en als het dan niet klopt , dan krijgt de vakman de claimkosten gepresenteerd . Er is een certificering voor werkzaamheden nodig en daar moet een consument goed voor gaan betalen en anders moet deze de werkzaamheden maar lekker zelf doen onder eigen verantwoording . Maar wat is er gebeurd?? .Vanaf 1997 kon iedereen zich installateur noemen Pieter , Achmed , Pjotr etc . De Overheid incl de certificeringsinstanties heeft iedereen maar laten starten zonder diploma,s, certificering ,als de staatskas maar zo snel mogelijk vol liep .Tot ineens nu certificering wordt ingevoerd .Dan ben ik van mening dat je iedereen die vanaf 1997 gestart is de kans moet geven met een korte cursus een certificering te halen voor z,n bedrijf .Zijn de kosten te hoog voor zzp,ers , laat dan grote installateurs , de werkzaamheden keuren van zzp,-ers tegen vastgestelde tarieven keuren door grotere installateurs . maar zoals het er nu uit ziet laat de overheid incl de erkeningsinstanties al die zzp,er die vanaf 1997 gestart zijn vallen . Dat is nu Technisch Nederland op dit moment ,je wordt als onderneming financieel uitgebuit door de overheid .De Op Geld Beluste Overheid (in samenspraak met erkeningsinstanties en fabrikanten) rampt gewoon door !!,zet in met een A-technische mr Nijpels op verkoop van zoveel warmtepomp/zonpaneleninstallaties van gemiddeld 20-40.000 euro per woning/bedrijf , maar beseft niet dat kosten voor de meeste mensen niet te dragen zijn en er te weinig vakmensen voor installaties zijn , waarvan je nu de meeste vakmensen zonder certificering of diploma,s nu door certificering buitenspel zet. Overheid /Erkenningsinstanties bied deze vaak zelfstandige vakmensen een toekomst .Kom met goede oplossingen !!, want zzp, ers zijn de financiele motor van de samenleving.

 18. M.t.s. schreef:

  Goed gesproken

 19. Raijmond schreef:

  Helemaal zo verwoord zoals het hoort te zijn. Top.

 20. Raijmond schreef:

  Wat er door ons allen gezegd wordt maakt ze toch niets uit, ze doen toch maar wat ze zelf beter vinden.
  We zullen er zeker de dupe van worden, en waarschijnlijk failliet.
  Ze mogen het best certificeren, maar geef ons,, de goede ZZP-er,, ook een kans.
  We doen beter ons best dan de meeste monteurs bij de grote bedrijven die 10 tot 12 ketels per dag moeten controleren,, en vooral al het rijwerk wat ze er nog eens bij krijgen van klant naar klant. Die monteurs willen ook beter hun werk doen,, als ze er maar meer tijd voor krijgen van hun werknemers.

 21. Reemont schreef:

  Hallo,
  ik ben een “zzp-er” alweer 23 jaar met dit werk bezig waarvan 10 jaar zelfstandig, ben namelijk ook bezig geweest met het behalen van deze gastechniek papieren, dit heeft me erg veel tijd en geld gekost, natuurlijk tijdens het schoolbezoek ging mijn bedrijf dus gewoon door (mn concentratie was ver te zoeken)
  en de belangrijke dag, het examen nog meer gestress, deze papieren heb ik dus niet gehaald (wel een paar keer het examen gedaan) nu is de vraag moet ik dus stoppen met het aanleggen en onderhouden van cv ketels of is er een andere oplossing hiervoor?

 22. Raijmond schreef:

  JA,, EN NU GAAN WE HET KRIJGEN.. Ik heb net zelf mijn eigen Trentline een mooie nette onderhouds beurt gegeven. Dit mag dus betekenen dat ik dit nu ook niet meer mag doen. Dus moet ik als ZZP-er nu iemand gaan inhuren, die mijn ketel goed gaat onderhouden en alle spulletjes vervangt en de ketel afstelt voor € 180,-.
  Nou mijn keteltje draait als een zonnetje,, staat goed afgesteld op de juiste waardes,, en is 100% veilig. En dit is ook het geval bij al mijn 100 klanten waar ik het ketel onderhoud verzorgt en nooit hoef terug te komen,, en waar gelukkig nog nooit een CO2 ongevalletje is voorgekomen.. Dus waar praten we over.
  Als het er toch moet van komen de certificering, dan vind ik natuurlijk best omdat inderdaad de kneiers eruit gehaald moeten worden. Maar laat mij dan maar 2 dagen laten zien dat ik het wel goed kan,, en mijn het papiertje geef. Maar hoe dan ook. Het ketel onderhoud thuis blijf ik zelf doen. Papiertje of niet.

