fbpx
Nieuws

Koken met de zon

Naar schatting overlijden er in Afrika en Azië jaarlijks 4 miljoen mensen aan de gevolgen van ernstige luchtvervuiling door koken op open vuur met slechte brandstoffen. Dat moet anders, vonden de Nederlandse ondernemer Judith Walker en haar familie. En dus bedachten ze de ACE1 (African Clean Energy), een kooktoestel op zonne-energie.

De ACE1 gebruikt zonne-energie om te koken. De zon activeert een ventilator, die ervoor zorgt dat houtsnippers en andere biomassa in de ACE1 voldoende zuurstof krijgen. Dankzij de keramische binnenwand kan de temperatuur binnenin oplopen tot 1.000 graden Celsius. Dat zorgt voor een efficiënte verbranding met weinig rook. Een accu zorgt ervoor dat de ventilator 25 uur kan draaien. Ook kan er een mobieltje aan de ACE1 worden opgeladen en is het mogelijk een LED-lamp aan te sluiten.

Het idee werd verkozen tot één van de dertig winnaars in de internationale start-upwedstrijd Chivas The Venture. Inmiddels zijn er al ruim 40.000 toestellen in gebruik in onder andere Lesotho, Malawi en Cambodja. De toestellen worden in Lesotho gemaakt, zodat er meteen extra werkgelegenheid wordt gecreëerd.

1 reactie op “Koken met de zon

  1. JMJ schreef:

    Zeer goede ontwikkeling maar niet helemaal origineel:

    Philips en SNV bevorderen schoner koken en een beter milieu in Afrika

    http://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2014/20141120-Philips-en-SNV-bevorderen-schoner-koken-en-een-beter-milieu-in-Afrika.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.