fbpx
Nieuws

Koolmonoxide-stops samen markt op

Twee fabrikanten van CO-meters die een cv-toestel automatisch uitschakelen bij een koolmonoxidemelding gaan samenwerken. Schenso en Elbes brachten onafhankelijk van elkaar een melder met onderbreker op de markt, respectievelijk CO Safety en de CO-Stop.

Patent

Beide partijen gaan  hun productkennis, patent, ervaring en marketing delen om het product verder te ontwikkelen en op de markt te zetten.  In de kabinetsreactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, wordt het product genoemd als mogelijke oplossing voor het detecteren van koolmonoxide, voordat wellicht op Europees niveau CO-sensoren in cv-ketels verplicht worden gesteld.

 

Innovatie

CO-stop 2De Elbes CO-Stop is een koolmonoxidemelder die bij alarm direct de veroorzaker zoals een cv-ketel, geiser of gaskachel, uitschakelt. De melder wordt sinds 2014 op de markt gebracht en heeft in 2015 de MKB Innovatie Top 100 behaald. Het product is te koop via installatiebedrijven en enkele webwinkels.

Koolmonoxide stop CO stopSchenso is patenthouder van de CO Safety en heeft het patent op de techniek ingebracht. Daarnaast zullen de eigenaren van Schenso, Arie Schuurkamp en Erik Schouls, namens Elbes de verkoop op zich gaan nemen. Bij Elbes zal met name Filip Visser zich bezighouden met de (online)marketing, doorontwikkeling en de operationele uitvoering

6 reacties op “Koolmonoxide-stops samen markt op

 1. G. de Koning schreef:

  Oké, commercieel gezien is dit een mooi verhaal. Maar waar doen de problemen zich over het algemeen voor? Die gesloten CV-ketel is veiliger dan de open toestellen van vroeger, het zou zin hebben bij die open toestellen zo’n ding te plaatsen. Maar de rookgasafvoeren die niet worden vervangen bij verketelen en over het algemeen weggewerkt zijn, worden buiten beschouwing gelaten. Ik denk aan vergane lippenringen een gecorrodeerde aluminium buizen. Helaas heb ik hiervan teveel slechte voorbeelden gezien. Volgens mij ligt daar het grootste probleem en dat ondervang je niet met een CO-melder bij de CV-ketel.

 2. Bieri schreef:

  Koolmonoxide vergiftiging is al zo oud sinds er ketels bestaan.
  Dat het zo lang geduurd heeft voordat men hier in Nederland oog voor heeft om dit probleem aan te pakken.
  dit is een goed initiatief van deze twee fabrikanten om samen te werken.
  De Eco-stop ziet er ergonomisch goed uit.
  Flip Visser die de marketing verzorgt heeft een uitdaging om deze CO schakelaar aan de man te brengen. Helaas is er op internet geen documentatie met de spec’s te vinden.
  Dit is voor de consument belangrijk om een keuze te maken tussen de aanschaf van een CO-monitor, CO-detector of CO-schakelaar.

  .

 3. j.grootendorst schreef:

  Alle verbeteringen helpen
  Goed om ook te lezen dat de beveiliging bij de bron er aan komt

 4. Toon schreef:

  Ik heb al eerder opmerking geplaatst dat de samenwerking zou moeten zijn tussen ketel fabrikanten en de CO-schakelaar . Standaard inbouwen bij iedere ketel en dus consument geen keuze geven . Die dingen kosten geld en dus wordt aanschaf meestal op lange baan geschoven tot er iets gebeurd. Het niet vervangen van afvoer buizen en / of vergane ringen wordt vanzelf opgelost , want de ketel werkt nooit naar behoren

 5. Edwin schreef:

  Voor open toestellen is deze co schakelaar idd een goed idee, voor gesloten toestellen klinklare onzin.
  Bij open toestellen onstaat CO pas bij vervuiling van de branders ( gebrek aan goed onderhoud), of verkeerde afstelling.
  Bij gesloten toestellen zal een verkeerde afstelling in veel gevallen resulteren in vlamstoringen o.i.d. CO gevaar in de opstellingsruimte is er nagenoeg niet, dit vanwege alle veiligheden welke in de huidige generatie hr ketels zitten.

  Mijns inziens is het veel beter om alle open toestellen welke nog hangen/ staan te gaan verbeiden, dit zijn namelijk de potentiele boosdoeners.

  Maar het allerbelangrijkst , het jaarlijks onderhoud/ cq controle, dat zou verplicht moeten worden.

 6. […] Elbes was al gestopt met het leveren van de CO-Stop, die in 2015 nog de innovatieranglijst MKB Top 100 haalde. De eigenaar van het patent, waarvan Elbes gebruik maakt, komt dit najaar met een eigen variant van deze techniek op de markt onder de naam ReTwist. Dit product wordt op dit moment bij Kiwa getest om aan alle geldende normen te voldoen. Elbes werkte voor het stopte met de productie al enige tijd met dit bedrijf samen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.