 23. Reemont schreef:

  Het behalen van het papiertje, gaat er ook om dat je weet wat er om een gastoestel zit
  (gastoestellen zijn ook geisers en gashaarden) dus het uitrekenen van de juiste gasleiding naar het toestel, het uitrekenen van de rookgasafvoer, waar deze op het dat staat ( dat er niemand belemmerd wordt) natuurlijk goed dat we dit allemaal weten en kunnen (of net niet) in de meeste gevallen gaat het om het vervangen van een bestaande ketel waarbij toch nog even naar de rookgasuitmonding gekeken moet worden, maar qua onderhoud zit er helemaal niets van de cursus gastechniek in, dus om het juiste onderhoud te kunnen doen vind ik dat er eigenlijk iets anders voor moet komen….

 24. Willem schreef:

  we vergeten wat.. onze “roverheid” wil dit. Gaan ze het ook maar betalen

 25. Maarten schreef:

  Artikel gaat over cv ketels. En boven het artikel? Een foto van twee zonnestroom omvormers…ook de redsktie snapt en de ballen van…

 26. M.Zandvliet schreef:

  Met het certificeren laat je aan klanten zien dat je volgens bepaalde procedures werkt. Volgens mij is de kern van het probleem de overheid. Door het privatiseren van de energiebedrijven eind jaren ’90 zijn alle inspecteurs/ controleurs weg gesaneerd.
  En sinds 2007 hoef je geen enkele opleiding/erkenning meer te hebben om aan gasinstallaties te mogen sleutelen, de overheid noemt dit “marktwerking”.
  De gedachte van de overheid was dat de slecht presterende bedrijven wel zouden wegvallen. Niets is minder waar.
  Klanten mogen erop vertrouwen dat de aanleg van gasinstallaties en het onderhoud goed en vakkundig gebeurt.
  Zolang Jan en alleman een ketel kan kopen op de hoek van de straat is certificering zinloos.
  Verzekeringsmaatschappijen moeten dit ook in letterlijk in de polis vermelden.
  Geen fabrieks gebonden onderhoud (FGO) aan het gastoestel is geen uitkering bij eventuele schade.
  De vraag is, hoe krijg je het voor elkaar veilige gasinstallaties op te leveren.
  Dat is extern laten controleren en landelijk te registreren.
  Wie heeft het aangelegd, wie heeft FGO uitgevoerd.
  Als er geen controle is, dan is het hek van de dam en blijven we maar aan modderen.
  Kijk eens naar onze omringende landen Belgie, Duitsland en Engeland.
  Die hebben het stuk beter voor elkaar.

 27. Nico schreef:

  Zandvliet heeft helemaal gelijk.
  Mag ik nog even ‘recycelen’ wat ik al eerder schreef:

  …….Waarom staan er op de rijksbegroting miljarden gereserveerd voor ‘…Het bedrijfsleven….’ en waarom zou de overheid met een klein snippertje van dat bedrag niet de toezichthoudende taken, incl. certificering, op zich kunnen nemen. Wij als ondernemers zijn er om te ondernemen, en het is aan de overheid om toezicht uit te oefenen, incl de kosten die dat met zich meebrengt. Wanneer de overheid de kosten op zich neemt en op elke ketel een heffing legt van € 50,- dan is het probleem opgelost. en kan ook de kleine ondernemer z`n werk doen.
  En wanneer de overheid in dit ‘liberale tijdgewricht’ dit niet aandurft; (Brussel mededinging bla…bla…bla…) dan zou het toch de taak voor UNETO-VNI zijn om dit op te pakken. Maar ik geen het je op een briefje, dat gaat niet gebeuren……..

 28. Willem schreef:

  Ik heb het intussen ook al aangekaart bij Zelfstandigen Bouw. Belangenbehartiger voor ZZPers in Bouw en techniek. Zij schudden intussen ook aan de boom in Den Haag en Bij Uneto VNI. Dit moeten we als ZZPers vooral niet laten gebeuren. Wij zijn dan de klos… of is dit onderdeel van een plan om ZZPers weer de bedrijven in te jagen?

