fbpx
Nieuws
Klimaatinstallatie redt kunst Michelangelo

De Sixtijnse Kapel in Rome krijgt een ‘grensverleggend’ klimaatsysteem, die de kunstwerken van Michelangelo moet behoeden voor verder verval.

 

 

Carrier gaat de installatie voor de Sixtijnse Kapel leveren. Het systeem, een maatwerk combinatie van verwarming-, ventilatie- en airconditioningssysteem is ontwikkeld door het eigen team van AdvanTE3C-ingenieurs. UTC Building & Industrial Systems, het moedergedrijf van Carrier heeft met het bestuur van Vaticaanstad een overeenkomst gesloten waarbij het bedrijf de bescherming en veiligheid van de kunstschatten wordt verzekerd. In het derde kwartaal 2014 wordt het werk uitgevoerd. De oude installatie wordt nu verwijderd. Deze zomer wordt gekoeld met een tijdelijke installatie.

 

Microklimaat

Het nieuwe systeem, dat een maatwerk microklimaat wordt genoemd, is dubbel zo efficiënt als het oude klimaatsysteem uit de jaren 90. De capaciteit wordt verdrievoudigd. Het op maat ontworpen systeem beschikt volgens Carrier over nooit eerder gebruikte energiebesparende technologieën en heeft daarnaast een toonaangevende benadering om lawaai te minimaliseren en de luchtbeweging rond de fresco’s te beperken. Ter garantie van een uitstekende betrouwbaarheid, een streng gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad en optimale luchtstroommanagement heeft het ontwerpteam uitvoerig gemodelleerd met behulp van een speciaal ontworpen applicatie. Het systeem is zo ontworpen dat het, eenmaal geïnstalleerd, praktisch onzichtbaar is voor de bezoekers.

 

Meer bezoekers

De laatste 30 jaar is het bezoek aan de kapel fors toegenomen, en dat komt de historische fresco’s niet ten goede. Dit jaar worden zo’n 5,5 miljoen toeristen verwacht in de Vaticaanse musea. Tijdens het hoogseizoen krijgt de Sixtijnse kapel, gebouwd tussen 1473 en 1483 dagelijks ongeveer 20.000 bezoekers over de vloer. In de kapel vinden de besloten pausverkiezingen plaats. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.