fbpx
Nieuws

Nederlandse lampenproducenten en -importeurs gaan nog eens vier jaar samen door met het terughalen en recyclen van oude lampen.

Alle relevante spelers in de markt – dat zijn er honderden – zijn verplicht aangemeld bij de stichting LightRec, die samen met WeCycle de recycling van oude lampen organiseert.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft nu besloten dat deze stichting hier de komende vier jaar, tot 2023, mee door kan gaan.

Bijdrage per lamp of armatuur

Producenten en importeurs betalen geen deelnemerskosten aan LightRec. Wel betalen ze een bijdrage aan LightRec voor elke op de Nederlandse markt verkochte lamp en armatuur.

Voor een spaar- of ledlamp gaat het om 14 cent. Voor een professionele tl-armatuur met twee tl-buizen moet 70 cent betaald worden. Het is overigens verboden om deze bijdrage zichtbaar te maken op een factuur aan de consument.

Gevaarlijke stoffen

Recycling is van belang omdat oude gasontladingslampen (zoals tl-buizen en spaarlampen) milieugevaarlijke stoffen bevatten, zoals kwik, die om een kwalitatief hoogstaande verwerking vragen. LightRec verwacht dat er de komende jaren gemiddeld 1.500 ton per jaar aan gasontladingslampen terugkomt uit de markt.

LightRec heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een fijnmazig inzamelnetwerk. Dit heeft als resultaat dat alle grote supermarktketens, vele bouwmarkten, tuincentra en andere winkels beschikken over een inleverbak voor consumenten. Professionals kunnen terecht bij de technische groothandel of hun oude verlichting gratis op laten halen door Wecycle.

Retourlogistiek

Installatiebedrijven die deel uitmaken van een keten met een eigen distributiecentrum, kunnen hun afgedankte energiezuinige lampen en armaturen via de retourlogistiek inleveren. Wecycle haalt de verlichting vervolgens op bij het distributiecentrum.

Vanaf dit jaar gaat de Europese inzameldoelstelling omhoog van 45 procent naar 65 procent van het gewicht aan producten die op de markt worden gebracht. Voor conventionele verlichting zal deze doelstelling geen probleem zijn.

Maar aan de inzameling van armaturen zal de komende jaren nog hard moeten worden getrokken, gezien de uitbreiding van de inzamelscope met consumentenarmaturen en de lekstroom van armaturen in de professionele sector.

Lange levensduur led

Ook voor ledproducten is 65 procent nog niet in zicht. Dat ligt wel voor de hand. Veel consumenten en professionals kopen nu ledlampen, maar omdat ze zo lang meegaan duurt het nog erg lang voordat ze afgedankt worden, en dus weer terugkomen in het inzamelsysteem.

Vanaf begin 2015 is het mogelijk om de Wecycle-inzamelmiddelen op te nemen in het bestek of de projectbeschrijving in de classificatie STABU Bouwsystemen & Installaties en de STABU Werksoorten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.