 29. Gerard schreef:

  Misschien is de beste oplossing certificeren naar het aantal monteurs die werkzaam zijn bij het bedrijf.
  Dan maakt het niet uit hoe groot het bedrijf is, en kun je eventueel een test inbouwen over de kennis van de monteur.
  Het valt me de laatste tijd wel op dat vaak grote bedrijven monteurs in dienst hebben die al snel door de mand vallen als je vragen stelt.

 30. Ron schreef:

  Laten we een voorbeeld nemen aan onze oosterburen. Daar bepaalt de “Schornsteinfeger” of je een gasaansluiting krijgt bij renovatie of nieuwbouw. Is het niet volgens de richtlijnen geïnstalleerd, dan kennen ze daar geen pardon en word je afgesloten van het gas.

 31. Raijmond schreef:

  Beste Installatie monteurs en organisaties.

  Weet een van jullie allen welke juiste en kloppende cursus er is voor de aankomende certificering. Daar wordt nergens over gesproken. De cursus van 12CV schijnt ook al niet helemaal aan de eisen te voldoen, en is het is nog maar de vraag of je daar toegelaten wordt.
  Ik wil mij best certificeren maar wel met de juiste kloppende cursus. Ik als ZZP-er heb geen tijd om een cursus te gaan volgen die niet voor de certificering is. Ook zonde van mijn duur verdiende geld.
  Kan iemand hier een goed en juist antwoord op geven want nergens staat dit of wordt dit vermeld. Dus a.u.b. alleen het juiste antwoord voor alle installatie bedrijven en ZZP-ers en geen slap gelul. We willen nu eens juist weten waar we aan toe zijn of niet.

  Volgens mij gaan een hoop HOGE HEREN vergeten dat er zo meteen een heel diep gat gaat ontstaan als duizenden vaste klanten van alle ZZP en Installatie bedrijven geen vaste onderhouds monteur hebben. Dan zullen er pas echt ongelukken gaan gebeuren, want ik kan mij niet voorstellen dat de grotere onderhouds bedrijven ineens die grote stroom extra aanmeldingen kan verwerken. Dit kunnen ze nu al niet eens met het terugloop van de betere vakmannen.

  • Willem schreef:

   Er is nog niets bekend Raijmond.
   Ik heb Zelfstandigen Bouw gevraagd om er boven op te blijven zitten.
   Ik ben ook ZZPer en wil ook graag weten wat het wordt. Tot die tijd doe ik niets ivm cursussen.

   • Raijmond schreef:

    hallo.

    Bedankt voor je reactie.
    Hoorde vandaag dat voorstel niet door de kamer is gekomen, maar ik weet niet of deze info klopt. Daarom ben ik benieuwd of we daar de aankomende tijd nog iets over horen.
    Verdere info van iedereen is welkom. Zullen de mensen blijven voorzien van goed ketel onderhoud en kijken wel waar het schip strand.

 32. Sebastiaan schreef:

  Allereerst,
  Ik ben geen installateur. Ik doe een andere tak van sport, namelijk gezonde en comfortabele leefomstandigheden creëren in huis.
  Dit door middel van advies en werkzaamheden gericht op isolatie ventilatie en verwarmingstechniek, en uitvoer door betrouwbare partijen.

  Ik spreek hier gewoon even mijn ervaring uit.
  Nog nooit ben ik prutswerk tegen gekomen van een goede ZZP installateur.
  De kleine bedrijven tot 10 man leveren bijna altijd ook goed werk.
  Het gaat fout bij de ZZP aannemers die GEEN cv installateur zijn ,maar wel even een keteltje ophangen. en de grote bedrijven + 100 man in dienst.
  Nog nooit zulk prutswerk gezien als van de grote CV installatie bedrijven.
  en zoals altijd in de certificering als je groot bent en veel betaald, dan heb je het voor het zeggen.
  De hele certificering gaat dus NIETS doen aan de veiligheid van de consument.
  behalve dat de partijen die geen ketel horen aan te sluiten dit misschien maar dan ook echt misschien niet meer doen.

  Certificering is iets wat in den haag een heel hoog aanzicht heeft, maar ik spreek uit ervaring vanuit de Energielabel hoek en vanuit de naisolatie hoek, dat het een hele grote wassen neus is.

  Wil je kwaliteit dan zijn er 2 opties.
  Officiele Onafhankelijke controleurs die installaties controleren tegen betaling door de consument.
  Vakopleidingen.

  want laten we eerlijk zijn, we kunnen alles in papiertjes regelen, maar de wil om het netjes te doen die zit in je of die heb je niet.
  Daar gaat een certificering niets aan veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.