fbpx
Nieuws

Cao: 5% meer loon voor jonge monteurs

KBI accrediteert opleidingen duurzame energie

Werkgevers en vakbonden hebben onderhandelingsresultaten bereikt voor de nieuwe cao’s in de sector Metaal & Techniek. De cao’s houden een beter loon in voor alle medewerkers. Jongeren krijgen zelfs een extra loonsverhoging van minimaal 5 procent.

De nieuwe cao’s hebben looptijden van dertig maanden en lopen af per 1 april 2024. De lonen stijgen per 1 juli met 42,50 euro, per 1 september 2022 met 2,75 procent, per 1 maart 2023 met 3,25 procent en per 1 januari 2024 met 0,6 procent. Per 1 juli 2022 is er een eenmalige uitkering van 382,50 euro.

Rust en duidelijkheid

Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek: “De lange looptijd van dertig maanden geeft rust en duidelijkheid. Dat is goed voor werkgevers én werknemers. De nieuwe cao’s zijn extra aantrekkelijk voor jongeren, omdat de sector zit te springen om jong technisch talent.”

Verbetering voor jongeren

Het belang van de sector in de samenleving neemt snel toe. Daardoor groeit de vraag naar technische vakmensen en de carrièrekansen voor jongeren in de metaal- en technieksector. In de cao’s hebben werkgevers en vakbonden de volgende afspraken gemaakt: jongeren tot 21 jaar krijgen per 1 januari 2023 een extra loonsverhoging, zodat zij in totaal minimaal 5 procent loonsverhoging krijgen, onder andere door de loonsverhoging van 42,50 euro. Verder gaat een werkgroep nieuwe jeugdschalen opstellen.

Ook verbetering voor ouderen

De cao-partijen hebben afspraken gemaakt over een zware-beroepenregeling voor oudere medewerkers. Ouderen met een maandloon tot 3.750 euro kunnen hieraan vanaf 1 januari 2023 deelnemen. Zij krijgen de mogelijkheid maximaal drie jaar vóór de AOW-leeftijd te stoppen met werken en een uitkering te ontvangen van maximaal 1.874 euro bruto per maand. Daarvoor komt een collectief fonds. Financiering daarvan vindt plaats via een heffing van 0,25 procent.

Cao-partijen hebben daarnaast afgesproken om het Generatiepact voor onbepaalde tijd voort te zetten. Dit maakt het werk voor de oudere werknemer minder zwaar. Eén van die afspraken is de 80/90/100-regeling, voor werknemers vanaf zestig jaar. Dit betekent 80 procent werken, 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw.

Wij Techniek

Nu er een akkoord is tussen de partijen, kan Wij Techniek ook weer door. Het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de installatiesector was tijdelijk gestopt met bijna alle diensten vanwege de eerder stukgelopen onderhandelingen.

Onderhandelingsresultaten

De afgesloten onderhandelingsresultaten worden van kracht na akkoord van de afzonderlijke werkgevers- en werknemersorganisaties in de Metaal & Techniek. De betrokken werkgeversorganisaties zijn Techniek Nederland, FOCWA, RAI CarrosserieNL, de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermisch Isolatiebedrijf (VIB), de Nederlandse Vereniging Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) en Federatie Goud en Zilver. Metaalunie doet niet mee met de nieuwe cao.

FNV Metaal

Murat Sekercan, bestuurder van FNV Metaal, heeft gemengde gevoelens bij het akkoord. “Ik ben blij met het akkoord dat er nu ligt, maar ik vind het een slechte zaak dat Metaalunie is afgehaakt. Wij blijven daarom doorgaan met stakingen onder de metaalbewerkingsbedrijven, met als doel om Metaalunie uiteindelijk toch bij ons te laten aansluiten. We kunnen niet tolereren dat deze werknemers onderbetaald worden, zeker niet in tijden van deze inflatie.”

De vorige cao liep op 1 oktober 2021 af. Sindsdien verliepen de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers moeizaam. Sekercan: “De vorige cao was voor de coronacrisis afgesloten. Werkgevers vonden dat ze in die crisis teveel betaalden en wilden daarom geen hogere loonsverhoging dan 1,4 procent. Door onze acties en stakingen zijn we nu toch uitgekomen op een loonsverhoging van 3,2 procent per 12 maanden, daar zijn we blij mee. Verder zijn we ook blij met het voortzetten van het Generatiepact en de zware-beroepenregeling, zodat de oudere werknemer gezond zijn pensioen kan halen. Ten slotte zijn we ook blij met de verhoging van het jeugdloon met minimaal 5 procent. Dit is belangrijk om jongeren te boeien en te binden voor de sector.”

3 reacties op “Cao: 5% meer loon voor jonge monteurs

 1. Johnny schreef:

  Te triest voor woorden dat bonden in deze tijd van als maar exorbitate prijs stijgingen met dit bod naar de achterban durven komen als of we de loterij hebben gewonnen inreeel, wat een slap cao bod,
  Van geen wonder dat een mens nog geintreseerd is in een carriere in deze sector.
  En uiteraard jaag je je personeel weg om een baan te kiezen in een sector die zijn mensen waardeerd.
  Om maar te zwijgen over het vertrouwen in een bond en dat deze is afgezakt naar onder het vriespunt. Raar he.
  Ga terug, en vecht voor de waardering waarvan de schouw bij de mensen kan blijven roken, en voor arbeidsvoorwaarden om gezond en of eerder te kunnen stoppen, en geen financieel plafond in te bouwen als voorwaarde als of dat bepaald wat zwaar werk is.

 2. Nico schreef:

  Wat een bullshit cao is dit.
  Een loonsverhoging van 5 procent over 30 maanden. met een inflatie van 12 procent dan moet je toch ff aan je hoofd voelen.

 3. w verburg schreef:

  Zal mijn tijd wel uitdienen nog 3 jaar , maar hoe durft de bond dit te accepteren met deze inflatie, zeker gezien verleden waarin we ook niet mee gingen in de verhogingen, nog meer armoede kweken is dit nou een onderhandeling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.