fbpx
Nieuws

Kostprijs montage-uur voorbij de 70 euro

De krapte op de markt heeft zijn weerslag op de kostprijs-uurloon van installatiemonteurs die installateurs berekenen aan hun opdrachtgever. Die gaat komend jaar meer worden dan €70 per uur. Dit blijkt uit een benchmark van RHM Accountancy en Advies, gehouden onder 80 mkb-installatiebedrijven in Nederland.

Naast de vele prijsstijgingen van materialen, gaan dus ook de uurtarieven van installateur fors omhoog.

In vakblad Installatie, en in een premium-artikel op Installatie.nl meer informatie over de benchmark en tips. Op vrijdag 29 mei wordt de benchmark toegelicht in het VSK Nieuwscafé op de VSK.

In 2021 is die kostprijs per montage-uur €69,60. De verwachting is dat deze in 2023 gestegen is naar €75,40. De kostprijs die RHM berekent bestaat uit loonkosten (77% in 2021), projectgebonden loonkosten (14%) en indirecte loonkosten (9%). In de kosten zijn ook de projectgebonden uren meegenomen, bijvoorbeeld van de werkvoorbereiding.

Meer winst, maar ook zorgen

De overige 23% van de kostprijs bestaat uit overige bedrijfskosten zoals huisvesting, wagenpark en gereedschap. Grote stijgers in de kosten zijn de brandstofkosten. Ook de stijgende cao-lonen zullen hun weerslag hebben op de kostprijs. Daarnaast ziet bedrijfsadviseur Stefan van Maasakkers dat projecten, onder meer door de stijgende materiaalprijzen en capaciteitskrapte worden doorgeschoven. Dit betekent dat opdrachten geïndexeerd moeten worden met de nieuwe (gestegen) kosten, onder meer ook van de materialen. Daarnaast moeten installateurs natuurlijk ook niet vergeten marge in rekening te brengen. Gemiddeld steeg de winst van een installatiebedrijf het afgelopen jaar met 12%. Toch stijgt het aantal bedrijven dat rode cijfers schrijft (naar 9%). Volgens de benchmark ontstaat er een grotere kloof tussen bedrijven die het goed en minder goed doen.

Help, mijn kostprijs stijgt

Lees hier een achtergrondartikel ‘Help mijn kostprijs stijgt’ over de opbouw van de kostprijs, met tips van Stefan van Maasakkers. Zo adviseert hij installateurs om ook de projectgebonden uren apart door te berekenen aan de opdrachtgever, zodat een bedrijf ruimte heeft om montage-uren binnen de perken te houden.

Een groot artikel over de benchmark van RHM Accountancy en Advies lees je hier in Installatie 3. Ook voordelig als e-book te bestellen in onze webshop.

Live in VSK Nieuwscafe
Stefan van Maasakkers geeft op vrijdag 20 mei om 13.00 een interview over deze benchmark. Bezoekers aan de vakbeurs kunnen hier bij zijn: hal 10 A040. Wie niet in de gelegenheid is, kan via Installatie.nl de livestream bezoeken. Compleet programma en link naar de livestream hier.

1 reactie op “Kostprijs montage-uur voorbij de 70 euro

  1. Wim schreef:

    Zijn de genoemde tarieven incl of excl BTW?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.