fbpx
Nieuws

Kwart van Nederlanders gaat verduurzamen

26% van de Nederlanders heeft plannen om de woning in de komende twaalf maanden te verduurzamen. Men plant daarbij voornamelijk de installatie van energiezuinige verlichting of het plaatsen van zonnepanelen. Nederlanders gaan naar verwachting bijna €4 miljard besteden aan woningverduurzaming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

2,1 miljoen woningen worden duurzamer

26% van de Nederlanders geeft aan dat ze de woning ergens in de komende twaalf maanden duurzaam gaan aanpassen. Dat betekent dat 2,1 miljoen woningen verduurzaamd gaan worden. De meest geplande investeringen zijn daarbij in de categorieën isolatie (12%), verwarming (10%) en energiezuinige verlichting (9%). Aanpassingen op het gebied van waterbesparing (6%) en verduurzaming van de ventilatie (3%) zijn het minst gepland.

Led en zonnepanelen

23% van de Nederlanders die de woning wil verduurzamen, gaat LED-verlichting installeren of vervangen. Zonnepanelen staan bij bijna één op de vijf huishoudens die gaan verduurzamen op de planning. 14% is van plan LED-dimmers of een waterbesparende douchekop te installeren. 13% wil de isolatie van de woning verbeteren door het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie of hoogrendementsglas. 11% is van plan om aanpassingen te doen aan de cv-installatie. Daaronder vallen de plaatsing van een (hybride) warmtepomp of de overgang naar lagetemperatuurverwarming..

Bijna €4 miljard

Nederlanders gaan €3,9 miljard uitgeven aan het verduurzamen van hun woning. Daarvan wordt veruit het meest uitgegeven aan isolatie (€2 miljard) en verwarming (bijna €1,7 miljard). Bij elkaar gaat 93% van de totale bestedingen naar deze twee segmenten.

Het onderzoek Duurzaam Wonen is een grootschalig onderzoek naar verwarming, water- en energiebesparing, ventilatie en isolatie. In het onderzoek zijn 4.075 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.